Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 30

Lapkritį 85 proc. išaugo savikontrolės ŽIV testų pardavimai

Gruodžio 1 d. minima Pasaulinė kovos su AIDS diena. Tarptautinės organizacijos tikina, kad kas trečias Europoje užsikrėtęs ŽIV asmuo apie tai neįtaria, o kas antram ŽIV infekcija diagnozuojama vėlyvoje stadijoje. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje besitikrinančiųjų dėl ŽIV savarankiškai patrigubėjo, o vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ pranešime žiniasklaidai informuoja, kad vien lapkritį savikontrolės ŽIV testų pardavimai lyginant su metų vidurkiu išaugo 85 proc.
Spaudos konferencija „Kodėl Lietuvos visuomenė neskuba tirtis dėl ŽIV?“
Savikontrolės ŽIV testai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Savikontrolės testą renkasi dėl konfidencialumo

Pasak farmacininkės Lauros Vanagaitės, kaskart daugėja gyventojų, kurie kreipiasi į vaistines, norėdami įsigyti greitąjį ŽIV testą, skirtą ligai nustatyti. Savikontrolės ŽIV testas yra praktiškai lygiavertis laboratoriniams kraujo tyrimams ir atsakymas, atlikus jį, gaunamas per kelias minutes.

„Vaistinėse įsigijus savikontrolės ŽIV testą, jį galima atlikti savarankiškai, pavyzdžiui, namuose. Užtenka kraujo lašelio iš piršto. Testo atlikimui nereikia jokių papildomų priemonių ar instrumentų – viskas įeina į testo rinkinį. Rezultatas greitas ir tokiu būdu žmogui garantuojamas konfidencialumas“, – sako vaistininkė.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytojos, ŽIV, lytiškai plintančių infekcijų ir hepatitų priežiūros skyriaus vedėjos Irmos Čaplinskienės, greitieji ŽIV savikontrolės testai populiarėja visose šalyse, jų propagavimą visuomenei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija. Tokių testų prieinamumas suteikia žmonėms galimybę taupyti laiką bei konfidencialioje ir priimtinoje aplinkoje patiems išsitirti, ar nesate užsikrėtę žmogaus imunodeficito virusu.

„Tyrimai dėl ŽIV yra aktualūs visoje Lietuvos teritorijoje, nes nebeliko nei vieno miesto ar rajono, kur nebūtų užregistruota ŽIV užsikrėtusių žmonių“, – priduria gyd. I.Čaplinskienė.

Kada būtina tikrintis?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytojos teigimu, pasitikrinti dėl ŽIV rekomenduojama:

  • asmenims, kurie mano, kad turi ar turėjo rizikingų kontaktų;
  • jei kosulys tęsiasi ilgiau kaip mėnesį;
  • dažnai (daugiau kaip 2k./per metus) sergant plaučių uždegimais, bronchitais, gerklės, ausų ir kitais uždegimais;
  • jei karščiuojama ilgiau kaip mėnesį; jei viduriuojama ilgiau kaip mėnesį;
  • be priežasties netekus daug svorio (daugiau kaip 10 proc.);
  • jei nuolat jaučiamas nuovargis ir silpnumas;
  • kai naktimis gausiai prakaituojama; susirgus tuberkulioze; padidėjus kaklo, pažastų ar kirkšnies limfmazgiams;
  • jei serga lytinių organų, burnos, stemplės ar gerklės kandidoze;
  • jei yra burnos ir genitalijų opų, neišnykstančių ilgiau kaip 1 mėn. bei esant kitoms būklėms, susijusioms su imuniteto susilpnėjimu.

Statistikos duomenimis, pernai įvairiose gydymo įstaigose dėl ŽIV savo noru pasitikrino daugiau nei 14 tūkst. žmonių. Savikontrolės testų vaistinėse daugiausia parduodama didžiuosiuose Lietuvos miestuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose. Pardavimų vietos plečiamos, o tikslias greitųjų savikontrolės ŽIV testų pardavimų vietas galima sužinoti paskambinus telefonu 8 800 500005.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius