Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 06

ULAC direktoriaus Sauliaus Čaplinsko mintys, ką jis iš tikrųjų galvoja apie gėjus ir narkomanus, sukėlė šoką

Virš nepakeičiamo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktoriaus profesoriaus Sauliaus Čaplinsko galvos – juodi debesys. Jis nesuvaldė liežuvio ir neigiamai pasisakė apie ŽIV infekuotus asmenis. Be to, direktorius nepagarbiai atsiliepė apie homoseksualius žmones, o interviu organizavusiai merginai adresavo šokiruojantį klausimą apie jos seksualinį gyvenimą.
Docentas Saulius Čaplinskas
Saulius Čaplinskas (kairėje) / ULAC iliustr.

Homoseksualus vadina pederastais

Ketvirtadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ išplito vaizdo įrašas, atskleidžiantis neigiamą S.Čaplinsko požiūrį į ŽIV infekuotus žmones ir seksualines mažumas: „Ne dėl viruso, o dėl tų, atsiprašant, narkomanų ir pederastų“, – nežinodamas, kad kamera dar neišjungta, kalbėjo S.Čaplinskas.

Šia filmuota medžiaga savo paskyroje socialiniame tinkle pasidalijo „Dokumentikos namai“ įkūrėjas Daumantas Liekis. Jo bendramintės Ieva ir Gintarė rengė dokumentinę istoriją apie perdozavimą nuo narkotikų ir lankėsi pas sveikatos apsaugos viceministrą Algirdą Šešelgį. Ministras į interviu pasikvietė ir savo patarėją užkrečiamųjų ligų klausimais S.Čaplinską.

„Ir po filmavimo jis Ievos paklausė, kokia poza paskutinį kartą ji pajuto orgazmą“, – pasibaisėjimo neslėpė D.Liekis.

Penktadienį, kilus skandalui, S.Čaplinskas atsiprašė merginos.

Siaubingų dalykų susitikime esą išgirdo ir Gintarė. „Paaiškino, kad mirštantys narkomanai toliau nebeplatina narkotikų, todėl kaip ir nėra blogai, jog jie to naloksono (medžiaga, kuri padeda atgaivinti žmogų po perdozavimo – red. past.) negauna ir tiesiog patys išmirs. Ir kad prie gėjų klubų turi būti dalinamos tabletės nuo ŽIV, nes vis tiek jie tam klube lytiškai santykiaus ir apsikrės vienas nuo kito, tai kaip prevencijai turėtų dalint tas tabletes“, – įspūdžiais po susitikimo dalijosi Gintarė.

„Aš tikrai negalėjau patikėt, kad šalia viceministro gali sėdėt TOKS žmogus ir konsultuot jį tokiomis temomis. Antrai filmavimo sesijai patariau neišjungti kamerų po filmavimo. Jeigu ten vėl sėdės tas moralinis hemorojus, įrašyti jo dergimąsi, nes tikrai niekas nepatikės, kad Sveikatos apsaugos ministerijoje gali dirbti taip mąstantis žmogus“, – socialiniame tinkle rašė D.Liekis.

Jis viceministrui adresavo klausimų: „Ar jums atrodo normalu, jog taip mąstantis, kalbantis ir besielgiantis žmogus vadovauja įstaigai, kuri turėtų rūpintis infekuotais ŽIV ir sergančiais AIDS, kuriuos Saulius Čaplinskas įvardina narkomanais ir pederastais? Ir ar Jums, kaip kūno ir proto brandą pasiekusiam žmogui, neatrodė, kad po pirmo filmavimo reikėjo pasiūlyt ponui Čaplinskui išeiti iš kabineto ir pamąstyti apie savo karjeros perspektyvas kitame sektoriuje? Nes rimtai – jis vadovauja užkrečiamų ligų ir AIDS centrui jau 30 METŲ!!!! Šitas žmogus įkūnija atsakymą, kurio mes ieškome savo dokumentinėje serijoje dėl ŽIV ir AIDS plitimo Lietuvoje, emocinės paramos nebuvimo sergantiesiems, švietimo stokos ir elementarios užuojautos sergančiam žmogui stokos. O ar ministras Aurelijus Veryga bent nutuokia, kad jo pašonėje ir jo ministerijos valdomose įstaigose dirba tokie mizantropai kaip Saulius Čaplinskas“, – svarstė D.Liekis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Ministras: „Tai – netoleruotina ir gėdinga“

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) apgailestauja dėl netinkamų Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo Sauliaus Čaplinsko žodžių, esą joks žmogus neturi būti įžeidinėjamas ar klausiamas tokių asmeniškų dalykų, tad tokios situacijos negali būti toleruojamos.

„Labai apgailestaujame ir atsiprašome filmų kūrėjų, kad teko tai girdėti ir atsidurti nemalonioje situacijoje“, – sakė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Valstybės tarnautojų elgesys turi būti mandagus, dalykiškas ir svarbiausia – žmogiškas.

Ministro A.Verygos ir vicemistro A.Šešelgio nuomone, tai yra netoleruotina ir gėdinga. Pasak L.Bušinskaitės-Šriubėnės, viceministras A.Šešelgis su S.Čaplinsku dar tą pačią dieną, po savo interviu, kalbėjosi labai griežtai apie tokį nederamą jo elgesį ir manieringą kalbėjimo stilių. Tą patį jis padarė ir šiandien, vos tik peržiūrėjęs vaizdo įrašus.

Tačiau S.Čaplinskas turėtų esą pats labai atsakingai įvertinti savo poelgį ir priimti sprendimus.

„Suprantame, kad šie įrašai yra ištraukti iš konteksto, filmuoti po viceministro interviu, tačiau, nepaisant to, valstybės tarnautojų elgesys turi būti mandagus, dalykiškas ir svarbiausia – žmogiškas“, – pabrėžė L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Esu aštresnių palyginimų nevengiantis žmogus“

S.Čaplinskas dėl savo žodžių viešai atsiprašo: „ŽIV, AIDS ir narkomanijos temos visuomenėje yra labai stigmatizuotos, o pats esu emocionalus, aštresnių palyginimų nevengiantis žmogus. Šiuo atveju irgi norėjau atskleisti visuomenės reakciją, bet pasirinkau netinkamą palyginimą. Atskiros iš konteksto ištrauktos frazės skamba įžeidžiančiai, todėl labai atsiprašau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius