Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 03

Buitinė chemija: kokį pavojų slepia dailios etiketės?

Ar rinkdamiesi buitinę chemiją, pavyzdžiui, indų ploviklį, skalbimo priemones ar baliklius — skaitote etiketes? KTU doc. V.Kaunelienė paaiškino, kokį pavojų kasdien naudojamos priemonės kelia sveikatai ir gamtai, ir kaip pasirinkti tinkamas.

Buitinė chemija: pavojus žmogui ir gamtai

Anot pašnekovės, skalbiklius, kurių veikiausiai rastume kiekvienuose namuose, lygiomis dalimis sudaro paviršiaus aktyviosios medžiagos, užpildai ir kiti priedai: dažai, balikliai, kvapai ir kt. Nors Europos Sąjunga kelia aukštus reikalavimus, tačiau toli gražu ne visos į aplinką patekusios medžiagos suyra. Štai iš naftos produktų paprastai gaminamos aktyviosios medžiagos pasižymi prastu bioskaidumu. V.Kaunelienės teigimu, ne mažesnį poveikį turi ir skalbikliuose naudojami dažnai. Beje, įdomu tai, kad jie neturi jokio poveikio produkto kokybei, o naudojami tik tam, kad suteiktų patrauklesnę spalvą.

„Tai papildoma apkrova tiek vandenvalos įrenginiams, tiek gamtai“, — pabrėžė ji.

Kaip paaiškino pašnekovė, daugelyje skalbimo priemonių aptiktume ir kvapiklių, apie kurių poveikį gamtai ir mums patiems — retas susimąstome.

Jos žodžiais kalbant, paprastai masinio naudojimo priemonėse naudojamos sintetinės muskusinės medžiagos, kurių dalis netgi priskiriama prie endokrininę sistemą ardančių medžiagų. Kalbant paprastai, įrodyta, kad jos neigiamai veikia mūsų sveikatą, o ką jau kalbėti apie gamtą.

„Renkantis priemones skalbimo, valymo — geriausia rinktis bekvapes, nes jos mažiausiai apkrauna tiek mus pačius, tiek gamtą“, — patarė doc. V.Kaunelienė.

KTU nuotr./Violeta Kaunelienė
KTU nuotr./Violeta Kaunelienė

Ragina atkreipti dėmesį į žymėjimą

Anot jos, etiketėse dažnai pateikiama skurdi informacija, o tikroji sudėtis slypi po bendriniais pavadinimais. Pavyzdžiui, nurodoma sąvoka „kvapai“, tačiau detaliau nepaaiškinama, kokios konkrečios medžiagos naudojamos produkte. „Net ir turint tam tikrą išsilavinimą, — pridūrė, — kartais sunku nuspręsti, ar priemonė draugiška aplinkai, ar ne.“

Kaip išsirinkti tinkamą priemonę? V.Kaunelienė paaiškino, vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į etiketėse nurodomus skiriamuosius ženklus:

15min fotomontažas/Cheminių produktų žymėjimas
15min fotomontažas/Cheminių produktų žymėjimas

Cheminių produktų žymėjimo (IŠ kairės į dešinę) reikšmės:

  • Gali dirginti kvėpavimo takus, sukelti mieguistumą, galvos svaigimą, alerginę odos reakciją. Sukelia smarkų akių ir odos dirginimą. Kenksminga prarijus, susilietus su oda, įkvėpus. Kenkia visuomenės sveikatai ir aplinkai, nes naikina ozono sluoksnį viršutinėje atmosferoje.
  • Ypač degios dujos. Degios dujos. Ypač degus aerozolis. Degus aerozolis. Labai degūs skystis ir garai. Degūs skystis ir garai. Degi kietoji medžiaga.
  • Gali sukelti arba padidinti gaisrą, oksidatorius. Gali sukelti gaisrą arba sprogimą, stiprus oksidatorius.
  • Turi slėgio veikiamų dujų, kaitinant gali sprogti. Turi atšaldytų dujų, gali sukelti kriogeninius nušalimus arba pažeidimus.
  • Gali ėsdinti metalus. Smarkiai nudegina odą ir pažeidžia akis.
  • Mirtina prarijus. Mirtina susilietus su oda. Mirtina įkvėpus. Toksiška prarijus. Toksiška susilietus su oda. Toksiška įkvėpus.
  • Prarijus ir patekus į kvėpavimo takus, gali sukelti mirtį. Kenkia organams. Gali pakenkti vaisingumui arba negimusiam vaikui, sukelti vėžį, genetinius defektus, alerginę reakciją, astmos simptomus arba apsunkinti kvėpavimą.
  • Toksiška arba labai toksiška vandens organizmams, sukelia ilgalaikius pakitimus.
  • Nestabili sprogstamoji medžiaga. Sprogios medžiagos, kelia masinio sprogimo pavojų. Sprogios medžiagos, kelia didelį išsvaidymo pavojų. Sprogios medžiagos, kelia gaisro, sprogimo arba išsvaidymo pavojų. Per gaisrą gali sukelti masinį sprogimą.

V.Kaunelienė patarė buitinę chemiją naudoti saikingai ir atsakingai. Be to, anot jos, verčiau rinktis skalbimo miltelius, o ne skystus skalbiklius, kuriuose gausu konservantų. Pašnekovė pastebėjo, kad ekologiškos priemonės paprastai brangesnės, o ir jų pasirinkimas mažesnis. Vis dėlto, svarbu žinoti, jog kai kurie gamintojai manipuliuoja sąvoka „ekologiškas“, todėl vartotojai turėtų būti atidūs ir rinktis pripažintus eko ženklus.

V.Kaunelienė taip pat paaiškino, kad į pagalbą vartotojams skuba nevyriausybinės organizacijos, pavyzdžiui, Baltijos aplinkosaugos forumas, sukūręs svetainę www.pagalvok.lt, padedančią geriau susigaudyti tarp gausybės skirtingų produktų. Jeigu skaitote angliškai, verta aplankyti Jungtinėse Amerikos Valstijose sukurtą interneto svetainę www.ewg.org, kur taip pat rasite daug naudingos informacijos ne tik apie buitinę chemiją, bet asmens higienos produktus, kuriuose taip pat gausu pavojingų cheminių medžiagų.

„Reikėtų žiūrėti etiketes tiek renkantis buitinę chemiją, tiek asmens higienos priemones, nes, vienas dalykas, turime būti atsakingi už tai, ką išleidžiame į gamtą, o taip pat turime rūpintis savimi ir nepamiršti, kad tos cheminės medžiagos veikia mūsų sveikatą“, — kalbėjo V.Kaunelienė.

VIDEO: „Buitinė chemija: ką slepia dailios etiketės?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius