-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 07 05

Senkant kraujo rezervams, medikai su nerimu laukia ilgojo savaitgalio

Lietuvos ligoninėse senkant kraujo atsargoms, medikai su nerimu laukia ilgojo savaitgalio ir kviečia dovanoti kraujo. „Vasarą daugelis studentų ir darbingo amžiaus žmonių išvyksta atostogauti. Tai yra pagrindiniai mūsų donorai“, – Nacionalinio kraujo centro pranešime teigia laikinoji jo vadovė Ignė Klangauskienė.
Nacionalinis kraujo centras
Nacionalinis kraujo centras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Labiausiai šiuo metu trūksta A (II) teigiamos ir O (I) teigiamos ir neigiamos grupių kraujo.

„Šiuo metu kraujo trūkumas yra didelis, todėl kreipiamės ne tik į esamus, bet ir į būsimus donorus, kurie galbūt taip pat išdrįs dovanoti kraujo. Vienas donoras gali išgelbėti trijų žmonių gyvybes“, – sako kraujo centro vadovė.

Rezervai ėmė tuštėti iškart atšilus orams, pavasario pabaigoje. Donorystės skyriaus vedėjos pareigas laikinai einanti Eglė Paukštytė sako, kad jau keletą mėnesių nepavyksta stabilizuoti A (II) teigiamos kraujo grupės atsargų, kurių ligoninėms pastaruoju metu reikia daugiausiai.

„Reikėtų, kad per dieną Lietuvoje kraujo dovanotų ne mažiau kaip 300 donorų, turinčių įvairias kraujo grupes. Tokiu atveju trūkumo nebeliktų ir pavyktų nuolat palaikyti atsargas. Deja, vasaros laikotarpiu kraujo per dieną dovanoja iki 150 donorų“, – pasakoja E.Paukštytė.

Be to, šiltuoju metų laiku dėl išaugusio nelaimingų atsitikimų, eismo įvykių skaičiaus padidėja ir kraujo poreikis.

Kraujo trūkumas jaučiamas birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais, jis ypač didelis šventinėmis dienomis, ilgaisiais savaitgaliais.

Kraujo donorais gali būti 18–65 metų amžiaus žmonės. Nusprendus atlikti donorystės procedūrą, reikėtų būti pailsėjus, išgėrus vandens arba arbatos, su savimi turėti asmens dokumentą.

Dovanoti kraujo donorai gali Nacionalinio kraujo centro padaliniuose didžiuosiuose šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje, taip pat šiuo metu vykstančio neatlygintinos kraujo donorystės turo per Lietuvą renginių metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius