-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 19

Kada ir kodėl gali sumažėti vaiko priežiūros išmoka?

Vaiko priežiūros atostogose esantiems tėčiams ar mamoms vis kyla klausimų, ar jie šiuo laikotarpiu gali dirbti ir gauti kitų pajamų ir ar dėl to jie nepraras vaiko priežiūros išmokų.
Mama su kūdikiu
Mama su kūdikiu / 123RF.com nuotr.

Ką tėvai turėtų žinoti apie darbo santykius vaiko priežiūros laikotarpiu? Kas laikoma darbo santykiais? Kuo skiriasi pirmieji ir antrieji vaiko priežiūros metai? Apie tai ir daugiau pasakoja „Sodros“ Pašalpų ir nedarbingumo kontrolės skyriaus vyr. specialistė Asta Bekintytė.

– Įsivaizduokime mamą, kuri prieš pusmetį susilaukė sūnaus. Šiandien ji jaučia, kad galėtų bent kelias valandas per savaitę padirbėti, pavyzdžiui, iš namų. Ar ji gali tai daryti ir ar nepraras socialinio draudimo išmokų?

– Žinoma, kad dirbti galima. Mažylius auginantiems tėvams tikrai nėra draudžiama dirbti, kaip pavyzdžiui, ligos išmokos atveju. Tačiau reikia suprasti, jog vaiko priežiūros išmoka yra dėl vaiko priežiūros prarastų pajamų kompensacija. Kompensuojame tą darbo užmokestį, kurį mama prarado, nes prižiūri vaiką.

Jeigu mama gali dirbti ir dirba, gauna pajamų, reiškia, tos dalies pajamų ji neprarado. Todėl vaiko priežiūros išmoka tokiu atveju mažėtų – tuomet kompensuotume skirtumą tarp buvusio darbo užmokesčio ir atlyginimo, gaunamo esant vaiko priežiūros atostogose.

Svarbu žinoti, kad ši taisyklė galioja tik pirmus vaiko priežiūros metus. Antraisiais metais gaunamos išmokos nemažinamos, net jeigu mama dirbtų ir gautų atlyginimą.

Reikia suprasti, jog vaiko priežiūros išmoka yra dėl vaiko priežiūros prarastų pajamų kompensacija.

Kaip žinote, tėvai laisvi pasirinkti vaiko priežiūros išmoką gauti kol vaikui sueis vieneri metai ar kol vaikui sueis dveji metai. Skirtumas tik tas, jog atostogaujant metus kompensuojamas visas buvęs darbo užmokestis, o kai vaikas prižiūrimas dvejus metus – pirmaisiais „Sodros“ išmoka siekia 70 proc. atlyginimo, antraisiais – 40 proc.

Beje, kai kalbame apie išmokas, jos skaičiuojamos nuo viso buvusio atlyginimo neatskaičius mokesčių. Ir išmokos yra laikomos draudžiamosiomis pajamomis, kuriomis remiantis ir toliau skaičiuojamas stažas pensijai. Nuo šių išmokų taip pat atskaitomos socialinio draudimo įmokos. Tačiau galiausiai į rankas tėtis ar mama „į rankas“ gauna tą pačią sumą, koks buvo atlyginimas.

Pradėkime galbūt nuo pradžių – daugiau nei keturis mėnesius trunkančių moters nėštumo ir gimdymo atostogų. Ar moteris per šį laiką gali turėti su darbu susijusių pajamų? Ar jos darytų įtaką išmokoms?

– Nėštumo ir gimdymo atostogos – tai keturi mėnesiai nedarbingumo, dėl kurio pažymą pažymėjimą moteriai išduoda gydytojas. Šiuo laikotarpiu moteris gauna 100 proc. buvusio atlyginimo dydžio išmokas.

Dirbti ir gauti atlyginimą šiuo, kaip ir kitais, laikotarpiais moteris gali, tačiau kompensacija atitinkamai sumažės.

Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad motinystės išmoka yra vienintelė, kuri mokama į priekį – vieną kartą už visus keturis nėštumo ir gimdymo atostogų mėnesius.

Tai reiškia, kad jei moteris turėjo kokių nors su darbo santykiais susijusių pajamų, mes apie tai sužinome vėliau. Tada yra įvertinama, nustatoma permoka, o gavėjos apie tai informuojamis.

Tokiu atveju galima pasirinkti – ar permoką grąžinti iškart, ar ją išskaičiuoti iš būsimos vaiko priežiūros išmokos.

Vienų metų vaiko priežiūros atostogų, kai kompensuojama 100 proc. atlyginimo dydžio, gali eiti ne tik mama, bet ir tėtis. Ar į jo pajamas irgi atsižvelgiama?

– Taip, šeima gali pasirinkti, kuris iš tėvų eis vaiko priežiūros atostogų ir kuriam bus mokama vaiko priežiūros išmoka. Taikoma tokia pati tvarka kaip motinystės išmokai už nėštumo ir gimdymo atostogas.

Vida Press nuotr./Vyras ir kūdikis
Vida Press nuotr./Vyras ir kūdikis

Tokiu atveju tėčiui bus kompensuojamos turėtos pajamos, jei jis nusprendė metams atsitraukti nuo darbų ir auginti vaiką. Na, o jeigu jis gaus pajamų iš darbo santykių, kompensuosime skirtumą tarp gaunamų pajamų ir pajamų, turėtų iki vaiko priežiūros atostogų – išmoka mažėtų.

– Jei pasirenkama vaiko priežiūros atostogų eiti ir išmoką gauti dvejus metus, tuomet antruosius metus išmoka nebus mažinama netgi dirbat.

– Taip. Antraisiais vaiko priežiūros metais mes jau nevertiname žmogaus pajamų, nes kaip tik skatiname po truputį – pagal galimybes, galbūt ne visą laiką – bet grįžti į darbo rinką.

Kaip apskaičiuojama suma, kuri sumažinamos „Sodros“ išmokos?

– Mes gauname informaciją iš darbdavio apie išmokėtą atlyginimą ir tą sumą, kurią žmogus uždirbo, išskaičiuojame iš jam priklausančios išmokos.

Kartais nutinka taip, kad auginančio vaiką vieno iš tėvų pajamos nėra nuolatinės – sakykime, dirbama po kelias valandas per dieną ne nuolat, o kartą per savaitę, kartą per mėnesį.

Tokiu atveju darbdavys turi pateikti konkrečią informaciją – už kokį laiką jis apskaičiavo pajamas, tada „Sodra“ atsižvelgia tiksliai ir sumažina išmoką tik už konkretų laikotarpį.

Sakykime, žmogus dirbo tik savaitę, taigi šiomis pajamos bus mažinamos tik už tą savaitę priklausiusios išmokos. Būtent dėl to mes tokiais atvejais prašome darbdavių patikslinti anksčiau teiktą informaciją.

Ar visada gavus pajamų iš darbdavio pirmaisiais vaiko priežiūros metais mažinamos „Sodros“ išmokos?

– Būna atvejų, kai darbdavys metų pabaigoje, sakykime, gruodžio mėnesį darbuotojams išmoka premijas. Jeigu žmogus, jau išėjęs vaiko priežiūros atostogų, gauna tokią premiją, dėl jos „Sodros“ išmoka nėra mažinama. Laikome, kad premija yra dalis atlygio, kurį mama ar tėtis uždirbo dar iki atostogų.

„Sodrai“ būtų nurodyta, jog tai – vienkartinė išmoka, tada ji nedarys įtakos apskaičiuotai išmokai.

Reikia pripažinti, kad pasitaiko atvejų, kai išmoka dėl premijos sumažinama. Taip atsitinka tuomet, kai darbdavys nenurodo, jog tai vienkartinė išmoka. Tokiu atveju išsiaiškinus pajamų paskirtį sumažinta išmokos dalis grąžinama gavėjui

Tokia pat tvarka galioja ir tais atvejais, kai darbdavys yra numatęs mokėti premijas darbuotojams, kurie susilaukia vaikų. Šiuo atveju vėl svarbu, kad „Sodrai“ būtų nurodyta, jog tai – vienkartinė išmoka, tada ji nedarys įtakos apskaičiuotai išmokai.

Tačiau labai svarbu, kad darbdavys, mokėdamas premiją, nurodytų jog tai buvo vienkartinė išmoka.

Ar mažinama išmoka, jeigu pajamos yra gautos ne už darbą, o pavyzdžiui, už buto nuomą. Juk norint gauti nuomą dirbti nereikia?

– Jei šeima nuomoja butą ar kitas patalpas ir gauna pajamų iš nekilnojamos turto nuomos, tokios pajamos „Sodros“ išmokos prižiūrinčiajam vaiką nemažina, nes tai nelaikoma su darbo santykiais susijusiomis pajamomis.

Tačiau, sakykime, jei šeima turi saulės kolektorius ir iš jų gauna pajamų, pastarosios „Sodros“ išmokai įtakos jau turės. „Sodros“ tinklapyje galima rasti sąrašą, kas laikoma darbinės veiklos pajamomis, dėl kurių mažinamos vaiko priežiūros išmokos.

Atsidarius šią nuorodą, reikėtų puslapio apačioje pasirinkti skiltį „Dažniausiai užduodami klausimai“ ir klausimą: „Kas yra darbinės veiklos pajamos, kurias gaunant mažinama vaiko priežiūros išmoka?“. Išskleidus klausimą, rasite veiklų sąrašą.

Kokių situacijų, susijusių su vaiko priežiūra ir darbo santykių pajamomis pirmaisiais metais, pasitaiko dažniausiai?

– Klausimų mamoms ar tėvams kyla tada, kai prieš einant vaiko priežiūros atostogų buvo dirbta keliuose darbovietėse. Sakykime, mama dirbo trijose įmonėse – vienoje iš jų visu etatu, kitur padirbėdavo po kelias valandas.

Išėjusi vaiko priežiūros atostogų mama nusprendė ir toliau dirbti tas kelias valandas, kad neprarastų įgūdžių. Tokiu atveju „Sodros“ įmoka yra mažinama. Tačiau dažnai vaikus auginančios šeimos tai puikiai supranta ir problemų dėl to nekyla.

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai žmogus dirbo dviejose darbovietėse, iš vienos išėjo vaiko priežiūros atostogų, o iš kitos jį atleido. Darbdavys žmogui tada sumoka išeitinę kompensaciją. Dėl to „Sodros“ išmoka nesumažėja.

Kartais būna, kad žmogus dirba ne tik Lietuvoje, bet kurioje nors kitoje Europos Sąjungos valstybėje. Į tokias pajamas, kurios yra susijusios su darbo santykiais, nors ir kitoje šalyje, „Sodra“ atsižvelgia ir išmoką atitinkamai mažina.

Tiek Europoje, tiek Lietuvoje teisės aktai numato, kad jeigu žmogus dirba – gauna atlyginimą, o jei prižiūri vaiką – gauna išmoką. Tad nesvarbu, kurioje Europos šalyje dirbi vaiko priežiūros atostogų metų, vis tiek kompensuosime skirtumą tarp buvusių ir esamų pajamų.

Išsamiau apie tai, kas laikoma su darbu susijusiomis pajamomis, skaitykite spustelėje čia. Pasirinkite „Dažniausiai užduodami klausimai“, o tada – „Dėl kokių pajamų gali būti sumažinta vaiko priežiūros išmoka“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius