Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 05

Rado užpernykštį „COVID-19 planą“: rutininiame A.Verygos įsakyme įžvelgė būsimą pandemiją

Pasauliui jau metus gyvenant su koronavirusu ir situacijai kol kas negerėjant, lengvatikiai vis dar minta melagienomis, kad pandemija buvo suplanuota. Radę jau buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymą dėl pasirengimo gripo pandemijai 2019-2023 m., konspiracijos teorijų kūrėjai aiškina: štai įrodymas, kad viskas buvo numatyta iš anksto. Sugaišę mažiau nei minutę, jie internete panašių dokumentų rastų ne vieną ir ne vien iš praėjusių metų.
Šeima serga
Šeima serga / 123RF.com nuotr.

Komentatoriai siūlė skaityti atidžiau

„Sakoma, kad ši pandemija smogė NETIKĖTAI, todėl valdžiagyviai Lietuvoje buvo nepasiruošę, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ prieš porą dienų brūkštelėjo gydytojas hematologas Eduardas Vaitkus. – Paskaitykit šį A.Verygos įsakymą – PANDEMIJAI buvo pasiruošta jau 2019 m. viduryje. Tai buvo netikėta ar ne? Buvo pasiruošta virusinei per kvėpavimo takus plintančiai pandemijai ar ne?“

Savo žodžius medikas iliustravo tuomečio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymo dėl pasirengimo gripo pandemijai 2019-2023 m. programos patvirtinimo kopija.

Nuotr. iš „Facebook“/Dokumentas apie gripą virto „COVID-19 pandemijos planu“
Nuotr. iš „Facebook“/Dokumentas apie gripą virto „COVID-19 pandemijos planu“

E.Vaitkaus, kuris save pristato kaip „LIETUVOS pilietį, gydytoją, hab. med. dr., ilgametį universiteto dėstytoją, prof.“ ir kuris cituojamas ne viename melagienomis besiremiančiame tinklalapyje (pavyzdžiui, čia), pasipiktinimas sulaukė beveik 300 komentarų ir daugiau nei 530 reakcijų, įrašu pasidalijo 1,3 tūkst. žmonių.

Mediko „atradimas“, panašu, patvirtino daugelio komentatorių nuogąstavimus. „Visas šau nuo 2013 planuotas“, „Butent, istatymu pakeitimu buvo padaryta prisitaikant butent siai situacijai. Stebim kitus pakeitumus ir zinosim, kas musu laukia ateity“, „Prie jo čia Veryga? 2011 jau buvo patvirtinta Zenevoje ir nuo to laiko buvo ruošiama“, „Iš karto buvo aišku kad gripą pervadino. Kad tik baisiau atrodytų“, „Gerbiamas profesoriau, Jūs esate antikorupcijos kūrėjas medicinos srityje, kodėl nepaminite, kad cvvid10987, buvo užpatentuotas, kaip verslo planas dar 2012 metais?“ (kalba netaisyta – red. past.) – vienas per kitą aiškino žmonės.

Tačiau ne vienas komentatorius siūlė įsigilinti į dokumentą (kad jis skirtas gripo, o ne COVID-19 pandemijai suvaldyti, kad gripo protrūkių sulaukiame kasmet ir jiems reikia ruoštis). Kai kurie ėmė dalintis analogiškais įsakymais iš ankstesnių metų.

„Tik pasitikslinu, ar tikrai nuo 2019, o ne nuo 2008 metų jau žinojo apie pandemiją?“ – retoriškai paklausė vienas vyras, pridėdamas panašaus keliolikos metų senumo įsakymo, kurį pasirašė tuometis premjeras Gediminas Kirkilas, kopiją. Ir gavo atsakymą: „Jie (ne LT klapčiukai) jau 30 metų planavo šitą, tik seniau neišdegdavo taip gerai…“

Nuotr. iš „Facebook“/Žmonės ėmė dalintis įrašu, nė nesigilindami, apie kokį dokumentą kalbama
Nuotr. iš „Facebook“/Žmonės ėmė dalintis įrašu, nė nesigilindami, apie kokį dokumentą kalbama

Anot vienos komentatorės, „visas scenarijus atsispindi 2012 m. Londone olimpiados atidarymo ceremonijoje. Toliau perkeliama į realų gyvenimą... Visi viską žinojo ir vykdė“. Visą olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją, kuri ne tik nukėlė į idilišką britų kaimą su avimis, žirgais, karvėmis, ožkomis, vištomis, žąsimis ir šunimis, bet ir nustebino suvaidintu karalienės Elžbietos II šuoliu parašiutu iš Jameso Bondo sraigtasparnio, galima pamatyti šiame įraše.

To paties A.Verygos įsakymo dar išsamesnė analizė, kad šiemetė pandemija esą buvo suplanuota, pasirodė „Facebook“ prieš keletą mėnesių. Jos nebegalima rasti – įrašas buvo pašalintas kaip melagiena.

Ruoštis verčia ankstesnė patirtis

Užpernai liepą A.Veryga išties pasirašė įsakymą dėl pasirengimo gripo pandemijai 2019-2023 m. Dokumentas buvo parengtas vadovaujantis Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymu, taip pat – Europos Komisijos komunikatu, Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis. Ministro patvirtinta programa yra „trumpos trukmės strateginio planavimo dokumentas, nustatantis gripo pandemijos etapus, pasirengimo gripo pandemijai tikslą ir priemones, taip pat Programos įgyvendinimo vertinimo kriterijus“. Ja siekiama sumažinti gripo pandemijos poveikio mastą ir stiprumą Lietuvoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Dokumente apibrėžtos sritys, kurias labiausiai paveiktų gripo pandemija (sveikatos, paslaugų, švietimo ir kultūros, socialinis sektoriai, darbo rinka ir ekonomika, valstybės valdymas). Gripas ir ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos pirmauja tarp užkrečiamųjų ligų pagal socialinę svarbą, žalą gyventojų sveikatai, ekonominius nuostolius. Per įprastą gripo sezoną suserga 5-10 proc. gyventojų, dažniau – vaikai. Lietuvoje kasmet registruojama vidutiniškai 40 tūkst. gripo ir 600 tūkst. ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos atvejų.

Pandemijos kilimą lemia anksčiau tarp žmonių neplitusio naujo potipio gripo viruso atsiradimas, plitimas tarp žmonių ir didelis virulentiškumas (gebėjimas sukelti sunkius susirgimus). Dažniausiai pandeminis gripo virusas atsiranda staiga, sergamumas per 2-3 savaites pasiekia aukščiausią lygį, suserga iki 50 proc. populiacijos (rizikos grupių asmenų – net iki 80 proc.). Kaip tik todėl rengiami panašūs dokumentai.

Gripo pandemija gali kilti kas 10-50 m. dėl vis naujo potipio viruso, kuriam gyventojai neturi imuniteto. Nuo XX a. pradžios kilo 4 gripo pandemijos: 1918-1920 m. – ispaniško (mirė per 20 mln. žmonių), 1957-1958 m. – Azijos (mirė per 1 mln. žmonių), 1968-1969 m. – Honkongo (mirė per 1 mln. žmonių), 2009-2010 m. – naujojo, dar vadinamo paukščių (mirė iki 400 tūkst. žmonių). Pastaroji pandemija esą leido įvertinti nacionalinius pasirengimo planus, todėl nemažai valstybių ir organizacijų atnaujino savo pasirengimo ir atsako planavimą.

Toliau įsakyme pateikiama informacijos apie skiepijimą nuo gripo ir hospitalizavimą, kiek laiko užtruktų sukurti skiepus ir kokių veiksmų būtų imamasi prasidėjus pandemijai. Galiausiai išdėstytos konkrečios priemonės, kurių reikėtų imtis įvairiais etapais (tarp gripo sezonų, nustačius naujo potipio gripo virusą, prasidėjus pandemijai, ją suvaldžius).

Panašūs dokumentai, skirti rengtis gripo pandemijai, buvo rengiami kone kasmet mažiausiai nuo 2005-ųjų

Nors gripo ir COVID-19 perdavimo keliai ir simptomai panašūs, šias infekcijas sukeliantys virusai yra labai skirtingi, tad nebūtinai visos „pandemijos plane“ numatytos priemonės tiktų dabar pasaulį alinančiam koronavirusui. Turima informacija rodo, kad koronaviruso plitimo mechanizmas yra panašesnis į SŪRS ar pandeminio gripo nei į sezoninio gripo, nes žmonės prieš tai niekada nebuvo susidūrę šia infekcija. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, žemyne nuo gripo ir jo sukeltų komplikacijų kasmet miršta apie 40 tūkst. žmonių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius