-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 06 30

Skiepų skeptikai klaidina: vakcina neišplatino koronaviruso po visus organus

Vakcinų nuo COVID-19 priešininkai toliau bando šiurpinti tariamu jų poveikiu. Perskaitęs nuo šios ligos paskiepyto, vėliau vis tiek užsikrėtusio ir netrukus mirusio žmogaus autopsijos ataskaitą, vienas sąmokslo teorijų skleidėjas padarė savas išvadas. Esą vakcina taip pažeidė visus organus, kad virusui nebuvo sunku į juos patekti ir nuvaryti senolį į kapus. Tyrėjai atkirto, kad autopsijos rezultatai buvo interpretuoti klaidinga, o padaryti apibendrinimai – priešingi jų išvadoms.
Ligoninė Rygoje
Ligoninė / ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.

Ne specialistas, bet paaiškino

Bauginanti žinia apie tariamai nuo vakcinos mirusį amerikietį, kurio visame kūne esą buvo išplitęs koronavirusas, birželio viduryje buvo paskelbta „Hal Turner Radio Show“ tinklalapyje.

Interneto radijo pokalbių laidų vedėjas ir tinklaraštininkas Halas Turneris propaguoja baltųjų viršenybę ir vartoja neapykantos kalbą. Sąmokslo teorijas aktyviai skleidžiančio tinklaraštininko įrašus jau ne kartą yra paneigę faktų tikrintojai. 2010 m. jis buvo nuteistas 33 mėnesiams kalėjimo, kai pagrasino trims federaliniams teisėjams dėl paramos ginklų draudimui Čikagoje.

Jo įraše pavadinimu „Pasaulinė laikrodinė bomba“ cituojami po skiepų nuo COVID-19 mirusio vyro palaikų tyrimo rezultatai. Tai buvo pirmoji kada nors atlikta asmens, vakcinuoto nuo COVID-19, autopsija.

Šio vyro testo rezultatas patekus į ligoninę (18 dienų po pirmojo skiepo) buvo neigiamas, tačiau dar po 6 dienų – jau teigiamas.

„Vakcina, paskatinusi imuninį atsaką, NESUSTABDĖ viruso nuo patekimo į kiekvieną organą, – teigiama tinklalapyje. – Viruso RNR buvo rasta iš esmės visame kūne, tai reiškia – ir spyglio baltymų.“

Ekrano nuotr. iš halturnerradioshow.com/Plaučių vaizdu gąsdinama, esą vakcinos nuo COVID-19 virusu užkrečia visą kūną
Ekrano nuotr. iš halturnerradioshow.com/Plaučių vaizdu gąsdinama, esą vakcinos nuo COVID-19 virusu užkrečia visą kūną

H.Turneris prisipažįsta nesantis gydytojas ar mokslininkas, tad negali atlikti kompetentingos analizės. Nepaisant to, jis leidžiasi komentuoti autopsijos rezultatus ir samprotauti apie vakcinas, o galiausiai padaro išvadą, kad „vakcina šį seną žmogų pribaigė“.

Toliau cituojamas neįvardytas (kitaip esą būtų atleistas) infekcinių ligų specialistas iš nenurodytos Naujojo Džersio ligoninės. Perskaitęs autopsijos ataskaitą jis esą buvo sukrėstas.

Anot mediko, priešingai žmonių įsitikinimui – kad mažuma sulaukia nepageidaujamų šalutinių poveikių, ši ataskaita rodo, kad jie pasireikš praktiškai kiekvienam, nes spyglio baltymai jungsis prie ląstelių receptorių visame kūne.

„Ta iRNR turėtų likti injekcijos vietoje, bet taip nėra, – H.Turneriui esą teigė ekspertas. – Kitaip tariant, spyglio baltymai, sukurti iRNR, atsiras kiekviename organe. Jau žinome, kad kaip tik spyglio baltymai sukelia žalą.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagiena apie mirusiojo palaikų tyrimą pasiekė ir Lietuvos virtualią erdvę
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagiena apie mirusiojo palaikų tyrimą pasiekė ir Lietuvos virtualią erdvę

Jo teigimu, dar blogiau – visur randama viruso RNR esą rodo, kad arba vakcinos visai neveikia, arba virusas „mėgaujasi“ nuo antikūnų priklausomo stiprinimo efektu (angl. Antibody Dependent Enhancement, ADE). Dėl jo antikūnai, būdingi tam tikram virusui, aptikę jį kraujyje gali suformuoti viruso ir antikūno konglomeratą, kuris per membraną prasiskverbia į sveiką žmogaus ląstelę ir net lengviau, nei tai padarytų pats virusas.

„Tai yra pasaulinė laikrodinė bomba“, – žodžių į vatą nevyniojo neįvardytas pašnekovas.

Jokių krešulių nebuvo

Šie skambūs pareiškimai dar nieko nereiškia – tinklalapyje ataskaitos faktai buvo interpretuoti klaidingai ir net iškraipyti, patikino pagrindinis šio atvejo tyrėjas dr. Torstenas Hansenas iš Vokietijos Bielefeldo universiteto ligoninės Patologijos instituto.

Tinklaraštininkas visą paciento istoriją apibendrino taip: buvo suleista vakcina, dėl jos vyras atsidūrė ligoninėje dėl opinio kolito, kurį sukėlė kraujo krešuliai, ten užsikrėtė COVID-19 nuo sergančio palatos kaimyno ir mirė po 4 dienų. Iš šių detalių teksto autorius nusprendė, kad senolio organai buvo pažeisti prieš užsikrečiant, o virusui patekus į organizmą, vakcinos poveikis tik padėjo jam visur išplisti.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

“H.Turnerio išvados, padarytos remiantis mūsų atvejo ataskaita, yra absoliučiai klaidinančios ir bemaž visos buvo priešingos mūsų įžvalgoms“, – teigė jis.

Ataskaitą galima rasti čia. Dar žiemą atlikto tyrimo ataskaita buvo paskelbta balandį su prierašu „pirmoji pomirtinė paciento, paskiepyto nuo SARS-CoV-2, atvejo analizė“. Taip vadinamas konkretaus išskirtinio atvejo ar specifinių ypatybių, o ne apibendrintas tyrimas. Jo rezultatus reikia interpretuoti itin atidžiai.

Ataskaitoje aprašomas 86 metų senjorų namų gyventojo, kuris, nejausdamas jokių COVID-19 simptomų, sausio pradžioje buvo paskiepytas pirmąja „Pfizer“/„BioNTech“ vakcinos doze, atvejis. Per vėlesnes dienas jokių klinikinių simptomų senolis nejautė.

Po poros savaičių be rimtos priežasties nualpęs per pusryčius, 18-ą dieną po skiepo dėl stiprėjančio viduriavimo jis išties buvo paguldytas į ligoninę. COVID-19 testo rezultatas buvo neigiamas, tačiau nustatytas nedidelis gastritas.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

Po poros dienų testas buvo pakartotas, rezultatas vėl buvo neigiamas. Tačiau 24-ą dieną infekcija buvo nustatyta senolio palatos kaimynui, o kitą dieną – ir jam pačiam (greičiausiai užsikrėtus nuo greta gulėjusio paciento, ligos simptomų nebuvo). Dar kitą dieną – suėjus beveik keturioms savaitėms po skiepo – paciento gyvybė užgeso dėl ūminio inkstų ir kvėpavimo nepakankamumo.

Tyrėjai padarė išvadą, kad viduriavimą sukėlė išeminis kolitas – storosios žarnos uždegimas, kuris dažniausiai pasireiškia vyresnio amžiaus žmonėms. Jį lemia susilpnėjęs kraujo tekėjimas, dėl kurio pradeda nykti audiniai. Vyrą jau anksčiau kamavo ši liga ir stipri aterosklerozė, dėl kurios organus ir audinius pasiekia mažiau kraujo.

123RF.com nuotr./Aterosklerozė
123RF.com nuotr./Aterosklerozė

Pasak T.Hanseno, senoliui nebuvo išsivystęs opinis kolitas dėl kraujo krešulių. Jis paaiškino, kad tam tikrose žarnyno srityse kraujagyslės yra ypač lengvai pažeidžiamos arterosklerozės. Dėl to atitinkamoje žarnos dalyje išsivysto uždegiminė liga, vadinama išeminiu kolitu.

Atliktus storosios žarnos audinių endoskopiją, viruso RNR nebuvo aptikta. Kaip ir kraujo krešulių – apie juos ataskaitoje visai nekalbama. „Apibendrinant galima teigti, kad išeminis kolitas buvo viduriavimo priežastis ir jo nesukėlė skiepai”, – pabrėžė mokslininkas.

Jo žodžiais, vyrą įveikė bakterinė pneumonija ir nerasta jokio ženklo apie skiepų šalutinį poveikį. Tyrėjai nurodė nepastebėję jokių būdingų morfologinių (struktūrinių) COVID-19 požymių.

Vakcina apsaugojo nuo COVID-19

Tačiau ištyrus kai kuriuos mirusiojo organus, septyniuose (burnos ertmėje, nosies gleivinėje, trachėjoje, plaučiuose, širdyje, inkstuose ir galvos smegenyse) iš devynių buvo nustatytos atitinkamos SARS-CoV-2 ciklo ribinės vertės. Jų nebuvo tik kepenyse ir uoslės svogūnėlyje (stuburo priekinių smegenų nervinėje struktūroje, kuri susijusi su uosle. Taigi tinklaraštyje buvo padaryta klaidinga išvada, kad viruso RNR buvo aptikta visuose organuose – devyni nėra net dauguma organų.

Ekrano nuotr. iš ijidonline.com/Viruso požymių buvo rasta tik šiuose organuose
Ekrano nuotr. iš ijidonline.com/Viruso požymių buvo rasta tik šiuose organuose

„Šie rezultatai gali reikšti, kad pirmoji vakcinacija sukelia imunogeniškumą, bet ne visišką imunitetą“, – pažymėjo tyrėjai. Kitaip tariant, vakcina jau paskatino imuninį atsaką, bet negarantavo visiško imuniteto, kuris sustabdytų virusą nuo ligos sukėlimo.

Kaip T.Hansenas teigė tinklalapiui FactCheck.org, nors testo rezultatas buvo teigiamas, pacientas nemirė nuo COVID-19. Priešingai – mokslininkai įsitikinę, kad imuninis atsakas apsaugojo nuo šios ligos.

Tyrėjas atkreipė dėmesį, kad senolis buvo paskiepytas tik viena vakcinos doze. Pakankamas imunitetas susidaro tik po antros dozės praėjus dar dviem savaitėms.

Žurnalistų paprašytas sureaguoti į mokslininko komentarą, H.Turneris pripažino kai kuriuos netikslumus (pavyzdžiui, kad pažeidimų buvo rasta tik septyniuose organuose iš devynių tirtų, bet jie esą yra esminiai), bet savo požiūrio – kad vyrą pražudė vakcina – neatsisakė.

Dar daugiau – jis pareiškė, kad mokslininkai nėra vieninteliai, kurie gali daryti savo tyrimų išvadas.

Jei kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius