Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 27

Dingusi Lietuva: šeši Lietuvos miestai, kuriuose dabar gyvena mažiau žmonių negu prieš 100 metų

Prieš lygiai šimtą metų šie šeši Lietuvos miestai buvo tarp svarbiausių ką tik atgimusioje šalyje. Jie pateko į Lietuvos didžiausių miestų 30-uką, juose gyveno per 3 tūkst. gyventojų, jie buvo svarbūs prekybos, pramonės ar amatų centrai. Dabar jie – tik maži miesteliai, savo reikšme toli gražu neprilygstantys turėtai kadaise. Kokie tai miestai? Ir kas lėmė, kad didžiajai daliai Lietuvos miestų augant, šiuose 6-iuose miestuose gyventojų skaičius sumažėjo?
Kelionė po nykstančią Šiaurės Lietuvą
Griūvantis namas / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Per 100 metų Lietuva iš kaimiškos tapo miestų šalimi.

Prieš šimtmetį ką tik Nepriklausomybę paskelbusios Lietuvos miestuose gyveno tik kas septintas šalies gyventojas, o miestus, kuriuose gyventojų skaičius viršijo 10 tūkstančių, suskaičiuoti užteko vienos rankos pirštų.

Tačiau per šimtą metų situacija iš esmės pasikeitė. Dar tarpukariu prasidėjusi kaimo gyventojų kraustymosi į miestus tendencija tęsėsi ir sovietmečiu.

Tai lėmė, kad didžioji dalis Lietuvos miestų per XX a. išaugo kelis ar net keliolika kartų. To augimo į minusą nenusvėrė net atkūrus Nepriklausomybę ėmęs mažėti gyventojų skaičius.

Bet didžioji dalis nėra visi. Lyginant 1923 m. Lietuvos gyventojų surašymo – pirmojo nepriklausomoje Lietuvoje įvykdyto gyventojų surašymo – duomenis ir 2023 m. pradžioje Valstybės duomenų agentūros surinktos statistikos duomenis, matyti, kad Lietuvoje yra ir miestų, kuriuose gyventojų skaičius per beveik 100 metų sumažėjo.

Tarp jų yra 6 miestai, kurie tuomet pateko į didžiausių Lietuvos miestų 30-uką, o kai kurie netgi į dešimtuką.

Visuose šiuose miestuose 1923 m. gyventojų skaičius viršijo 3000.

Dabar jie visi šie šeši miestai būtų už 50-uko ribų, o 3000 gyventojų beliko viename iš šių miestų.

Kokie gi tai miestai? Ir kas lėmė, kad būtent šie miestai prarado didelę dalį gyventojų?

Miestai sąraše surikiuoti pagal tai, kokią gyventojų dalį jie prarado.

Pastaba – be šių 6 miestų, yra ir daugiau dabar miesto statusą turinčių gyvenviečių, kur per 100 metų gyventojų skaičius sumažėjo. Pavyzdžiui, Varniai, kur iš 1983 gyventojų liko 854, Seda, kur iš 1851 gyventojo liko 878, arba Troškūnai, kur iš 1252 gyventojų liko 390.

Tačiau straipsnyje norėjome akcentuoti svarbiausius tarpukario Lietuvos miestus, todėl įtraukėme tik miestus, kurie 1923 m. turėjo bent 3 tūkst. gyventojų ir kurie pateko į didžiausių miestų 30-uką.

Be to, sąraše nėra miestų, buvusių tuomet Lenkijos okupuotame Vilniaus krašte arba ką tik Lietuvos susigrąžintame Klaipėdos krašte, nes 1923 m. šiuose kraštuose surašymas nevyko.

Visgi 1931 m. įvykdytas tuometinės Lenkijos, įskaitant Vilniaus kraštą, gyventojų surašymas rodo, kad iš Vilniaus krašto miestų sąrašą greičiausiai būtų papildę tik Švenčionys. Juose 1931 m. gyveno 5742 gyventojai, o dabar gyvena 4041. Dar anksčiau, XIX a., Švenčionių gyventojų skaičius netgi viršijo 6000.

6 vieta – Kalvarija

1923 m. Kalvarijoje gyveno 4529 gyventojai. 2023 m. šiame mieste Marijampolės apskrityje gyveno 3968 gyventojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius