-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pentagono vadovas: neplanuojamas joks Sirijos tipo pasitraukimas iš Afganistano

Afganai neturėtų neteisingai interpretuoti staigaus ir prieštaringai vertinamo Amerikos pasitraukimo iš kai kurių Sirijos dalių kaip įvykio, pranašaujančio panašius veiksmus Afganistane, pirmadienį sakė JAV gynybos sekretorius Markas Esperis.
Markas Esperis
Markas Esperis / „Scanpix“/AP nuotr.

Pentagono vadovas taip pat užsiminė, kad tam tikras JAV pajėgų likutis galėtų likti Sirijoje saugoti naftos telkinių, bet pabrėžė, kad sprendimas dėl to dar nepriimtas.

Kiek vėliau JAV prezidentas Donaldas Trumpas pranešė, kad nedidelis skaičius amerikiečių karių liks Sirijoje; dalis jų – netoli pasienio su Jordanija ir Izraeliu, o kiti saugos naftos telkinius.

Jungtinės Valstijos spalio 13 dieną paskelbė išvedančios iš Sirijos šiaurės rytų regiono 1 tūkst. ten buvusių amerikiečių karių. Pranešimas pasirodė penktą Turkijos puolimo prieš anksčiau amerikiečių remtus kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) dieną.

Spalio 7-ąją prezidento D.Trumpo įsakymu JAV kariai Sirijos šiaurėje atsitraukė nuo Turkijos sienos, taip sudarydami sąlygas turkų puolimui prieš kurdų pajėgas, kurias Turkija laiko jos teritorijoje veikiančių kurdų sukilėlių „teroristine atšaka“.

Staigus amerikiečių karių išvedimas papiktino stebėtojus ir net kai kuriuos D. Trumpo Respublikonų partijos narius, kurie tai vertino kaip tų pačių kurdų kovotojų, kuriuos JAV daug metų mokė ir ginklavo kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ Sirijoje, išdavimą.

Kalbėdamas NATO misijos „Tvirta parama“ (Resolute Support) būstinėje Kabule, M.Esperis sakė, kad Amerika išlaiko „seną įsipareigojimą“ Afganistanui, į kurį įsiveržė 2001 metais nušalinti Talibano, ir pažymėjo, kad JAV politikos kryptis šiai šaliai yra visai kitokia.

„Visa tai turėtų dar kartą patikinti mūsų sąjungininkus afganus ir kitus, kad jie neturėtų neteisingai interpretuoti mūsų veiksmų pastarąją savaitę... dėl Sirijos ir gretinti to su Afganistanu“, – sakė jis.

Amerikos valią likti Afganistane, pasak M.Esperio, akcentuoja tai, kad ši šalis vis dar susiduria su „pavojinga terorizmo grėsme, kuri prasidėjo „al Qaeda“ pavidalu, o dabar glūdi Talibane, ISIS-K ir kitose grupuotėse“.

ISIS-K yra „Islamo valstybės“ padalinio Afganistane akronimas.

JAV ir Talibanas praėjusį mėnesį vos nepasirašė susitarimo, pagal kurį kai kurie amerikiečių kariai būtų pradėję trauktis iš Afganistano mainais į įvairius talibų įsipareigojimus dėl saugumo.

Tačiau derybos žlugo paskutinę minutę, kai D.Trumpas paskelbė jas nutrūkus dėl Talibano atakų, įskaitant išpuolį, per kurį žuvo JAV karys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius