Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 07

Koronaviruso lyderis nesikeičia: Klaipėdoje sergamumas vis dar išlieka didžiausias šalyje

Nuo liepos mėnesio Klaipėdoje, kurioje serga ir miesto vadovas, vis augantys koronaviruso skaičiai išlieka didžiausi Lietuvoje. Šiuo metu sergamumas mieste yra dvigubai ar trigubai didesnis nei kituose didžiuosiuose miestuose ir siekia 748 atvejus 100 tūkstančių gyventojų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas sako, jog sunku paaiškinti, kodėl balandį skaičiai buvo priešingi – būtent uostamiestyje tuomet fiksuotas žemas sergamumas.
Bures pakėlė "Meridianas"
Klaipėda / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Antradienį Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos reikalų komitete pristatyta koronaviruso situacija mieste.

Komitetas susibūrė pirmą kartą po vasaros pertraukos.

Kaip sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė, situacija yra ženkliai pakitusi nuo liepos mėnesio vidurio, kuomet susirgimų skaičius siekė 46,3 atvejo 100 tūkstančių gyventojų.

Skaičiai nuo to paties laikotarpio padidėję ir visoje Lietuvoje, kuomet liepą fiksuota 18,6, o dabar 317 atvejų 100 tūkstančių gyventojų.

Anot jos, Klaipėda pagal tai paskutinė tarp savivaldybių.

Tiesa, pasidžiaugta, jog imunizuotų gyventojų dalis mieste ženkliai padidėjo – iki 53 proc., tad per porą mėnesių paaugo apie 13 proc.

Gerokai išaugęs ir diagnostinių tyrimų skaičius, mat artėja rugsėjo 13-oji, kuomet įsigalios reikalavimai turėti galimybių pasą užsiimant tam tikromis veiklomis.

Testavimosi iššūkiai

A.Dirgėlienės teigimu, testavimo apimtys per paskutines dienas išaugo dvigubai. Jau nebėra žmogiškųjų resursų jas dar didinti.

Klaipėdiečiai skundžiasi, jog kyla problemų registruojantis patikrai.

15min taip pat sulaukė laiško, kuriame aprašoma sudėtinga situacija.

„Praėjusios savaitės ketvirtadienį Klaipėdoje gyvenančiam mano antros pusės broliui pakilo temperatūra iki 38, ėmė skaudėti galvą, tad norėjo pasitikrinti dėl COVID. Artimiausias laisvas laikas buvo tik šios savaitės trečiadieniui.

Negalėdamas operatyviau pasitikrinti žmogus lieka toks „pakabintas“ – ar įspėti darbovietę, kurioje vakar buvai, ar kartu gyvenantys šeimos nariai turėtų irgi saugotis nuo kontaktų su kitais ir t.t. O ir šiaip jis pasiskiepijęs, ne rizikos amžiaus grupėje, tad praėjus savaitei nebūtinai testas kažką ir beparodytų“ – rašė skaitytoja.

Jos teigimu, problema vyrauja jau kelias savaites, paklausa auga, o pasiūla nekinta.

„Vadinasi, ir atvejų skaičiaus oficiali Klaipėdos statistika tikrai neatitinka realios padėties… – rašė Dovilė. – Vilniuje ar Kaune tokios problemos nėra – kiek tikrinu sistemoje, dažniausiai randu laisvą laiką jau kitą dieną“.

Vilniuje ar Kaune tokios problemos nėra – kiek tikrinu sistemoje, dažniausiai randu laisvą laiką jau kitą dieną.

Šiuo metu Klaipėdoje per dieną būna apie 600–1000 galimų laikų atlikti testą dėl COVID-19. Tačiau jų kaipmat nelieka.

Konstatuojama, jog tokia situacija susiklostė ir dėl didelio sergamumo ir dėl rugsėjo 13-osios, kuomet įsigalios pakeitimai dėl galimybių paso.

Tiesa, pabrėžiama, jog pirmąją dieną, kai įsigalios Vyriausybės sprendimas, dar nėra būtina visiems būti pasitikrinus.

Gamybinių įmonių darbuotojai turi galimybę testuotis per 7–10 dienų nuo rugsėjo 13-osios.

Pavasarį raudonavo Vilnius

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovo R.Grigaliūno, gegužę sergamumo koronavirusu vidurkis Lietuvoje siekė 605 atvejus 100 tūkstančių gyventojų.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vakaras Vilniaus mieste
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vakaras Vilniaus mieste

Tuo metu Skuodo rajone sergamumas buvo perpus mažesnis, o Klaipėdoje ir rajone – dar mažesnis.

„Apsivertė – pavasarį buvo ten, o per vasarą kilimas prasidėjo mūsų pusėje, maždaug nuo liepos 11 dienos kyla aukštyn. Paskutinėmis liepos dienomis buvo 200-300 atvejų. Buvo pikas rugpjūčio vidury, paskui kritimas rugpjūčio pabaigoje ir vėl matome nuo rugsėjo pirmų dienų pradėjo kilti aukštyn. Grįžtama į darbus, žiūrėsim kitą savaitę, kaip paveiks mokinių grįžimas“, – sakė R.Grigaliūnas.

Jo teigimu, sunku pasakyti, kodėl būtent Klaipėdoje susidėliojo tokia prasta situacija dėl sergamumo.

„Neturiu paaiškinimo, pačiam įdomu... Visi poilsio sezonai baigėsi. Manyčiau, vėl grįžtam prie tos pačios abėcėlės – kaukės, atstumai, srautai, susibūrimai. Gal truputį galva supainiojo, kurie turi galimybių pasą. Galvojama, kad jei esi pasiskiepijęs nei kaukių, nei atstumo, nei saugotis nebereikia. Susiklaidino dėl to“, – sakė R.Grigaliūnas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Jūros šventės didysis koncertas
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Jūros šventės didysis koncertas

Šiuo metu užsikrėtimai COVID-19 uostamiestyje fiksuojami įvairiose įmonėse, tarp biuro darbuotojų, statybos bendrovėse.

Fiksuotas 21 šeimyninis protrūkis.

R.Grigaliūno teigimu, nors šiuo metu sergamumas Klaipėdos regione ir mieste aukštas, nežinia, kada situacija gali pasikeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius