Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 18

9 priežastys, kodėl tampama PSD skolininku

„Už gydymo paslaugas jums reikės susimokėti“, – tokią frazę, ir galbūt visai netikėtai, galima išgirsti atėjus į polikliniką. Iškyla klausimas – kodėl, kaip įprastai, nesuteikiamos nemokamos gydymo paslaugos? O atsakymas paprastas – veikiausiai dėl vienų ar kitų priežasčių, sąmoningai ar tyčia, valstybei nemokėjote privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų. Taigi kas ir kokiais atvejais tampa PSD skolininkais?
Skola
Skola / 123rf.com
  • Bedarbiai. Vienas pirmųjų dalykų, ką padaro darbo netekęs žmogus – užsiregistruoja į darbo biržą. Tada iki susiras darbą, bet ne ilgiau nei 9 mėnesius, jis gauna išmoką, o valstybės lėšomis draudžiamas privalomuoju sveikatos draudimu jis yra visą laiką, kol yra registruotas Darbo biržoje. Jei registruotis į darbo biržą žmogus nenori – žmogus, norėdamas naudotis nemokamos sveikatos paslaugomis, PSD įmokas turi mokėti savarankiškai. Jei to nepadaro, tampa PSD skolininku.
  • VIDEO: 9 priežastys, kodėl tampama PSD skolininku
  • Studentai, abiturientai. Privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis apdraustų abiturientų ir studentų laikotarpiai galioja iki atitinkamų mokslo metų pabaigos, t. y. iki rugpjūčio 31 dienos. Kitaip tariant, jei jaunuolis toliau nesimoko, netęsia studijų, iki vasaros pabaigos neįsidarbina ir nesiregistruoja į darbo biržą, nenorėdamas tapti PSD skolininku įmokas turi pradėti mokėti pats. Tai galioja ir mokslą ar studijas nutraukti panorusiems studentams. Privalomojo sveikatos draudimo galiojimas tokiu atveju baigiasi mokslo arba studijų nutraukimo mėnesio paskutinę dieną. Nuo tada neįsidarbinę ir darbo biržoje neįsiregistravę jaunuoliai, nenorėdami įsiskolinti valstybei, PSD įmokas turi mokėti savarankiškai.
  • Emigrantai, nedeklaravę savo išvykimo į užsienį. Oficialiai jie vis dar laikomi Lietuvos gyventojais, nors neretai būna registruoti kitose šalyse, ten dirba ir moka mokesčius, gauna valstybines išmokas, augina vaikus ir nesinaudoja nemokamomis sveikatos paslaugomis Lietuvoje. Tačiau valstybė apie jų išvykimą nežino, todėl jiems galioja prievolė mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas, o jos neatliekant kaupiasi įsiskolinimas.
  • Nelegaliai dirbantieji užsienyje. Išvykę ir ne oficialų darbą dirbantys žmonės turėtų žinoti, jog PSD įmokų už juos nemoka niekas. Tai reiškia, kad norėdami gauti sveikatos priežiūros paslaugas, jie PSD įmokas turi mokėti savarankiškai, o to nedarant atsiranda įsiskolinimas.
  • Nelegaliai dirbantieji Lietuvoje. Pasirinkę dirbti šešėlyje žmonės turi suprasti, kad tokiu atveju darbdavys jokių įmokų už jį nemoka. Todėl PSD įmokų mokėjimu reikėtų pasirūpinti patiems.
  • Mamos arba tėčiai. Vaiko priežiūros atostogų išėję tėvai turėtų žinoti, kad sveikatos apsauga vienam iš tėvų galioja iki vaikui sueis 8-eri metai. Jei po to negrįžtama į darbo rinką, nemokama PSD įmokų ir nesiregistruojama darbo biržoje, tampama PSD skolininkais.
  • Jaunuoliai, atlikę karinę tarnybą. Įsidarbinti, registruotis darbo biržoje arba mokėti PSD įmokas savarankiškai, jei nenori įsiskolinti valstybei, turi ir jaunuoliai, baigę karinę tarybą.
  • Mamos, kurios įformina vaiko priežiūros išmoką tėčių vardu. Šis klausimas aktualus toms šeimoms, kurios antrus metus nusprendžia atlikti „rokiruotę“. Vaiko priežiūros išmoką įformina tėčio, kurio uždarbis didesnis, vardu, tačiau jis eina į darbą, o mažylį prižiūri mama. Būtina atkreipti dėmesį, kad už mamą tokiu atveju darbdavys nebemoka PSD įmokų, jos neatskaitomos ir nuo vaiko priežiūros išmokos, todėl ji turėtų kreiptis į Teritorinę ligonių kasą, kad būtų draudžiama valstybės lėšomis. Kitu atveju, PSD įmokas ji turi mokėti savarankiškai.
  • Išėję nemokamų atostogų. Jei žmogus nusprendžia išeiti nemokamų atostogų visą kalendorinį mėnesį arba ilgesnį laiką, turi atkreipti dėmesį, kad PSD įmokos už jį nėra mokamos. Tokiu atveju, norėdamas turėti teisę į nemokamą sveikatos apsaugą, PSD įmokas turi mokėti savo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius