-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 07

Narkotikų vartojimas ES: pirmauja kanapės, plinta kokainas, daugėja perdozavimų

Ketvirtadienį Briuselyje paskelbta Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (angl. European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, EMCDDA) 2018 m. Europos narkotikų vartojimo paplitimo ataskaita. Joje pažymima, kad narkotikų prieinamumas Europos Sąjungos šalyse yra didelis, o kai kuriuose regionuose, atrodo, didėja. Tarp pavojų pabrėžiami ir nauji, ypač sintetiniai, narkotikai.
Narkotikai
Narkotikai / Vida Press iliustr.

Apie tai pranešime rašo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD). Savo metinėje ataskaitoje EMCDDA nagrinėja padidėjusį kokaino prieinamumą ir naujų psichoaktyviųjų medžiagų (NPS) keliamus iššūkius, įskaitant naujų sintetinių opioidų, prieinamumą ir sintetinių kanabinoidų vartojimo marginalizuotose grupėse, įskaitant laisvės atėmimo vietose, esamas problemas.

Ataskaitoje pažymima, kad iš naujausių duomenų matyti, kad 2016 m. Europoje (ES-28, Turkijoje ir Norvegijoje) buvo pranešta apie daugiau kaip 1 mln. neteisėtų narkotikų konfiskavimo atvejų. Daugiau kaip 92 mln. suaugusiųjų ES (15–64 metų amžiaus) per savo gyvenimą yra bandę neteisėtų narkotikų, o 2016 m. maždaug 1,3 mln. asmenų (ES-28) buvo taikomas priklausomybės nuo neteisėtų narkotikų vartojimo gydymas.

Vakarų Europoje daugėja vartojančių kokainą

Kokainas – dažniausiai Europoje vartojamas neteisėtas stimuliuojantis narkotikas. Per pastaruosius 12 mėnesių šį narkotiką vartojo apie 2,3 mln. jaunų (15–34 metų amžiaus) suaugusiųjų. Lotynų Amerikoje didėjant kokainmedžių auginimui ir kokaino gamybai, šiandien paskelbtu tyrimu patvirtinama, kad kokaino rinka Europoje klesti, o iš rodiklių dabar matyti padidėjęs šio narkotiko praeinamumas keliose šalyse.

Daugiausia kokaino likučių nuotekose buvo užfiksuota Belgijos, Nyderlandų, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės miestuose.

Nors kokaino kaina išliko nepakitusi, gatvėje platinamo kokaino grynumas 2016 m. pasiekė aukščiausią lygį per dešimtmetį, padaugėjo kokaino konfiskavimo atvejų. 2016 m. ES pranešta apie maždaug 98 tūkst. kokaino konfiskavimo atvejų (2015 m. – 90 tūkst.), per kuriuos konfiskuota net 70,9 tonų kokaino.

Iš neseniai miestų lygmeniu atlikto narkotikų likučių komunalinėse nuotekose tyrimo duomenų paaiškėjo, kad 2015–2017 m. 26 miestuose iš 31 padaugėjo kokaino likučių. Daugiausia kokaino likučių nuotekose buvo užfiksuota Belgijos, Nyderlandų, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės miestuose, o tirtuose Rytų Europos miestuose, pagal atliktų tyrimų duomenis, stebimas mažesnis jų lygis.

Lietuvos bėda – opioidai, sintetiniai kanabinoidai

Paminėtina, kad Lietuvoje kokainas nėra toks populiarus, koks Vakarų ir Pietų Europos šalyse. Tai patvirtina psichoaktyvių medžiagų vartojimo bendrojoje populiacijoje tyrimo rezultatai: per paskutinius 12 mėnesių 0,3 proc. 15-34 m. amžiaus asmenys vartojo kokainą, bei narkotikų likučių komunalinėse nuotekose tyrimo rezultatai, gauti NTAKD iniciatyva, atlikus tyrimą pirmą kartą. Narkotinių medžiagų vartojimo paplitimo analizuojant, Vilniaus miesto nuotekų tyrimų rezultatai parodė, kad kokaino, MDMA ir amfetamino vartojimo paplitimas nėra didelis ir Vilnius yra tarp mažiau šių medžiagų vartojančių Europos miestų.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Sintetiniai kanabinoidai
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr./Sintetiniai kanabinoidai

NTAKD pabrėžia, kad Lietuvoje egzistuoja problemos, susijusios su sintetinių opioidų bei sintetinių kanabinoidų vartojimu, 2016 m. užfiksuoti 433 NPS konfiskavimo atvejai. Daugiau nei trečdalį iš visų (112 atvejų) NPS nustatymo Lietuvos laboratorijose atvejų, sudarė karfentanilis, kuris dažniausiai buvo randamas sumaišytas su heroinu. 2016 m. užfiksuoti 33 mirties atvejai, kuomet šlapime buvo nustatyta NPS, 4 mirtys dėl karfentanilio perdozavimo ir 135 nemirtini apsinuodijimo NPS atvejai.

Įkalnimo įstaigose narkotikai pigesni

Europos šalių, kaip ir Lietuvos, laisvės atėmimo vietose NPS vartojimas kelia didėjančias sveikatos ir saugumo problemas. NPS populiarumą lemia mažesnė nei kitų narkotinių medžiagų kaina, vartojimui nereikia papildomų priemonių, sunkiai aptinkamos bei identifikuojamos. Pasekmių prasme – itin stipriai veikia psichiką, sukelia panikos ir nerimo priepuolius, psichozę bei agresyvumą, savęs žalojimą, pasireiškia ypač greita asmenybės degradacija.

EMCDDA duomenimis, kanapės tebėra plačiausiai Europoje vartojamas neteisėtas narkotikas. Jo vietą rinkoje atspindi ataskaitoje duomenys apie vartojimo paplitimą, teisės pažeidimus, susijusius su kanapėmis, konfiskuojamus jų kiekius ir gydymo paslaugų, kurių prireikia pirmą kartą, poreikio. Apie 17,2 mln. jaunų Europos piliečių (15–34 metų amžiaus) per pastaruosius 12 mėnesių vartojo kanapes (ES-28), o apie 1 proc. suaugusių Europos piliečių (15–64 metų amžiaus) jas vartoja kasdien ar beveik kasdien (ES-28).

Kaip ir visoje Europoje, Lietuvoje kanapės yra populiariausias narkotikas. 6 proc. 15-34 m. amžiaus jaunų asmenų vartojo kanapes per pastaruosius 12 mėnesių ir 2 proc. 15-64 m. amžiaus asmenų nurodžiusių, kad vartojo kanapes per paskutines 30 d., vartojo jas kasdien arba beveik kasdien.

2016 m. Lietuva buvo viena iš 6 pirmaujančių Europos šalių pagal mirčių nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų perdozavimo atvejų skaičių.

Tūkstančiai mirčių nuo perdozavimo

Ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje atkreipiamas dėmesys į susirūpinimą dėl didelio mirties nuo narkotikų perdozavimo atvejų skaičiaus Europoje – jis didėja ketvirtus metus iš eilės. 2016 m. Europoje (ES-28, Turkijoje ir Norvegijoje) užfiksuota daugiau kaip 9 tūkst. mirčių nuo perdozavimo atvejų, kurie dažniausiai susiję su heroinu ir kitais opioidais, tačiau dažnai šios medžiagos vartojamos kartu su kitomis, ypač alkoholiu ir benzodiazepinais.

2016 m. Lietuva buvo viena iš 6 pirmaujančių Europos šalių pagal mirčių nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų perdozavimo atvejų skaičių. 90 proc. mirties atvejų įvyko dėl heroino ar kitų opioidų perdozavimo.

Dėl senų ir naujų opioidų keliamų sunkumų iš naujo sutelkiamas dėmesys į opioidų priešnuodžio naloksono vaidmenį rengiant su perdozavimo problemos sprendimu susijusias strategijas. Ataskaitoje pabrėžiama, kad reikia skubiai „persvarstyti dabartinę su naloksonu susijusią politiką, šviesti narkotikų vartotojus ir su šiuo narkotiku galinčius susidurti specialistus ir didinti jų informuotumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius