Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 10

Dėl Šeškinės poliklinikos direktoriaus kėdės kaunasi kaip hienos – apskundė ir teismui, ir STT

Jau kelias savaites sostinės Šeškinės poliklinika gyvena bevaldystėje. Nepatenkintas konkurso direktoriaus pareigoms užimti rezultatais ilgametis gydymo įstaigos vadovas Jonas Kairys apskundė juos teismui. Maža to, jis kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) su įtarimais, kad įstaigoje, kurią valdė beveik 30 metų, buvo klastojami dokumentai. Tik nepaaiškina, kodėl dėl to problemų nematė anksčiau.
Šeškinės poliklinika
Poliklinikos prieigose esantis nuotekų šulinys nuolat išsilieja ir skleidžia gydymo įstaigoje ir jos prieigose nemalonų kvapą. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Konkurse, kuris vyko gegužę, į Šeškinės direktoriaus kėdę pretendavo 3 kandidatai. Konkursą laimėjo Nacionalinio vėžio instituto konsultacinės poliklinikos skyriaus vadovė Daiva Kanopienė.

„Tai tikrai nebuvo politinis sprendimas. Kiek sakė komisijos dalyviai, jai kompetencijos tikrai netrūksta, o vizija ir programa buvo geriausi“, – 15min sakė Vilniaus mero pavaduotojas, mieste kuruojantis socialinius ir sveikatos reikalus, Gintautas Paluckas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Tačiau J.Kairys, įstaigai vadovavęs nuo 1991 metų, taip nemano. Jo įsitikinimu, konkursas buvo neobjektyvus.

„Vyko ne testas, ne žinių patikrinimas, o pokalbis – ką noriu, tą klausiu, kaip noriu, taip vertinu – ir viskas. Todėl noriu, kad šią situaciją įvertintų arbitras iš šalies. Kol tai nebus padaryta, nenorėčiau plačiau komentuoti“, – kalbėjo J.Kairys.

STT perdavė policijai

Kol teismas savo žodžio dar netarė, Vilniaus savivaldybės administracija Šeškinės poliklinikai vadovauti paskyrė laikinąją vadovę – ilgametę poliklinikos direktoriaus pavaduotoją gydymui Oną Panasenkienę.

Tačiau J.Kairiui nepatiko ir šis sostinės valdžios žingsnis. Birželio 19 dieną Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) iš Šeškinės poliklinikos gavo oficialų raštą. Jame tarnybos prašoma ištirti galimą dokumentų klastojimą Šeškinės poliklinikoje: esą klastojant dokumentus pacientams buvo išduodamos nedarbingumo ir neįgalumo pažymos.

15min žiniomis, skundas galėjo būti nukreiptas į direktoriaus pavaduotoją O.Panasenkienę. Susisiekti su ja žurnalistams nepavyko – moteris jau kelias savaites turi biuletenį.

„O.Panasenkienės nėra“, – 15min paaiškino poliklinikos darbuotoja. Ji sakė negalinti pasakyti, kada pavaduotoja grįš į darbą.

Nuo kalbų apie tyrimą išsisukinėjo ir J.Kairys, nors, 15min duomenimis, būtent jis ir kreipėsi į STT: „Kreipkitės į teisėsaugos institucijas, kol nebaigtas tyrimas – negaliu komentuoti.”

STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkė Jurgita Razmytė sakė, kad Generalinės prokuratūros pavedimu ikiteisminis tyrimas perduotas atlikti policijai.

Direktoriaus darbas netenkino

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis pasakojo, kad sostinės valdžios jau kurį laiką netenkino Šeškinės poliklinikos veiklos rezultatai.

Be to, savivaldybę pasiekė pranešimai, girdi, direktorius piktnaudžiauja savo padėtimi, už įstaigos lėšas perkami brangūs automobiliai, o poliklinikos reabilitacijos zona naudojama asmeniniam poilsiui.

2016-aisiais J.Kairio atsistatydinimo reikalavo ir poliklinikos darbuotojai.

„Panaikinkite išpūstus etatus“, „atlikite viešą auditą“, „išmokėkite atlyginimus“, „atsiskaitykite už atliktas paslaugas“ – tokius reikalavimus vadovui anuomet adresavo pavaldiniai.

„Teisybę sakant, tai buvo probleminis vadovas. Mes jį netgi norėjome šalinti iš pareigų, tačiau pažiūrėjome, kad kadencija ir taip baigiasi, todėl palaukėme, kol įvyks konkursas“, – neslėpė P.Poderskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Jis viliasi, kad teismas savo sprendimą pateiks kiek įmanoma greičiau ir įstaigos darbas grįš į vėžes.

Neoficialiai savivaldybės koridoriuose juokiamasi, kad Šeškinės poliklinikoje vyksta hienų peštynės: „Tegul pjaunasi ir išsipjauna.“

Kritika – laužta iš piršto?

Diegiant naujoves sveikatos sistemoje Vilniuje Šeškinės poliklinika ilgą laiką buvo vertinama kaip lyderė. Tačiau pastaruosius kelerius metus poliklinika esą sumažino pagreitį, ėmė prarasti pacientus, kitoms gydymo įstaigoms nusileido pacientų aptarnavimo kokybe ir vadybos standartais.

Remiantis poliklinikos veiklos ataskaita, prisirašiusių gyventojų skaičius joje 2017 metais sumažėjo 1,8 proc.

Tačiau J.Kairio įsitikinimu, kritika laužta iš piršto. Poliklinikos darbą jis pats vertina labai gerai.

„Esu habilituotas daktaras, todėl žinau, kad pasaulinė literatūra nesiremia vien gyventojų pasitenkinimu. Remiasi objektyviais duomenimis: apsilankymų, konsultacijų, laboratorinių, radiologinių tyrimų, procedūrų skaičiumi, medicinos aparatūra. Mūsų finansinis, buhalterinis rezultatas yra teigiamas.

Visi rodikliai rodo, kad esame vieni iš lyderių.

Darbuotojų skaičius pakankamas, konsultacijų irgi labai aukštas, aparatūra šiuolaikiška. Tai, kad mes atsiliekame, tik kieno nors nuomonė, o visi rodikliai rodo, kad esame vieni iš lyderių. Tik nesame iš tų, kurie lipa į tribūną ir šaukia, kad esu lyderis. Kitos poliklinikos labai mėgsta pasirodyti“, – svarstė J.Kairys.

Atkreipus dėmesį, kad elektroninių receptų išrašymas poliklinikoje stringa, J.Kairys pažymėjo, kad jų buvo išrašyta tiek, kiek priklauso.

„Buvo uždėti procentai, kiek turime išrašyti, tai mes net viršijome. Tačiau neužmirškite, kad E–sveikata yra boeingas, o elektroninis receptas – tik viena lemputė ant sparno, ir labai mažytė. Mes esame elektroninio projekto dalyviai, vieninteliai iš Vilniaus poliklinikų, kurių pacientų duomenys gula tiesiai į registrų centrą, kitos poliklinikos nesugeba to daryti, išrašo elektroninį receptą – daugiau nieko“, – lygino J.Kairys.

LSDP nuotr./Jonas Kairys
LSDP nuotr./Jonas Kairys

Apskundė, bet grįžti nenori

Konkurso į poliklinikos direktoriaus pareigas rezultatus J.Kairys apskundė, tačiau tikina, kad grįžti į darbą nebenorėtų: „Jau nebenorėčiau tęsti, ką pradėjęs. Kai savivaldybė taip elgiasi, tikrai nenorėčiau grįžti į jos pavaldumą.“

Šeškinės poliklinikoje 2017 metų gruodžio 31 dieną buvo prisirašę 82 122 pacientai, iš jų 15 139 vaikai, 53 534 darbingo amžiaus pacientai ir 13 449 pacientai virš 65 metų.

Išlaidos vadovo darbo užmokesčiui 2017 metais sudarė 32 308 eurus.

Šiuo metu laikinai eiti poliklinikos direktoriaus pareigas paskirta direktoriaus pavaduotoja slaugai Renata Šturienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius