Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 28

Ekspertai perspėja – delta atmainos simptomai gali suklaidinti

Visame pasaulyje sparčiai plintanti SARS-CoV-2 atmaina baugina ne tik dėl to, kad yra gerokai lengviau užkrečiama, bet ir dėl švelnesnių, į paprastą peršalimą panašių simptomų. Dėl to užsikrėtus delta atmaina žmonėms dažnai net nekyla įtarimų dėl COVID-19 ir jie toliau platina virusą kitiems. Kada reikėtų ne griebtis nosinės, termometro ir pastilių nuo gerklės skausmo, o registruotis testui?
Sergantis vyras
Sergantis vyras / 123rf.com

Išsigando dėl vaiko

Jau pusantrų metų daugelis turbūt net prikelti vidury nakties pasakytų, kad dažniausi COVID-19 simptomai yra karščiavimas, sausas kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir nuovargis. Kiek retesni – uoslės ir skonio praradimas ar susilpnėjimas, galvos ir raumenų skausmas, šaltkrėtis, vėmimas, viduriavimas.

Pradėjus plisti šią ligą užkeliančio viruso delta atmainai, buvo pastebėta, kad susirgusieji pirmiausia skundžiasi galvos ir gerklės skausmu bei bėgančia nosimi.

Tai neatrodo taip rimta, kaip negalėjimas normaliai kvėpuoti, taip pat primena įprastą (tik gal ne vasaros metu) peršalimą, todėl daugelis į šiuos simptomus tiesiog nekreipia dėmesio. Arba priešingai – ir nedidelė sloga gali išgąsdinti.

Kaip tik tai nutiko vienai Vokietijoje gyvenančiai lietuvei. Jos vaikas nei iš šio, nei iš to savaitgalį susirgo. Naktį ėmė kosėti, ryte kosulio nebebuvo, bet nosis ėmė bėgti lyg viduržiemį.

Aplink sergančių nėra, vyresnis brolis iš darželio ligos lyg ir negalėjo parnešti, mat grupės draugai neserga.

„Scanpix“ nuotr./Kaip atliekami greitieji COVID 19 testai
„Scanpix“ nuotr./Kaip atliekami greitieji COVID 19 testai

„Būčiau nesukusi galvos – maža dėl ko nosis bėga, – sakė portalo 15min pašnekovė. – Dieną vaikas nekosėjo, temperatūros neturėjo, neatrodė pavargęs, žaidė ir pešėsi su broliu kaip paprastai.

Tačiau prisiskaitę, kas dedasi su koronavirusu, su vyru pusiau juokais ėmėme diskutuoti, kad reikėtų atlikti testą. Mat mūsiškį ir dar porą kitų vaikų prižiūri auklė. Nenorėjome, kad pamačiusi bėgančią nosį, ji parsiųstų vaiką namo.“

Vokietijoje moksleiviams ir darželinukams reikia periodiškai atlikti COVID-19 testus. Juos atlieka ir ten, kur galima pasidaryti greitąjį antigeno testą. Tad pora, sekmadienį išėjusi pasivaikščioti, užsuko į vieną testavimo vietą patikrinti, ar „prakiurusi“ nosis nebuvo delta varianto požymis. Nors tėvai neabejojo, kad vaiką susargdino kaitrias dienas staiga keičiančios drėgnos ir vėsios, neigiamas rezultatas galutinai nuramino.

Įspėjo nepainioti su šienlige

Delta varianto simptomai išties gali atrodyti kaip įprasto ir paprastai nesunkaus negalavimo, pavyzdžiui, slogos. Bėganti nosis, galvos skausmas ar perštinti gerklė žiemą ne visada paguldo į lovą, dažnas tokios būklės sugeba ir dirbti.

Šie simptomai panašūs ir į šienligės. Šios nemalonios ir varginančios ligos kamuojami žmonės įspėti neapsigauti ir pradėjus tekėti nosiai negalvoti, kad tiesiog prasidėjo alerginė reakcija. Dauguma atvejų tikriausiai taip ir bus, bet padidėjęs poreikis griebtis nosinės gali reikšti COVID-19.

„Fotolia“ nuotr./Šienligė
„Fotolia“ nuotr./Šienligė

Jungtinėje Karalystėje (JK) naudojama programėlė, kurioje iš žmonių renkami duomenys apie COVID-19 simptomus. Dabar dažniausiai minimi galvos skausmas ir sloga.

„Nuo gegužės pradžios stebėjome svarbiausius mobiliosios programėlės vartotojų simptomus ir jie nėra tokie patys, kokie buvo, – teigė šio projekto vadovas prof. Timas Spectoras. – Pirmas simptomas yra galvos skausmas, po kurio seka gerklės skausmas, sloga ir karščiavimas.“

„YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše jis pažymėjo, kad liga „dabar elgiasi kitaip“ ir jaunesnėje populiacijos dalyje yra labiau panaši į stiprų peršalimą. Tai esą kelia problemų, nes žmonės nesureikšmina šių simptomų, dalyvauja vakarėliuose ir taip platina užkratą, situaciją toliau blogindami.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Naktinis Vilnius
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Naktinis Vilnius

Karščiavimas išlieka vienu iš dešimties dažniausių simptomų, bet, pavyzdžiui, kvapo praradimas nebėra toks „populiarus“. Nepaisant to, jis ir toliau kamuoja daugelį sergančiųjų, todėl, esant bent menkiausiai abejonei, rekomenduojama atlikti testą.

Galėtų užkrėsti 7 žmones

Delta vadinamas SARS-CoV-2 variantas B.1.617.2, kuris pirmą kartą buvo nustatytas Indijoje ir kurį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) laiko susirūpinimą keliančiu. Jis užregistruotas jau 85 valstybėse, dominuoja JK, Rusijoje, Portugalijoje.

Vien JK užpraėjusią savaitę buvo užfiksuoti 35 204 užsikrėtimai delta atmaina – 46 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę. Tai sudaro, įvairiais duomenimis, nuo 90 iki 99 proc. naujų atvejų. Daugėja ir ligoninėje atsiduriančių žmonių.

Prastėjanti epidemiologinė situacija privertė britų vyriausybę bent mėnesiui atidėti planus atšaukti karantiną.

Lietuvoje užregistruoti jau 6 užsikrėtimo delta atmaina atvejai.

Nors virusai mutuoja ir SARS-CoV-2 turi jau ne vieną atmainą, delta atmaina tapo itin dideliu galvos skausmu. Mat ji yra gerokai užkrečiamesnė nei pirminis virusas – vadinamasis laukinis, aptiktas Kinijos Uhano mieste. O tai reiškia didesnę tikimybę sukelti ligos protrūkius.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas neseniai paskelbė, kad tai yra užkrečiamiausias iš šiuo metu žinomų šio užkrato variantų.

„(…) ši atmaina pasižymi tuo, jog plinta apie 60 proc. lengviau nei alfa, dar vadinama „britiškąja“ (kuri yra užkrečiamesnė nei pirminis virusas – red. past.), bei kelia didesnę riziką vaikams, jaunimui, – savo paskyroje „Facebook“ įspėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė, epidemiologė Rolanda Lingienė. – Tai jau yra signalas, į kurį ranka numoti niekaip negalima.“

Taip yra dėl esminės spyglio baltymo – kurio padedamas virusas prisitvirtina prie žmogaus ląstelės – mutacijos L452R. Manoma, kad kaip tik dėl jos užkratas plinta gerokai aktyviau.

123RF.com nuotr./Viruso pažeista uoslė
123RF.com nuotr./Viruso pažeista uoslė

Anot Londono imperiškojo koledžo virologijos profesorės Wendy Barclay, delta variantas yra „tvirtesnis“, lyginant su kitais. Laboratoriniai tyrimai rodo, kad ši atmaina geriau prisitvirtina žmogaus kvėpavimo takuose, o tai reiškia, kad COVID-19 užsikrėtęs žmogus lengviau perduoda virusą kitiems.

Mokslininkės teigimu, tai gali reikšti ir tai, kad užsikrėsti galima po trumpesnio kontakto su sergančiuoju. Gera naujiena nebent tai, kad, panašu, COVID-19 persirgusieji delta atmaina neužsikrečia dažniau nei kitomis. Taip pat neaišku, ar delta mutacija sukelia sunkesnę ligos eigą – tai dar tiriama. Britų žiniasklaida skelbia, kad mirštamumas nuo delta varianto kol kas siekia 0,1 proc., o nuo alfa varianto – 1,9 proc.

Dr. Susan Hopkins iš Anglijos visuomenės sveikatos tarnybos nurodė, kad nesant jokių karantino ribojimų ir vakcinų, delta varianto pernašos dažnis (R0) galėtų siekti 7. Kitaip tariant, kiekvienas sergantysis užkrėstų septynis kitus žmones. Uhane rastos atmainos R0 siekė maždaug 3, alfa (britiškosios) atmainos – 4-5.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro prognozėmis, rugpjūčio pabaigoje užsikrėtimai COVID-19 delta variantu gali sudaryti 90 proc. visų naujų atvejų. PSO taip pat įspėjo, kad ši atmaina gali tapti dominuojančia visur.

Agentūros nuomone, galiojančių koronaviruso ribojimų sušvelninimas „gali lemti greitą ir reikšmingą kasdienių atvejų padidėjimą visose amžiaus grupėse“, rašoma interneto portalo „Euronews“ publikacijoje.

Dvi vakcinos dozės padeda

Dar 60 proc. užkrečiamesnė už delta atmainą yra delta plius (B.1.617.2.1 arba AY.1), kurią birželio pabaigoje, nustačiusi 40 užsikrėtimų ja, Indija paskelbė keliančia susirūpinimą.

Pastarasis variantas dar labiau perduodamas, lengviau prisijungia prie plaučių ląstelių receptorių ir gali būti atsparus gydymui monikloniniais antikūnais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina Airijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina Airijoje

Bent 11 šalių buvo užfiksuota mažiausiai 200 susirgimo šia atmaina atvejų. Kol kas užregistruota viena mirtis – Indijoje.

Tyrimai rodo, kad jau patvirtintos vakcinos (įskiepijus dvi jų dozes) yra veiksmingos prieš koronaviruso atmainas, įskaitant ir delta variantą.

Todėl JK ekspertai paragino kuo greičiau skiepyti paauglius nuo 12 metų, kad būtų galima sukurti kolektyvinį imunitetą.

PSO vadovas T.A.Ghebreyesusas savo ruožtu pareiškė, kad delta atmainai plisti padeda vakcinų trūkumas skurdesnėse valstybėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius