62 itin keisti ir reti vardai, kuriuos Lietuvos tėvai 2019 m. davė vaikams

Mažė, Upius, Aguona, Dangerutis, Emerita ar Fkatlėja, pradėję eiti į mokyklą, bendravardžių klasėje greičiausiai neturės. Jų tėvai, kaip ir dar nemažai Lietuvos tėvų, 2019 m. rinkusių vardus vaikams, pasižymėjo dideliu originalumu.
Kūdikis
Kūdikis / 123RF.com nuotr.

15min rubrika „Ar žinai?“ supažindina su įdomiausiais vardais, kuriuos 2018 m. savo vaikams suteikė Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio tėvai, ir pateikia informaciją apie galimą šių vardų kilmę.

Apie įdomiausius Vilniuje vaikams suteiktus vardus jau rašėme, tekstą rasite paspaudę šią nuorodą.

Informaciją apie vardus 15min suteikė miestų savivaldybių Civilinės metrikacijos skyriai.

Kaune – ir Upius, ir Upė

Tarp neįprasčiausių Kaune suteiktų mergaičių vardų – Upė, Aguona, Mėnulė, Mangilė, Adėja, Aila, Tumilija.

Kai kurie šių vardų, kaip Upė, Aguona ar Mėnulė – akivaizdžiai lietuviški, gamtinės kilmės. Beje, vardo „Upė“, nors jis retas, populiarumas auga: nors iki 2004 m. šis vardas, kiek esama duomenų, suteiktas nebuvo, 2018 m., VLKK vardyno duomenimis, jis jau buvo suteiktas 31 kartą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Upė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Upė

Vardo „Mangilė“ kilmė nėra visiškai aiški, bet tikėtina, kad dėmuo man- yra kilęs iš žodžiomanyti“, o gil- –gilus“. „Adėja“ – greičiausiai vardo „Adelė“ atmaina, pastarasis vardas germaniškas.

Vardas „Aila“ yra populiarus keliuose kraštuose: gali būti hebrajiškos kilmės ir reikšti „ąžuolas“, turkiškos kilmės ir reikšti „aureolė“ arba škotiškos kilmės ir reikšti „stipri“. Kaip atsirado vardas „Tumilija“, neaišku: anksčiau Lietuvoje duotas jis nebuvo, gali būti vardo „Emilija“ modifikacija.

Įdomiausi Kaune suteikti berniukų vardai – Upius, Vėjas, Akselis, Devinas, Svenas, Auksis, Najus.

Upius ir Vėjas – gamtinės kilmės vardai. Auksis taip pat – kilęs iš žodžio „auksas“. Vardas „Najus“ – turbūt biblinio vardo „Nojus“ atmaina.

Likę vardai – tarptautiniai. Vardas „Akselis“ yra paplitęs Prancūzijoje, Vokietijoje, Skandinavijos šalyse. Jis greičiausiai hebrajiškos kilmės, kilęs iš biblinio Absalomo vardo. Šiuo vardu vadinosi prieš kelis metus Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandoje žaidęs prancūzas Axelis Toupane'as, o Axl Rose yra garsios grupės „Guns'n'Roses“ lyderis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Axelis Toupane
AFP/„Scanpix“ nuotr./Axelis Toupane

Svenas yra populiarus Skandinavijoje bei vokiškai kalbančiose šalyse vardas, reiškiantis „jaunas karys“. Devinas yra airiškos kilmės vardas, populiarus angliškai kalbančiose šalyse. Šį vardą turi NBA žvaigždė Devinas Bookeris.

Klaipėdoje gimė Geistė ir Treniota

Tarp įdomiausių Klaipėdoje suteiktų mergaičių vardų – Silada, Nija, Solomija, Meinartė, Girstenė, Inidė, Tilija, Regvita, Kloja, Geistė.

Vardo „Silada“ reikšmė neaiški: tiesa, taip vadinasi miestelis Indijoje ir individuali įmonė Mažeikiuose, bet sunku pasakyti, ar šie dalykai susiję.

Vardas „Nija“ gali būti lietuviškas, vardo „Nijolė“ trumpinys. Vardas „Nijolė“ kilo iš lietuvių deivės vardo. Gali šis vardas būti ir nelietuviškas, jis yra paplitęs Rytų Afrikos šalyse ir reiškia „turinti tikslą“, taip pat „Nija“ anglakalbėse šalyse yra vardo „Antonija“ trumpinys.

Vardas „Solomija“ gali būti vardo „Salomėja“ variantas arba vyriško vardo „Saliamonas“ atitikmuo. Šis vardas – hebrajiškos kilmės ir reiškia „taika“. „Meinartė“ gali būti germaniškos kilmės vardo „Meinarda“, reiškiančio „narsi galiūnė“, variantas. Be to, „Meinartė“ yra latviška pavardė.

Vardas „Girstenė“ – lietuviškas, žodžio „išgirsti“ vedinys. Vardo „Inidė“ reikšmė neaiški, bet jis gali būti anglakalbėse šalyse sutinkamo vardo „Enid“, kilusio iš velsiečių kalbos žodžio „dvasia“, „gyvybė“, atmaina. Vardas „Tilija“ greičiausiai yra vardo „Tilė“ atmaina, o pastarasis savo ruožtu yra germaniško vardo „Matilda“ trumpinys.

Vida Press nuotr. / 15min montažas/Kadrai iš filmo „Matilda“
Vida Press nuotr. / 15min montažas/Kadrai iš filmo „Matilda“

Vardo „Regvita“ kilmė neaiški – galimai tėvai tiesiog sujungė savo vardų šaknis (pvz., Regina ir Vytautas). Kloja yra sulietuvintas graikiškos kilmės vardas „Chloe“, reiškiantis „žydinti“ ir populiarus JAV – jį turi, pavyzdžiui aktorė Chloe Sevigny arba realybės šou žvaidždė Khloe Kardashian.

„Geistė“ – greičiausiai lietuviškos kilmės vardas, kilęs iš žodžio „geisti“. Tačiau jis gali būti susijęs ir su vokišku žodžiu „geist“, reiškiančiu „dvasia“ ir dažnai sutinkamu filosofijoje.

Tarp įdomiausių berniukų vardų Klaipėdoje – Mirajus, Madhava, Toras, Liamas, Ardas, Maris, Keironas, Naras, Treniota.

Treniota – lietuviškos kilmės vardas, Treniota buvo Mindaugo sūnus, Lietuvos didysis kunigaikštis. Maris – vardo „Marius“ atmaina, ypač paplitusi Latvijoje.

„Naro“ kilmė neaiški, bet tai gali būti lietuviškos kilmės vardas, kilęs iš paukščio naro ar profesijos naro, taip pat tai gali būti skandinaviškos kilmės vardas – tokių vardų kaip Gunaras, Einaras ar pan. trumpinys. „Keironas“ – JAV sutinkamas vardas, greičiausiai graikiškos kilmės, kilęs iš kentauro Chirono iš graikų mitų vardo.

„Ardas“ – turkiškos kilmės vardas. Liamas – Airijoje populiarus vardas, vardo „Viljamas“ sutrumpinimas. Šį vardą turi, pavyzdžiui, aktorius Liamas Neesonas, atlikėjas Liamas Gallagheris. Toras – skandinaviškos kilmės vardas, Toras yra skandinavų griaustinio dievas, taip pat populiarus „Marvel“ superherojus, apie kurį sukurti keli filmai.

Mirajus gali būti japoniškos kilmės vardas, šis vardas Japonijoje reiškia „ateitis“. Taip pat šis vardas sutinkamas Turkijoje, bet dažniausiai duodamas mergaitėms. „Madhava“ yra indiškos kilmės vardas, tai vienas iš dievo Krišnos vardų.

Šiauliuose – nuo Mažės iki Donatelos

Vieni neįprasčiausių Šiauliuose mergaitėms duotų vardų – Donatela, Diandra, Dijora, Edesa, Emerita, Jomilė, Karlotė, Mažė, Zaina.

Donatela – Italijoje populiarus vardas. Garsiausias šiuo vardu pavadintas asmuo yra dizainerė Donatella Versace. Donatelas buvo garsus italų skulptorius (ir įkvėpė vardą vienam iš vėžliukų nindzių).

„Scanpix“ nuotr./Donatella Versace
„Scanpix“ nuotr./Donatella Versace

Vardas „Diandra“ gali būti vardo „Diana“ atmaina arba vardų Diana ir Sandra sujungimas. Be to, Suomijoje egzistuoja populiari atlikėja tokiu sceniniu vardu.

Vardo „Dijora“ kilmė neaiški. Jis gali būti kilęs iš JAV ir Prancūzijoje paplitusios pavardės „Dioras“, reiškiančios „dovana“. Šią pavardę turėjo dizaineris Christianas Dioras. Dijora taip pat yra modelio Dijoros Petrikonytės vardas ir Vilniuje esančios vaikų prekėmis prekiaujančios įmonės pavadinimas. Neaiški ir vardo „Edesa“ kilmė – jis gali būti susijęs su kadaise dabartinės Turkijos teritorijoje egzistavusiu miestu.

Emerita yra lotyniškos kilmės vardas, reiškiantis „nusipelniusi“. Emerito titulas suteikiamas profesoriams ir dvasininkams, dėl amžiaus atleistiems nuo pareigų ėjimo.

„Jomilė“ – lietuviškos kilmės vardas, kilęs iš žodžių „joti“ ir „mylėti“. „Mažė“ – taip pat lietuviškas vardas, reiškiantis „maža“.

„Karlotė“ turbūt yra lietuviškas prancūzų kilmės vardo „Charlotte“, itin populiaraus anglakalbiame pasaulyje, atitikimuo. Šį vardą turi ne vienas žymus asmuo. Zaina – svahilių kalbos vardas, populiarus kai kuriose Afrikos ir arabiškose šalyse ir reiškiantis „gražioji“, „gracingoji“.

Tarp įdomiausių berniukams duotų vardų – Dangerutis, Erijus, Elmas, Hardas, Raldas, Reimanas, Santaras.

Dangerutis – tai XIII a. lietuvių kunigaikščio vardas. Vardas „Santaras“ irgi lietuviškos kilmės, reiškiantis „susitariantis“.

Vardo „Erijus“ kilmė neaiški – galbūt tai sutrumpintas Nerijaus vardas. Nelabai aišku ir kas įkvėpė vardą „Raldas“ – tai gali būti vardų „Ronaldas“, „Reinaldas“ ar pan. sutrumpinta forma.

Elmas – germaniškos kilmės vardas, turbūt vardo Elmaras, kuris reiškia „garsus“, „žymus“ trumpinys. Hardas – irgi germaniškos kilmės vardas, reiškiantis „kietas“, „stiprus“ – tos pačios kilmės žodis kaip ir angliškas būdvardis „hard“.

„Reimonas“ turbūt yra vardo „Raimondas“ variacija. Šis vardas reiškia „saugotojas“, „gynėjas“.

Panevėžyje gimė berniukas trigubu vardu

Tarp retų Panevėžyje duotų mergaičių vardų – Amėja, Dakota, Fkatlėja, Manila, Digna, Tiva, Noatė.

Dalį vardų įkvėpė tolimi kraštai. Amėja – iš sanskrito kalbos kilęs vardas, šia kalba reiškiantis „beribis“. Manila – Filipinų sostinė. Dakota – indėniškos kilmės vardas, reiškiantis „draugas“. Jis populiarus JAV, šį vardą rasime Šiaurės ir Pietų Dakotų valstijų pavadinimuose, be to, vardą įkvėpti galėjo ir garsi aktorė Dakota Fanning.

Vida Press nuotr./Dakota Fanning
Vida Press nuotr./Dakota Fanning

Ką gali reikšti vardas „Fkatlėja“ – neaišku, teoriškai tai gali būti amerikiečių atlikėjos FKA twigs pseudonimo pradžios ir vardo Lėja derinys.

Vardas „Digna“ turbūt yra lotyniškos kilmės ir reiškia „garbinga, nusipelniusi“. Tiva yra hebrajiškos kilmės vardas, reiškiantis „Geroji“. „Noatė“ gali būti vardo „Nojus“ moteriška atmaina.

Retesni Panevėžyje duoti berniukų vardai – Etas, Evijus, Magnus, Maiklas, Deivinas. Buvo užregistruotas ir trigubas berniuko vardas – Termination Afurika Viltis.

Vardo „Etas“ kilmė neaiški. „Magnus“ yra lotyniškos kilmės vardas, „magnus“ reiškia didysis. „Maiklas“ yra anglakalbėse šalyse labai populiarus berniukų vardas (Michaelas Jordanas, Michaelas Jacksonas ir kiti), bet Lietuvoje jis duodamas retai.

„Deivinas“ greičiausiai yra jau minėto vardo „Devinas“ atmaina. „Evijus“ turbūt yra biblinės kilmės vardas, vyriškas vardo „Eva“ (liet. Ieva) variantas.

Ką reiškia Termination Afurika Viltis? Angliškai „termination“, yra nutraukimas, šis žodis gali būti susijęs ir su kino personažu Terminatoriumi. Afurika reiškia „Afrika“. Na, o žodžio „viltis“ aiškinti tikriausiai nereikia.

Apie įdomiausius 2018 m. suteiktus vaikų vardus skaitykite čia.

Apie įdomiausiu 2017 m. suteiktus vaikų vardus skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius