Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 17

VDU tęsia iniciatyvą Rytų šalims: pasirašė susitarimus su 3 Ukrainos universitetais

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), tęsdamas iniciatyvą, skirtą bendradarbiavimui su Rytų partnerystės šalimis, pasirašė susitarimo memorandumus su dar trimis Ukrainos universitetais: Priazovo valstybiniu technikos universitetu Mariupolio mieste (Donecko sritis), Luhansko nacionaliniu Taraso Ševčenkos universitetu ir Luhansko nacionaliniu agrariniu universitetu, rašoma pranešime žiniasklaidai.
VDU
VDU / Giedriaus Dagio nuotr.

Visi šie universitetai yra iš karinio konflikto zonų – Donecko ir Luhansko sričių. Dalis jų, kartu su dalimi akademinio personalo ir studentų, buvo priversti išsikelti iš okupuotų teritorijų, palikdami mokslo ir studijų infrastruktūrą.

Susitarimo memorandumais numatoma, jog VDU ir Ukrainos universitetai bendradarbiaus pasitelkiant akademinius ir edukacinius mainus – planuojama vykdyti bendras, dvigubo diplomo studijų programas, organizuoti studentų, dėstytojų ir darbuotojų mainus, vykdyti jungtinius tyrimus, mokymus, dalintis tyrimų medžiaga. Taip pat planuojama skirti specialias stipendijas Ukrainos studentams, siūlyti galimybę nuotoliniu būdu jiems mokytis anglų kalbos.

VDU nuotr./VDU susitarimai su Ukrainos universitetais
VDU nuotr./VDU susitarimai su Ukrainos universitetais

„Nuosekliai plėtojama rytų partnerystė VDU yra ypač aktuali ne tik akademiniam ir moksliniam bendradarbiavimui. Tai reikšmingas mūsų vertybinio pagrindo įprasminimas dalintis patirtimi, galimybėmis, žiniomis su tais universitetais, kuriems šiuo metu nepaprastai reikalinga mūsų parama.

Luhansko ir Donecko srityse esantys universitetai dėl karo buvo priversti išsikelti iš šių regionų, bet atkakliai siekia toliau vykdyti studijas, ir tai yra VDU bendruomenei artimi bei iš praeities pažįstami siekiai, kuriems negalime būti abejingi“, – teigia VDU komunikacijos prorektorė doc. dr. Vilma Bijeikienė.

Pasak prorektorės, universitetui yra svarbu, jog pavyko įtvirtinti ryšius su šiais Ukrainos universitetais. Ukraina, Baltarusija ir kitos Rytų partnerystės šalys susiduria su rimtais iššūkiais ne tik švietimui, bet ir demokratijai – todėl akademinė bendruomenė jaučia atsakomybę prisidėti padedant ieškoti sprendimų, skatinti visuomenines iniciatyvas per studijas ir mokslą, siekiant pokyčių regione, įgalinant žmones veikti dėl geresnės ateities.

J. Petronio nuotr./Vilma Bijeikienė
J. Petronio nuotr./Vilma Bijeikienė

Panašūs projektai vykdyti ir anksčiau. Viena iš paskutiniųjų iniciatyvų dėl nuotolinio mokymo(si) patirties perdavimo, buvo skirta Donecko ir Luhansko sričių švietimo įstaigoms: vidurinėms mokykloms ir universitetams. Ją VDU vykdė kartu su Vilniaus Ozo gimnazija. Projektą finansavo LR Užsienio reikalų ministerija.

Lapkričio pradžioje VDU taip pat paskelbė apie papildomai priimamus dar 50 studentų iš Baltarusijos, kurie jaučiasi nesaugiai savo gimtinėje, yra persekiojami ir pašalinti iš savo universitetų. Vytauto Didžiojo universitetas įsteigė paramos fondą ir skirs stipendijas, padengiančias šių studentų mokesčius už studijas, pragyvenimo išlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius