Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 04

Koronavirusas grįžta: S.Čaplinskas pataria, ką reikia daryti jau dabar, kad rudenį nebūtų bėdos

Mokslininkai teigia, kad sergamumas COVID-19 Lietuvoje didėja, nes Lietuvą pasiekė labiau užkrečiamos omikron versijos, o nauja koronaviruso banga jau prasidėjo. Ligoninėse gydomi 78 COVID-19 sergantys pacientai, iš jų šeši – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų siekia 149,7 atvejo. Medicinos mokslų profesorius, virusologas Saulius Čaplinskas portalo 15min video laidoje „15/15“ atskleidžia, ką reikia daryti jau dabar, kad rudenį nekiltų didelių problemų.
Saulius Čaplinskas
Saulius Čaplinskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

– Ar jūs sutinkate, kad prasidėjo nauja COVID-19 banga?

– Na, Pasaulio sveikatos organizacija perspėja, kad visame pasaulyje išaugo naujų užsikrėtimo atvejų skaičius, netgi 18 proc. per vieną savaitę, Europos regione – 32 proc. Taip, kad faktai tai rodo ir PSO prognozuoja, kad jau po 8 savaičių turėsime eksponentinį naujų atvejų augimą. Reikia atkreipti dėmesį į tą faktą, kad vis tiktai diagnostikos apimtys labai yra sumažėję ne tiktai Lietuvoje, bet ir daug kur, ir PSO prognozuoja, kad realus užsikrėtusiųjų skaičius gali būti 5-6 kartus didesnis, negu yra registruojama.

Faktai tai rodo ir PSO prognozuoja, kad jau po 8 savaičių turėsime eksponentinį naujų atvejų augimą.

Kita vertus, aš nežinau, iš kur mūsų gerbiami kolegos sako, kad pas mus jau atkeliavo tie mutavę viruso štamai. Tikėtina, kad taip ir yra, bet sekoskaitos tyrimai šiuo metu yra neatliekami ir tai yra viena iš bėdų, kad, mano supratimu, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija paprasčiausiai neatlieka savo funkcijų.

Didžiulės visų mūsų, mokesčių mokėtojų, lėšos buvo suinvestuotos į šitą laboratoriją, o universitetai, mokslininkai turėtų tik prisidėti prie jų veiklos su tam tikra metodine galbūt pagalba ir panašiai, o ne vykdyti rutininį darbą vietoj jų.

– Tai kaip tada galima teigti, kad yra jau užkrečiamesnės omikrono versijos Lietuvoje, jeigu sekoskaita nėra vykdoma? Kaip jūs įsivaizduojate?

Kolegos daro paprasčiausiai prielaidą, matydami, kad tai atsitiko jau anksčiau, sakysim, Portugalijoje, Jungtinėje Karalystėje ir panašiai. Nors, kiek man žinoma, netgi aplinkinėse šalyse sekoskaitos tyrimai irgi šiuo metu yra stipriai pristabdyti. Bet labai svarbu, kad jie būtų vykdomi, sakykim taip, išmintingai ir racionaliai, o ne kad kuo daugiau arba tam tikrą procentą atlikti sekoskaitos tyrimų. Paprasčiausiai reikia juos vykdyti tikslingai, maksimaliai racionaliai, tam tikrais atvejais gal netgi siųsti į referentinę laboratoriją, kur jie gali būti atliekami ir nemokamai.

– Girdėjome dar pavasarį, kad reikia ruoštis rudeniui ir tikėtina, jog vėl kils daugiau atvejų COVID-19. Kaip jūs įsivaizduojate, kam mes turėtume ruoštis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius