Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 02

Bažnyčia pripažįsta: 8 milijonai mirčių kasmet – ir jos rūpestis

Prekyba cigaretėmis Vatikane uždrausta. Tačiau Šventasis sostas nori dalyvauti diskusijoje apie rūkymo žalos mažinimą. Aukščiausi katalikų hierarchai vertina naujienas iš mokslo pasaulio, stebi politikų sprendimus ir svarsto, koks galėtų būti bažnyčios indėlis, rašoma „Fabulos“ pranešime spaudai.
Vatikanas
Vatikanas / Organizatorių nuotr.

Dvasininkai pripažįsta, kad visuomenės sveikata yra ir bažnyčios rūpestis, o tikėjimas kasdien gelbėja žmones nuo priklausomybių. Vis dėlto alkoholis, tabakas, narkotikai savo gniaužtuose laiko milijonus katalikų visame pasaulyje. Kiekviena priklausomybė lemia skaudžias pasekmes žmogui ir jo aplinkai.

Į konferenciją Romos Popiežiškajame Šventojo Kryžiaus universitete susirinkę aukščiausi Vatikano dvasininkai pripažino, kad nepakankamas dėmesys rūkymui šią problemą tarsi išstumia į paraštes, kai teisė į sveikatą yra viena pagrindinių žmogaus teisių. Kardinolai diskutavo, kaip bažnyčia, atstovaudama tikinčiųjų bendruomenės gerovei, galėtų šią teisę apginti.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vien nuo rūkymo sukeltų ligų kasmet miršta apie 8 milijonai gyventojų. Skaičius grėsmingas, bet priklausomybė nuo nikotino sulaukia kur kas mažiau visuomenės dėmesio, lyginant su narkomanija ar alkoholizmu.

Cigaretės pražudo kas antrą rūkalių

Nuo 2018 metų prekybą cigaretėmis Vatikane uždraudęs popiežius pripažįsta, kad priklausomybės nuo nikotino kamuojamų asmenų negalima palikti nuošalyje, kaip ir žmonių, kurių gyvenimus griauna narkotikai ar alkoholis. Nors rūkymas retai sukelia skaudžių socialinių pasekmių kaip iššvaistytas šeimos turtas, likimo valiai palikti vaikai ar įvairūs nusikaltimai, tačiau cigaretės lėtai ir užtikrintai alina kiekvieno rūkančiojo organizmą.

PSO duomenimis, rūkymas pražudo kas antrą žalingo įpročio vergą. Todėl Romos katalikų bažnyčios Tarnavimo integraliai žmogaus pažangai dikasterija šiemet pradėjo rengti diskusijas, kaip gelbėti didelę žmonijos dalį.

123RF.com nuotr./Rūkymas
123RF.com nuotr./Rūkymas

„Gyvybės kultūra yra paveldas, kuriuo krikščionys turi dalytis su visais. Kiekviena žmogaus gyvybė, unikali ir nepakartojama, turi neįkainojamą vertę“, – per surengtą tarptautinę diskusiją akcentavo popiežius Pranciškus. Pontifikas pasidalijo mintimi, kad naujos žinios ir mokslininkų įžvalgos padės daugeliui žmonių suvokti, kad „fizinė sveikata yra Dievo dovana, kurią Viešpats mums suteikė ir kuria turime atsakingai rūpintis“.

Popiežiaus vardu dalyviams priminta, kad bažnyčia skiria savo išteklių prevencijai, globai, reabilitacijai ir integracijai į visuomenę, kad atkurtų orumą žmonių, kurie jį prarado. Kad kova būtų efektyvesnė, dvasininkai teigė esą pasirengę aktyviau bendradarbiauti su savivaldos, nacionalinėmis ir tarptautinėmis institucijomis bei švietimo įstaigomis.

Bažnyčia nori dalyvauti permainose

Konferencijoje apžvelgtos ir naujos kovos su rūkymu perspektyvos, pavyzdžiui, elektroninių cigarečių įtaka metantiems rūkyti, atkreiptas dėmesys į tabako žalos mažinimą.

Tabako žalos mažinimas tampa vis ryškesnė pasauliečių diskusijų tema, savo ruožtu bažnyčia nenori likti nuošalyje, tad įtraukia savo ir išorės mokslo bendruomenę, siekdama išgryninti ir suformuoti savo požiūrį bei poziciją.

Šis apdairus žingsnis turėtų apsaugoti katalikus nuo kritikos ir audringų ginčų, kurių vis dar kyla dėl ankstesnių Vatikano pareiškimų kontraceptinių priemonių ir prezervatyvų klausimais – popiežiui visada primenami jo pirmtakų pasisakymai, kurie nepadėjo mažinti AIDS žalos pasaulyje, ypač Afrikoje.

Naujausias renginys Romoje parodė, kad bažnyčios atstovai įdėmiai seka bei analizuoja pasaulinius ir atskirų valstybių politikas bei sprendimus, kaip pasitelkiant žalos mažinimo idėją galima spręsti priklausomybės nuo nikotino problemą.

Kardinolas Michaelas Czerny, Tarnavimo integraliai žmogaus pažangai dikasterijos prefektas, akcentavo, kad tabakas, narkotikai, alkoholis yra iššūkis visiems žmonėms, kurie jaučia pareigą ginti gyvybę ir saugoti orumą. Pasitelkęs citatas iš Pradžios knygos kardinolas aiškino, kad kiekvienas žmogus privalo gerbti savo prigimtį ir neleisti priklausomybėms sukelti riziką sveikatai.

Katalikų bažnyčia laikosi pozicijos, kad žmogaus gyvybė yra šventa ir rūpinimasis sveikata yra kiekvieno asmens moralinė pareiga. Renginio dalyviai tikino, kad bažnyčios atstovai yra pasirengę bendradarbiauti stiprinant pasaulio gebėjimą priimti iššūkius, susijusius su rūkymo žalos mažinimu.

Ieškoti atsakymų paskatino asmeninė patirtis

Renginyje Romoje kalbėjęs Maltos ordino ambasadorius Przemysławas Häuseris-Schöneichas pasidalijo jautria asmenine istorija. Diplomatas iš Lenkijos prisiminė savo vyresnįjį brolį, kuris Didžiąją gyvenimo dalį buvo jo gynėjas ir atrama. Tačiau septintą dešimtį einančiam vyrui buvo diagnozuotas plaučių vėžys. Tada broliai apsikeitė vaidmenimis atrama ir globėju tapo jaunėlis.

Brolis mirė P.Häuseriui-Schöneichui ant rankų, mėgindamas įkvėpti dar vieną gurkšnį oro. „Nors 65 metų brolis dar turėjo daugybę svajonių ir idėjų, jo gyvybė užgeso. Nuo to laiko vis svarsčiau, kas iš tiesų jį pražudė“, – kalbėjo ambasadorius. Atsakymą jis išgirdo iš bičiulio pulmonologo. Pasak gydytojo, brolį pražudė cigarečių rūkymas.

„Kiek tik pamenu vaikystę, mūsų namai Poznanėje visada buvo pilni cigarečių dūmų. Tėvas ir brolis rūkė labai daug, mažiausiai po pakelį per dieną. Bet niekas nesistebėdavo. Rūkyti namuose, net kai aplink žaidžia vaikai, tais laikais buvo įprasta. Dabar pagalvoju, kad pats niekada nerūkiau, bet namuose buvau priverstas įkvėpti debesis kenksmingų dūmų“, – dėstė pranešėjas.

Jis pasakojo, kad tėvas ir brolis ilgainiui suprato, jog rūkymas kenkia. „Brolis daugybę kartų mėgino mesti rūkyti, dėl to nuolat kildavo dramų, nes be cigarečių jis elgdavosi tarsi dozės negavęs narkomanas. Net ir žinodamas apie baisas rūkymo pasekmes, brolis visada pasiduodavo priklausomybei, buvo tarsi įkalintas žalingo įpročio“, – prisiminė P.Häuseris-Schöneichas.

Diplomatas iki šiol užduoda sau klausimą, ar galėjo ką nors padaryti, kad brolis liktų gyvas, ar galėjo būti suteikta pagalba ir rasta išeitis iš savęs naikinimo rato. „Gyvenimiška patirtis mane moko, kad sudėtingais klausimais verta pasidalinti su kitais ir kartu ieškoti atsakymų. Mano atveju, atsakymo aš ieškau katalikų bendruomenėje. Kartu mes galime išgelbėti milijonus gyvybių“, – įsitikinęs P.Häuseris-Schöneichas.

Priminė apie svarbų Europos Parlamento sprendimą

Atstovų iš Lenkijos balsas Vatikane buvo vienas svariausių, nes renginyje dar kalbėjo Lodzės arkivyskupas Grzegorzas Ryśas, profesorius Szczepanas Cofta iš Poznanės medicinos universiteto klinikinės ligoninės, profesorius Robertas Nęcekas iš Pontifiko Jono Pauliaus II universiteto Krokuvoje.

Žodį tarė gydytojas pediatras ir politikas Bartoszas Arłukowiczius, vadovaujantis Specialiajam kovos su vėžiu komitetui (BECA) Europos Parlamente. Būtent šis komitetas nubrėžė kryptį visai Europos Sąjungai, kaip per ateinančius 5 metus labiau apsaugoti gyventojus nuo vėžinių susirgimų ir mirtinų ligos pasekmių. Iš viso kovos su vėžiu strategijai įgyvendinti iki 2027 metų ES planuoja skirti 4 milijardus eurų.

Savo ataskaitoje BECA pabrėžė, kad Europoje turėtų būti pasitelkiamos visapusiškos priemonės, kuriomis siekiama alkoholio vartojimo, rūkymo ir kitų rizikos veiksnių daromos žalos pašalinimo arba mažinimo. Taip pat akcentuojama, kad su rūkymo žala siejama apie 15–20 proc. vėžio atvejų.

Todėl per diskusijas BECA komitete buvo iškelta mintis, kad ilgai ir intensyviai rūkantys žmonės, stipriai priklausomi nuo nikotino, turėtų įgyti galimybę rinktis – pakeisti cigaretes į alternatyvius gaminius ir taip sumažinti riziką susirgti vėžiu. Be to, B. Arłukowicziaus vadovaujamas komitetas paragino ES atlikti daugiau mokslinių tyrimų ir vertinimų, susijusių su naujos kartos nikotino gaminių poveikiu ir sveikatai keliama rizika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius