Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 24

Vietoj senų didelių tuopų – tuštuma

Medžių saugotojai bado pirštais, kas nutinka, kai ne vieną dešimtmetį skaičiuojančius didžiulius medžius mieste skubama pakeisti jaunuolynu.
Klaipėdos simbolis „Meridianas“
Klaipėdos simbolis „Meridianas“ / Lauros Sėlenienės nuotr.
Temos: 3 Klaipėda Medis Tuopa

Danės krantinėje, netoli burlaivio „Meridianas“, prieš keletą metų buvo iškirstos senos tuopos ir pasodinti jauni medeliai. Deja, dabar toje vietoje tuščia, nes naujieji medeliai taip ir neprigijo.

Pastebi miestiečiai

„Dariau nuotraukas prieš pusantrų metų. Medelių buvo dešimt, o gal ir daugiau, bet dabar jų liko tik vienas. Ir vėl skelbs konkursą medeliams sodinti ir vėl viskas sukasi ratu? Pinigų plovimas?“ – feisbuke diskusiją užvedė vienas klaipėdietis.

Į diskusiją kaip mat įsijungė daugiau nepatenkintų miestiečių. Jie piktinosi, kad Klaipėdoje naikinami ne tik seni medžiai, bet sykiu ir mokesčių mokėtojų pinigai.

„Man asmeniškai gražiau atrodė dideli medžiai. O vietoje jų dabar kas? Tai ne medžiai, o kažkokia nušiurusi šluota“, – rašė vienas miestietis.

„Karslkronos aikštėje irgi tas pats. Vietoje Žvejų gatvėje nukirstų gražuolių liepų pasodino šešis neaiškios kilmės ir paskirties medeliukus. Liko du“, – piktinosi kitas.

Medelių buvo dešimt, o gal ir daugiau, bet dabar jų liko tik vienas. Ir vėl skelbs konkursą medeliams sodinti ir vėl viskas sukasi ratu? Pinigų plovimas? – feisbuke diskusiją užvedė vienas klaipėdietis.

Rangovas – problemiškas

Baiminamasi, kad panašiai gali nutikti ir Jono kalnelyje.

Asociacijos „Klaipėdos žalieji“ pirmininkė Liudvika Kuzminčiūtė svarstė, kad miestiečiams reikėtų dažniau kontroliuoti, ar tikrai dėl medžių kaitos nenukenčia miesto žaliasis rūbas.

„Visada aiškinama, kad nupjovus seną medį į jo vietą pasodins kitą. Bet ką mes matome? Tos senos tuopos būtų dar stovėjusios ir orą valiusios, o dabar dykynė. Nereikia būti specialistu, kad suprastum, kad didžiulio ir jauno medelio pajėgumai skiriasi. Ką ir kalbėti, jei medeliai iš viso neprigyja“, – kalbėjo L.Kuzminčiūtė.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė patikino, kad iškirstos didžiulės tuopos buvo labai senos.

„Kai palei upę tiesė naują dviračių taką, tuopas iškirto ir rangovai turėjo pasodinti naujus medelius. Senų medžių šaknys gali suardyti taką“, – pasakojo R.Jievaitienė.

Pasak jos, tokie atvejai, kai naujai pasodinti medeliai taip masiškai neprigyja, nėra dažni. Ypač jei perkami mieste pritaikyti sodinti medžiai su specialiai paruoštu šaknų gumulu.

„Bet jei pataupo ir sodina bet kokius medelius, gali visaip nutikti. Matyt, ir šiuo atveju buvo pasodinti nekokybiški želdiniai“, – svarstė R.Jievaitienė.

Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas Valdas Švedas pasakojo, kad visos strėlės turėtų būti nukreiptos į darbus vykdžiusią bendrovę „Viti“.

„Nauji medeliai buvo pasodinti maždaug prieš dvejus metus. Pernai maždaug panašiu metu užfiksavome, kad medeliai nudžiūvę, tad rangovas, bendrovė „Viti“, juos išrovė ir žadėjo, kad šį pavasarį atsodins. Bėda ta, kad rangovas – problemiškas, telefonu niekaip nepavyksta su jais susisiekti. Rašysime griežtesnį raštą, tikimės sureaguos“, – pasakojo V.Švedas.

ėda ta, kad rangovas – problemiškas, telefonu niekaip nepavyksta su jais susisiekti. Rašysime griežtesnį raštą, tikimės sureaguos, – pasakojo V.Švedas.

Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas tikino, kad rangovai negali improvizuoti, kokius medžius sodinti. Projekte esą tiksliai buvo numatyta, kokios jie turi būti rūšies, kokio aukščio, diametro ir t. t.

„Tokius pat turės ir atsodinti, už tai papildomai nebus mokama. Žinoma, visų pirma reikia tą rangovą surasti“, – sakė V.Švedas.

Prisiskambinti bendrovės „Viti“ interneto puslapyje nurodytais telefono numeriais vakar nepavyko ir „Vakarų ekspreso“ žurnalistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius