-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 11 13

Kaip vienu metu valdyti beveik 200 vystomų statybų projektų? VVK pasidalino, kokius naujus principus taiko

Nors pandemija šiais metais itin pakeitė kasdienį gyvenimą, vilniečiai ir Vilniaus svečiai negalėjo nepastebėti, jog įvairūs svarbūs miesto objektai – vaikų darželiai, mokyklos, viešosios erdvės ir pan. – statomi ir atnaujinami kiek tik įmanoma sparčiau. Nemažai miestiečių jau žino, jog šių projektų valdymu rūpinasi UAB „Vilniaus vystymo kompanija“ (VVK) – pagrindinė Vilniaus miesto savivaldybės statybų valdymo bendrovė. Jau kelerius metus iš eilės jų valdomų projektų skaičius tik auga, tad viena svarbių užduočių tampa suvaldyti daugybę procesų. Tam VVK jau kuris laikas pasitelkė inovatyvius principus ir naujausias technologijas, kurie dar tik žengia į Lietuvą.
Vilnius
Vilnius

Kad procesai būtų efektyvesni, mažėtų laiko sąnaudos, efektyviau būtų valdomas biudžetas, kompanija jau dabar daugelyje valdomų projektų taiko vadinamuosius BIM (angl. Building information modelling & management) principus ir technologijas, kurie ir padeda valdyti statybų ir projektavimo procesą.

„Mūsų tikslas – užtikrinti profesionalų ir skaidrų statybos ir projektavimo darbų valdymo ir vystymo paslaugų teikimą. Siekiame garantuoti efektyvų nekilnojamojo turto vystymą, administravimą, pardavimą ir valdymą Vilniaus miesto savivaldybės valdomuose viešosios paskirties objektuose“, – sako VVK direktorė Rasa Čeponytė.

VVK, be kitų su nekilnojamuoju turtu susijusių paslaugų, taip pat atlieka ir savivaldybei priklausančių viešosios paskirties švietimo, ikimokyklinio ugdymo, socialinių paslaugų, sporto, kultūros, turizmo, sveikatos priežiūros ir viešųjų erdvių objektų statybų ir projektavimo darbų valdymo paslaugas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Birutės vingio dviračių takas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Birutės vingio dviračių takas Vilniuje

BIM taikymas – VVK prioritetas

VVK vienu metu valdo iki 200 įvairių projektų. Jie skiriasi tiek statinių paskirtimi, tiek sudėtingumu, todėl sėkmingam sudėtingų projektų valdymui yra kuriamas ir nuolat pildomas vadinamasis statinio BIM modelis.

„Anksčiau praktika buvo ydinga, nes pirkimo užduotyje reikalavimas naudoti BIM nebuvo akcentuojamas. Tobulėjant technologijoms ir analizuojant užsienio praktiką, mes keliame kartelę ir sau, ir savo partneriams. Šiuo metu jau pirkimo sąlygose aiškiai nurodome konkrečius reikalavimus BIM modelio sukūrimui, kad nebebūtų galimybės laisvai interpretuoti savaip“, – teigia R.Čeponytė.

Asmeninio albumo nuotr. /Rasa Čeponytė
Asmeninio albumo nuotr. /Rasa Čeponytė

VVK viešuosiuose pirkimuose nurodo ne tik prievolę naudoti BIM, bet ir tiksliai aprašo užsakovo reikalavimus BIM modelio rengimui dokumente, kuris vadinamas tarptautiniu trumpiniu – EIR (angl. Employer information requirements).

Mums labai svarbu, kad statybos darbai būtų pradėti tik tuomet, kai statybos projekte neliko neišspręstų projekto sprendinių.

„Net jeigu techninis statinio projektas nėra atliktas naudojantis BIM, nėra jokių techninių kliūčių atlikti darbo projektą naudojantis BIM bei jį panaudoti statybų metu. Mums labai svarbu, kad statybos darbai būtų pradėti tik tuomet, kai statybos projekte neliko neišspręstų projekto sprendinių. Statybos darbų metu atliekami projekto pakeitimai kainuoja ženkliai daugiau, negu pakeitimas rengiant projektą. Siekiant aiškumo, EIR dokumente nurodoma, kokia BIM modelio statybos projekto stadija jau atlikta, kokią ketinama atlikti, ir ar BIM modelis bus panaudotas tolimesnėse statybos projekto stadijose“, – pasakoja R.Čeponytė.

EIR dokumento rengimo etape VVK nurodo norimą modelio išsivystymo lygį – LOD (angl. Level of Detail). Tiek grafinis, tiek informacinis elemento detalumas kiekvienai projekto daliai gali būti skirtingas, todėl EIR dokumente išskiriama kiekviena projekto dalis ir detaliai aprašomas reikalaujamas modelio išsivystymo lygis LOD.

Nustatant informacinį elementų detalumą (angl. Level of Information) VVK nereikalauja perteklinės informacijos, kuri nebus naudojama tolimesniuose etapuose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dviratininkai ant Baltojo tilto
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dviratininkai ant Baltojo tilto

Svarbu ir informacijos mainai, ir saugumas

Ne mažiau svarbus BIM modelio reikalavimas – klasifikatorius, kuris užtikrina sklandžius informacijos mainus tarp visų projekto dalyvių per visas statinio gyvavimo ciklo stadijas: nuo projekto rengimo iki eksploatavimo ar net utilizavimo.

Architektai, inžinieriai konstruktoriai, inžinerinių sistemų ir už įvairias projekto dalis atsakingi projektuotojai turi taikyti vienodą klasifikavimą – kodavimą. Tai užtikrina kokybiškus informacijos mainus tarp skirtingų BIM projekto komandos narių.

Siekiant efektyvaus bendradarbiavimo ir komunikavimo tarp skirtingų projekto komandos dalyvių, naudojama vieninga duomenų aplinka, vadinama CDE (angl. Common Data Environment). EIR dokumente nurodomas reikalavimas, kad CDE – tai ne tik centrinė dokumentų saugykla, veikianti debesijos principu ir pasiekiama iš įvairaus įrenginio (kompiuterio, planšetės ar mobilaus telefono), tačiau ir aplinka, kurioje užtikrinamas saugumas ir kontrolė. Svarbu ir galimybė apriboti vartotojų teises, registruoti dalyvių veiksmus.

VVK skaitmenizavimas apima ne tik BIM naudojimą įvairiose statybos projekto stadijose, bet ir elektroninį statybos darbų žurnalą. Elektroninio statybos darbų žurnalo sistema leidžia standartizuotai, operatyviai, skaidriai ir saugiai kaupti įrašus apie vykdomus darbus. Elektroninis statybos darbų žurnalas naudojamas ir tuose projektuose, kuriuose nėra naudojamas BIM.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Numatomo tilto virš Neries projekto pasiūlymai
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Numatomo tilto virš Neries projekto pasiūlymai

„Nors LR Vyriausybė priėmė sprendimą privalomai taikyti BIM nuo 2021 m. sausio 1 d. statiniams, kurių statybos skaičiuojamoji kaina yra lygi arba viršija: pastatams 5 mln. EUR ir 10 mln. EUR inžineriniams statiniams, kilnojamiesiems daiktams, VVK jau nuo 2018 m. pabaigos pradėjo taikyti BIM visiems statiniams, kurių statybos skaičiuojamoji kaina yra lygi arba viršija 1,5 mln. EUR. Todėl BIM naudojimas – didelė nauda Vilniaus miestui. Taupydami laiką bei pinigus, BIM diegiame sparčiai ir aktyviai naudojame jau keliolikoje objektų. Šiuo metu vykdomų projektų tiek projektavimo, tiek statybos stadijose yra 17, o artimiausiu metu bus paskelbta dar virš 15 projektų“, – pasakoja R.Čeponytė.

  • 2017 m. „Vilniaus vystymo kompanija“ statybos valdymo paslaugas teikė 102 objektuose, paskelbė 135 naujus viešuosius pirkimus, o vykdomų sutarčių suma siekė 17,6 mln. Eur.
  • 2018 m. bendrovės veikla sėkmingai plėtėsi, VVK statybos valdymo paslaugas teikė 152 objektuose, paskelbė 289 naujus viešuosius pirkimus, o vykdomų sutarčių suma siekė 27,4 mln. Eur.
  • 2019 m objektų skaičius išaugo iki 175 objektų, paskelbta 192 naujų viešųjų pirkimų, o vykdomų sutarčių suma siekė 44,9 mln. Eur.

    Medžiaga parengta pagal UAB „Vilniaus vystymo kompanija“ užsakymą. Turinys apmokėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius