Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš 10 metų Haitį sudrebino vienas skaudžiausių žemės drebėjimų istorijoje

2010-ųjų sausio 12 dieną Karibų jūroje esantį Haitį sudrebino galingas žemės drebėjimas, nusinešęs 200-300 tūkst. gyvybių, sugriovęs beveik 100 tūkst. namų, be pastogės palikęs virš milijono gyventojų. 15min primena svarbiausius šios prieš dešimtmetį vykusios nelaimės akcentus.
Žemės drebėjimo padariniai
Žemės drebėjimo padariniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis 7,3 balų pagal Richterio skalę stiprumo smūgis buvo užfiksuotas 16:43 val. vietos laiku netoli sostinės Port o Prenso. Po jo sekė dar du – silpnesni – drebėjimai.

Kaip pasakojo įvykio vietoje buvę žurnalistai, žemės drebėjimas buvo ir stiprus, ir netikėtas, tad šalyje kilo didžiulė panika. Namai esą pradėjo kristi vos ne kaip degtukų dėžutės, žemėje vėrėsi bedugnės, į kurias garmėjo pastatai, tuomet skelbė BBC.

„Scanpix“ nuotr./Haičio sostinė po žemės drebėjimo
„Scanpix“ nuotr./Haičio sostinė po žemės drebėjimo

Per nelaimę griuvo prezidento rūmai, vietos ligoninė ir Jungtinių Tautų (JT) taikdarių misijos būstinė, daug įstaigų, viešbučių ir parduotuvių. Tūkstančiai žmonių neteko namų.

Po nelaimės nutrūko telefono ryšys, nutrauktos elektros perdavimo linijos. Kaip vėliau buvo pranešta, sostinėje buvo sunaikinta beveik 100 tūkstančių namų, apgriauti per 188 tūkst. pastatų.

UNICEF praėjus metams po nelaimės pažymėjo, kad per drebėjimą buvo sugriauta per 5 tūkst. mokyklų, tai esą iš esmės sutrikdė visą šalies švietimo sistemą.

Ištiko humanitarinė krizė

Žemės drebėjimas šalyje sukėlė didžiulę humanitarinę krizę. Jungtinės Tautos tuomet pranešė, kad visoje šalyje sužeisti buvo per 300 tūkst. žmonių, beveik milijonui asmenų reikėjo pastogės, buvo didelis trūkumas maisto.

„Scanpix“ nuotr./Choleros protrūkis Haityje
„Scanpix“ nuotr./Choleros protrūkis Haityje

Negana to, po nelaimės šalyje paplito cholera, nusinešusi 2,5 tūkst. gyvybių. Vietiniai tūžo ant JT, kaltindami dėl ligos protrūkio – organizavo riaušes, degino policijos nuovadas, grasino sudeginti JT karių stovyklas.

Prancūzų epidemiologas Renaudas Piarroux vėliau pažymėjo, kad epidemiją į kraštą greičiausiai iš tiesų atnešė JT taikos palaikymo pajėgų kariai iš Nepalo. Po šešerių metų JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas atsiprašė, kad organizacija nepakankamai stengėsi sulaikyti choleros plitimą Haityje, tačiau pripažindamas kaltę neužsiminė, kaip liga ten pateko.

Nestabili situacija šalyje leido suvešėti kriminalinio pasaulio atstovams. Buvo fiksuotas ne vienas grubus nusikaltimas – išplėštos parduotuvės, išprievartautos moterys.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Areštuotas plėšikas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Areštuotas plėšikas

Lietuva skyrė daugiau nei pusę milijono litų

Užsienio valstybės greitai atliepė Haičio pagalbos šauksmą. Tarp jų buvo ir Lietuva.

Mūsų šalis su gyventojų aukomis Haičio gyventojams paskyrė per 707 tūkst. litų arba 296 tūkst. dolerių. Didžiausia rėmėja buvo Jungtinės Valstijos, taip pat Kanada, Europos Komisija.

Nukentėjusiems aukojo ir muzikos pasaulio žvaigždės. Siekdami atkreiti dar didesnį žmonių dėmesį, buvo įrašyta ir išleista nauja dainos „We are the world“ versija.

VIDEO: We Are The World 25 For Haiti - Official Video

Manoma, kad dėl žemės drebėjimo žuvo nuo 200 iki 300 tūkst. žmonių. Šalis tokio stipraus smūgio nebuvo patyrusi nuo XVIII amžiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius