Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 06

Seime stringa medicininių kanapių įteisinimas: „valstiečiai“ pasiūlė, bet priimti neskuba

Dar prieš metus Seime buvo prabilta apie tai, kad sunkiai sergantiems onkologiniams ligoniams turėtų būti suteikta galimybė gydymui naudoti medicinines kanapes. Tuomet valdančiųjų atstovai juokėsi ir sakė, kad tik pateikus klinikinių tyrimų rezultatus bus galima apie tai diskutuoti. Tačiau dabar patys „valstiečiai“ siūlo leisti prekiauti vaistiniais preparatais, kurių sudėtyje yra kanapių.
„Keulė Rūkė“ politiniame grafityje „valstiečiai“ lyginami su teroristais
Politinis grafitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pernai, kai konservatorius Mykolas Majauskas prabilo apie medicininių kanapių naudą onkologiniams ligoniams ir tai, kad jų vartojimas turėtų būti įteisintas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Agnė Širinskienė, tuomet ėjusi Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pareigas sakė: „Jūs paprašykite M.Majausko pateikti mokslinius duomenis su klinikiniais tyrimais ir tada padiskutuosime. Aš iš tiesų norėčiau tai pamatyti, nes kiekvienas gydymo būdas ar preparatas, kuris yra įteisinamas, remiasi klinikiniais tyrimais."

A.Širinskienė portalui Lrytas.lt tuomet pridūrė, kad, jos žiniomis, klinikiniai tyrimai, susiję su kanapių gerąja įtaka ligoniams, neegzistuoja.

Registruoti galima, jei yra tyrimai

Tačiau netrukus po to Seime buvo registruotas įstatymo projektas, kurį priėmus būtų leidžiama preparatus, kurių sudėtyje yra kanapių, vartoti medicininiais tikslais. Jį įregistravo A.Širinskienė, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Tiesa, nors projektas įregistruotas dar pernai ir Seime praėjo pateikimo stadiją, iki šiol jis neapsvarstytas komitete.

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje M.Majauskas kalbėjo, kad šis pasiūlymas įstrigęs Sveikatos reikalų komitete. Pasak jo, šis įstatymo projektas leistų į Lietuvą įvežti ir pacientams vartoti Europos Sąjungoje registruotus preparatus, kurių sudėtyje yra medicininių kanapių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Buvo žadėta, kad bus priimtas pavasario sesijoje, bet užstrigo. Dabar vėl girdime naujus pažadus. Tikimės, kad valdančioji dauguma ištesės savo pažadą ir tai artimiausiu metu bus svarstoma Sveikatos reikalų komitete ir per artimiausius mėnesius bus priimtas sprendimas, kad jau nuo sausio mėnesio onkologiniai pacientai galėtų gauti medicinines kanapes Lietuvoje ir nesijausti nusikaltėliais“, – sakė M.Majauskas.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė portalui LRT.lt teigė, kad šis klausimas yra įtrauktas į komiteto darbotvarkę ir bus svarstomas.

„Mes išklausysime visas nuomones. Bent jau pozicijos narių, kurie yra šiame komitete, nuostatos yra labai aiškios – jei vaistas yra saugus ir efektyvus, tai įrodyta moksliniais tyrimais, tai mes esame už šitą vaistą. Bet jei nėra mokslinių tyrimų, jis nėra saugus ar nėra efektyvus, tai yra kitas klausimas“, – sakė A.Kubilienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Asta Kubilienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Asta Kubilienė

Viena iš Seime siūlomo projekto autorių A.Širinskienė teigė, kad tokiu siūlymu preparatams, kurių sudėtyje yra kanapių, būtų taikomas toks pats reguliavimas, kaip ir visoje Europos Sąjungoje.

„Tiesiog būtų leidžiama narkotinę medžiagą naudoti gydymo tikslais, tačiau tik tuo atveju, kai įregistruojama kaip vaistinis preparatas, turintis visus mokslinius įrodymus. Šiuo atveju, aš nematau skirtumo tarp dabar naudojamo morfijaus ar kanapių, kaip veikliųjų medžiagų“, – sakė parlamentarė.

Pasak jos, vaistinius preparatus galima registruoti, bet tik tada, kai yra atlikti kompetentingų institucijų, tokių, kaip Europos vaistų agentūra ar Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, numatyti tyrimai. Paklausus A.Širinskienės, ar jos žiniomis tokie tyrimai jau yra atlikti, ji neatsakė ir siūlė kreiptis į minėtas tarnybas.

Vardino gerąsias savybes

Ketvirtadienio spaudos konferencijoje dalyvavę onkologinėmis ligomis sirgusių pacientų artimieji vienareikšmiškai teigė, kad preparatai su medicininėmis kanapėmis pagerina ligonių savijautą, malšina skausmą, grąžina apetitą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Tiesa, preparatai, kurių sudėtyje yra kanapių, šiuo metu Lietuvoje nėra leidžiami. Spaudos konferencijoje dalyvavęs Domas, kurio tėtį pasiglemžė skrandžio vėžys, kalbėjo, kad iš pradžių jo šeima apie galimybę tėčiui naudoti kanapes nežinojo, bet vėliau gavo informacijos apie kanapių aliejaus naudą.

„Negalėdami jo įsigyti, mes pradėjome galvoti, kad gal galime jo pasigaminti. Cheminis procesas atrodė sudėtingas, bet įmanomas. Bene vienintelis dalykas mane sustabdęs buvo tai, kad mažiausiam kiekiui aliejaus reikia 40 kilogramų kanapių“, – kalbėjo Domas ir pridūrė, kad vėliau preparato pavyko gauti užsienyje.

Dėl vėžio mamos netekusi Ieva sakė, kad medicininės kanapės naudingos ne tik gydant pacientus, bet ir suteikiant paliatyviąją pagalbą. Jos mama naudojo medicininių kanapių preparatus ir, anot Ievos, jos mamos išėjimas buvo orus ir tik paskutinėmis dienomis jai buvo pradėtas leisti morfijus.

Prieš metus vykusioje spaudos konferencijoje savo istorija dalijosi onkologine liga sirgęs Algimantas. Šiuo metu jo jau nebėra, bet ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavo jo dukra Goda.

„Dvejus metus buvau šalia žmogaus, kuris renkasi gydymą, renkasi vaistus ir kažkaip bando išgyventi tą labai sunkų laikotarpį“, – kalbėjo moteris. Pasak jos, Algimantas bandė daug kitų, alternatyvių gydymo būdų, bet niekas jam taip nepadėjo kaip medicininės kanapės.

Kaip pasakojo Goda, jos patėvis vartojo medicininių kanapių preparatus ir galėjo vėl dirbti, jam grįžo apetitas, jis turėjo energijos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje vyko Kanapių kultūros diena
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje vyko Kanapių kultūros diena

Daugėja informacijos

Nacionalinio vėžio instituto chemoterapijos skyriaus vedėja Birutė Brasiūnienė kalbėjo, kad per pastarąjį dešimtmetį gerokai padaugėjo informacijos apie medicinines kanapes ir jų produktus. Pasak jos, daugėja ir tyrimų.

„Apie nuskausminamąjį kanabioidų poveikį žinoma jau seniai, jie veikia specifinius receptorius organizme, per tai mažindami skausmą. Žinoma, kad šios cheminės medžiagos mažina pykinimą, vėmimą ypač sudėtingų chemoterapijų metu. Taip pat jie keičia emocijas, gerina nuotaiką, apetitą, yra įrodymų, kad žmogus gali priaugti svorio“, – sakė B.Brasiūnienė.

Ji kalbėjo, kad daugėja žinių, jog šios medžiagos pasižymi ir priešuždegiminiu poveikiu, veikia į specifinius receptorius mažindami uždegimą. Pasak gydytojos, nors dar anksti kalbėti, gali būti jog ateityje paaiškės, jog medicininės kanapės veikia ir vėžines ląsteles.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Pasak M.Majausko, žinoma, kad šiandien apie 3 proc. Lietuvos gyventojų serga vėžiu, kurių daliai skiriamas gydymas medicininėmis kanapėmis, tačiau ne Lietuvoje. Tie, kuriems Lietuvoje nėra prieinamas gydymas medicininėmis kanapėmis, pasak M.Majausko, simptomus gydosi morfijumi, kitais vaistais, prie kurių fiziškai ir psichologiškai priprantama.

„Deja, žmonės, kurie yra priversti kovoti dėl savo gyvybės, neturi kito pasirinkimo ir turi rinktis arba opiatus, arba būti nusikaltėliais ir ieškoti alternatyvaus gydymo, tokio, kuris įteisintas daugybėje Europos Sąjungos šalių“, – kalbėjo parlamentaras, pridurdamas, kad gydymas medicininėmis kanapėmis įteisintas Vokietijoje, Graikijoje, Lenkijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose ir t.t.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius