Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 04 /15:20

Dėl COVID-19 prevenciškai bus tiriami prekybos vietų darbuotojai ir vaistininkai

Siekiant užkirsti kelią tolimesniam koronaviruso infekcijos (COVID-19) plitimui, prevenciškai bus tiriami parduotuvių bei kitų prekybos vietų darbuotojai, tiesiogiai aptarnaujantys pirkėjus. Jiems laboratoriniai tyrimai bus atliekami Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos nustatyta prioriteto tvarka. Pirmadienį popiet Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) į sąrašą dėl prevencinio tyrimo įtraukė vaistininkus bei nustatė tvarką, kokio prioriteto tvarka jie turėtų būti tiriami. Apie tai rašoma SAM pranešime žiniasklaidai.
Koronavirusas
Koronavirusas / 123RF.com nuotr.

Nuo šiol prevenciškai bus tiriami darbuotojai, dirbantys prekybos vietose, kurios yra gydymo ar globos paslaugas teikiančiose įstaigose arba yra nutolusios nuo šių įstaigų ne toliau kaip 200 metų. Prioriteto tvarka bus tiriami ir visi vyresni nei 60 metų amžiaus darbuotojai, taip pat tie, kurie dirba prekybos vietose, esančiose dideliuose prekybos centruose (kuriuose yra dideli lankytojų srautai).

Tas pats galioja ir vaistininkams: pirmiausia tyrimai atliekami vaistinių darbuotojams, dirbantiesiems vaistinėse, kurios vykdo veiklą gydymo įstaigose arba yra nutolusios nuo šių įstaigų ne toliau kaip 200 metrų atstumu. Tada turėtų būti tiriami vyresni nei 60 metų amžiaus vaistinių darbuotojai, po jų – dirbantys vaistinėse, esančiose dideliuose prekybos centruose, kuriuose dideli lankytojų srautai. Vėliau – visi kiti vaistininkai.

„Pažymėtina, kad kita prioriteto asmenų grupė tiriama tik tuomet, kai ištirti visi prieš tai nurodytos prioriteto grupės asmenys. Vaistinių darbuotojai, kurie paskelbto karantino laikotarpiu nuolat dirba nuotoliniu būdu ar nedirba, neturėtų būti tiriami“, – nurodė SAM.

Prekybos vietų vadovai įpareigoti identifikuoti darbuotojus pagal nustatytus prioriteto kriterijus ir informuoti savivaldybes, kurių teritorijoje jie veikia. Savivaldybės, suderinus su jas aptarnaujančiais mobiliaisiais punktais, užtikrins prevencinių tyrimų eiliškumą bei ėminių paėmimą laboratoriniams tyrimams atlikti.

Kaupiamus statistinius duomenis apie prekybos vietų darbuotojus (prekybos vieta, darbuotojų skaičius, teigiamų ir neigiamų atsakymų skaičius) savivaldybės pateiks Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM).

A.Verygos teigimu, Lietuvos savivaldybių administracijų direktoriai taip pat yra įpareigojami parengti ir patvirtinti savivaldybės teritorijoje esančių vaistinių darbuotojų prevencinio laboratorinio ištyrimo dėl koronaviruso infekcijos organizavimo tvarką, nustatant prevencinių tyrimų atlikimo eiliškumą pagal aukščiau nustatytus prioritetus.

Savivaldybių administracijų direktoriai yra įpareigojami suderinus su mobiliais punktais, aptarnaujančiais savivaldybę, organizuoti vaistinių darbuotojų mėginių paėmimą koronaviruso infekcijos laboratoriniams tyrimams atlikti, kaupti ir teikti statistinius duomenis apie patikrintus farmacijos specialistus ir kitus darbuotojus.

Šiuo metu prevenciškai periodiškai tiriami šimtai įvairiose šalies gydymo įstaigose dirbančių medikų, socialinės globos ir slaugos įstaigų darbuotojų, taip pat socialines paslaugas namuose teikiančių specialistų, valstybės sienos apsaugos, muitinės, policijos pareigūnai, ugniagesiai gelbėtojai, energetikos įmonių darbuotojai, dirbantys dispečerinių centruose

Tyrimai atliekami ir Viešojo saugumo tarnybos, Vadovybės apsaugos departamento, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams, Valstybinės augalininkystės tarnybos specialistams, kariškiams. Prevenciškai taip pat tiriami naujai į ligonines guldomi pacientai bei į slaugos ligonines perkeliami pacientai.

Tikslinių grupių prevenciniai tyrimai pradėti, užtikrinus į mobilius punktus besikreipiančių gyventojų, jaučiančių simptomus, mėginių ištyrimą. Profilaktiškai atliekamas testavimas leidžia garantuoti ir priešakinėse fronto linijose kovojančiųjų, ir visuomenės saugumą. Plečiant testuojamųjų ratą, siekiama apsaugoti labiausiai pažeidžiamus visuomenės narius, ypač sergančius lėtinėmis ligomis, vyresnio amžiaus, kuriems susirgti rizika – didžiausia.

Sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimą galite rasti čia.

Visus operacijų vadovo sprendimus galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius