Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 06

Ištyrė 73 Europos miestus: pagal metamfetamino koncentraciją Kaunas atsidūrė 8, Vilnius – 13 vietoje

​Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras ketvirtadienį pristato Europos narkotikų vartojimo paplitimo ataskaitą – 2019 metų tendencijas ir pokyčius. Ataskaita aprėpia 28 ES šalis bei Norvegiją ir Turkiją. Kaip šiame kontekste atrodo Lietuva?
Policijos reidas į Čigonų taborą
Policijos reidas į Čigonų taborą / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Seime vykusioje spaudos konferencijoje pagrindinius Europos narkotikų vartojimo paplitimo ataskaitos akcentus apžvelgusi Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja, laikinai atliekanti direktoriaus funkcijas, Gražina Belian atkreipė dėmesį, kad šių metų ataskaita pagrindinį dėmesį skyrė keturioms temoms: opioidų vartojimo problematikai, naujausiems kanapių rinkos pokyčiams ir didėjančiam Europos, kaip sintetinių narkotikų gamintojos, vaidmeniui bei skaitmeninių technologijų taikymui, platinant narkotines medžiagas.

„Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos ataskaitoje atkreipiamas dėmesys, kad Europoje auga neteisėtų narkotikų sulaikymo atvejų skaičius – pernai jis sudarė daugiau nei 1 mln. atvejų. Lietuvoje tendencija, kalbant apie neteisėtų narkotinių, psichotropinių medžiagų sulaikymą, ta pati – stebimas didėjimas. 2017 metais tokių sulaikymų turėjome daugiau nei 1600”, – pasakojo G.Belian.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gražina Belian
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gražina Belian

Neliks mirčių dėl perdozavimo?

Lietuvoje skaičiuojama nuo 8 iki 10,5 tūkst. švirkščiamųjų narkotikų vartotojų. 85 proc. jų yra opioidų vartotojai.

„Kalbant apie sintetinių opioidų vartotojus, susiduriame su didžiausia perdozavimų ir mirčių rizika. 2017 metais dėl narkotikų vartojimo Lietuvoje mirė 83 žmonės. Didžioji jų dalis buvo opioidų vartotojai. 2018 metais turime geresnę statistiką – buvo 59 mirties atvejai“, – sakė G.Belian.

Lietuvoje įgyvendinant prevencijos programas tikimasi, kad 2028 metais šalyje neliks mirčių dėl perdozavimo.

„Europoje opioidų vartojimas nėra plačiai paplitęs, bet tam tikros mados ateina iš JAV ir Kanados, kur stebimas opioidų paplitimas“, – pažymėjo pranešėja.

Ką vartoja kasdien, o ką – savaitgaliais?

Lietuvoje labiausiai paplitęs narkotikas yra kanapės – jas vartoja šiek tiek daugiau nei 6 proc. žmonių. Tyrimai rodo, kad virš 14 proc. Europos gyventojų vartoja šį narkotiką. Antroje vietoje Europoje atsiduria kokainas, o Lietuvoje – ekstazis. Kokainą Lietuvoje vartoja apie 0,3 proc. šalies gyventojų.

73 Europos miestai, tarp jų Vilnius, Kaunas ir Klaipėda, dalyvavo tyrime, atskleidžiančiame sintetinių narkotikų vartojimo tendencijas.

Tarp 73 Europos miestų didžiausia ekstazio koncentracija buvo nustatyta Amsterdame. Klaipėdoje ji buvo septynis kartus mažesnė nei Nyderlandų sostinėje.

„Pagal metamfetamino koncentraciją Kaunas atsidūrė 8, Vilnius – 13 vietoje. Didžiausia metamfetamino koncentracija nustatyta Erfurte, Vokietijoje. Palyginti su Kaunu ten metamfetamino koncentracija buvo keturis kartus didesnė“, – tyrimo išvadas pristatė G.Belian.

Tyrimo metu pastebėta, kad metamfetaminas vartojamas kasdien, o ekstazis ir kokainas – savaitgaliais.

Prekyba keliasi į internetą

Ataskaitoje akcentuojama, kad prekyba narkotikais ir psichotropinėmis medžiagomis keliasi į internetą: „Vadinasi, turime neatsilikti ir pasitelkti viską, kas moderniausia, kad nugalėtume pasiūlą.“

ES šalyse kasmet miršta apie 8 tūkst. žmonių, vartojančių švirkščiamuosius narkotikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius