Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 17

Pacientų organizacijos prašo įteisinti naujos vaistų kompensavimo tvarkos išimtis

Į trečiadienį įsigaliojusį naują kompensuojamųjų vaistų kainyną įtrauktos dvi naujos veikliosios medžiagos ir vienas kompleksinis vaistas. Iki šiol nekompensuotais medikamentais džiaugiasi sergantieji vėžiu ir alergijų turintys pacientai. Tačiau dalis toliau reiškia nepasitenkinimą, nes yra priversti vartoti valstybės kompensuojamus generinius vaistus, nors originalieji kai kuriems buvo veiksmingesni.
Vaistai
Vaistai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pacientų asociacijų atstovai siūlo išeitį – įteisinti išimtis, kurios leistų kompensuoti ir brangesnius originaliuosius vaistus.

Zita Zamžickienė kiaušidžių vėžio diagnozę pirmą kartą išgirdo prieš 6 metus. Po sėkmingo gydymo, praėjus 3 metams, liga atsinaujino. Šiandien vėžiu sergančių žmonių asociacijai vadovaujanti moteris džiaugiasi, kad kiaušidžių vėžio gydymas tampa veiksmingesnis, nes kompensuojama vis daugiau vaistų.

„Džiugu, kad atsiranda vis naujų inovatyvesnių vaistų, nes prieš 6 metus, kai man teko susidurti su liga, gydymo metodai dar buvo ne patys inovatyviausi. Buvo operacija, chemoterapija, o biologinė terapija nebuvo valstybės finansuojama“, – pasakojo Asociacijos „Onkologija.lt“ vadovė Z.Zamžickienė.

Į naują kompensuojamųjų vaistų kainyną įtrauktos dvi anksčiau nekompensuotos veikliosios medžiagos ir vienas sudėtinis vaistas, skirtas gydyti kiaušidžių ir kiaušintakių onkologiniams susirgimams gydyti. Pačiomis rimčiausiomis ligomis sergantys pacientai džiaugiasi gaunantys daugiau kompensuojamų vaistų, bet kiti sergantieji skundžiasi negalintys pasirinkti tarp originalių ir generinių vaistų.

Pagal galiojančią tvarką, anksčiau originalų vaistą vartoję žmonės dabar turi jį pakeisti generiniu, nes jis valstybės kompensuojamas, o originalas – nebe. Pacientų organizacijų atstovai siūlo keisti galiojančią tvarką ir leisti pacientams įrodyti, kad naujas generinis vaistas neveiksmingas. Tai padarius, valstybė galėtų kompensuoti žmogaus vartotą originalų vaistą.

„Tokių žmonių, patikėkit, nebus labai daug. Šiandien yra perdėta baimė naujų vaistų, ir visi vienu balsu šneka, kad bus blogiau. Dar neparagavo, o jau sako, kad neskanu. Šitaip negalima, reikia pamėginti stebint gydytojui, o jei neigiami reiškiniai atsiranda, reikia kalbėti su gydytoju, ką toliau daryti“, – kalbėjo Prostatos vėžio prevencijos labdaros ir paramos fondo vadovas Gediminas Žižys.

Kompensuojamųjų vaistų kainyną sudarančios Ligonių kasos perspektyvų tokiai idėjai tapti realybe kol kas nemato.

„Toks mechanizmas šiai dienai nėra numatytas. Ir mes gauname tokius nusiskundimus ir Sveikatos apsaugos ministerija gauna. Aš manau, kad bus sudaromi sprendimai, kaip tokią situaciją spręsti, aišku, ne pacientų pageidavimu, kad jeigu tie vaistai, kurie kompensuojami nepadeda ar turi šalutinį poveikį. Tai gal bus numatytas mechanizmas, kaip padaryti išimtį, kad būtų kompensuojamas kitas vaistinis preparatas su ta pačia veikliąja medžiaga. Bet galima šnekėti tik apie ateitį“, – sakė SAM Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas Evaldas Stropus.

Anksčiau pranešta, kad Sveikatos apsaugos ministerijos propaguojami generiniai vaistai sukėlė komplikacijų, dėl kurių žmonės buvo priversti gultis į ligonines. Ministerija laikosi pozicijos, jog tiek generiniams vaistams, tiek jų originalams keliami tie patys kokybės reikalavimai, todėl visi yra vienodai kokybiški.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius