Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 25

Gūglas, klasiokas ir barberis: 13 lietuvių kalbos žodžių, kuriuos galite vartoti, nors gal to ir nežinote

Gūglindamas radau, kad mano klasiokas – barberis. Šis sakinys skamba ne visai įprastai, tačiau pagal dabartines lietuvių kalbos taisykles jis bent jau šnekamojoje kalboje vartoti yra tinkamas.

Portalas 15min kviečia susipažinti su 13 naujų lietuviškų žodžių ar jų junginių, į lietuvių kalbos žodyną įtrauktų pastaraisiais metais. Dalis šių žodžių dar neseniai buvo laikomi svetimybėmis ar nenorminiais, tačiau dabar jų vartojimas jau nėra kalbos klaida, žinoma, atsižvelgiant į stilių ir teksto funkciją.

Kaip 15min teigė Valstybinės lietuvių kalbos komisijos narė, Žodyno pakomisės pirmininkė Vilma Zubaitienė, bendrinės lietuvių kalbos žodynas yra atnaujinamas nuolat.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos Leksikografijos pakomisė (kartais kartu su Gramatikos, rašybos ir skyrybos pakomise) kasmet renkasi į posėdžius ir svarsto, kokie nauji žodžiai (ar naujos senų žodžių reikšmės) turėtų būti įtraukti (-os) į Bendrinės lietuvių kalbos žodyną.

Pasak V.Zubaitienės, didžioji dalis į kalbą šiuo metu patenkančių žodžių yra skoliniai, kurių formos turi būti taisyklingai adaptuojamos pagal tarimą. Daug rečiau kalboje atsiranda naujų reikšmių. Jos taip pat gali būti skolintos.

„Dalis skolinių pirma fiksuojami Lietuvių kalbos instituto kuriamame Lietuvių kalbos naujažodžių duomenyne. Siekiant visuomenei pateikti ekspertų, įvairių kalbų žinovų apsvarstytą ir įvertintą leksikos medžiagą, VLKK ne tik prisideda prie Bendrinės lietuvių kalbos žodyno tobulinimo darbų, bet ir sudaro skolinių (dažniausiai tinkamai adaptuotų jų formų, tik retais atvejais, pakaitų) sąrašus. Kiek jų vėliau patenka į leksikografinius veikalus, dažnai yra paties leksikografo ar leksikografų grupės pasirinkimas“, – 15min nurodė V.Zubaitienė.

____

Grupiokas / kursiokas / kambariokas / klasiokas

Žodžiai „grupiokas“, „kambariokas“, „klasiokas“, „kursiokas“ dabar yra vertintini kaip galimi vartoti šnekamosios kalbos žodžiai. Jie kaip šnekamosios kalbos žodžiai bus įtraukti ir į Bendrinės lietuvių kalbos žodyną.

Ilgą laiką „grupiokas“, „kambariokas“, „klasiokas“ ir „kursiokas“ laikyti nenorminiais, kaip ir kiti priesagos -iokas, vediniai, nusakantys asmenis pagal priklausymą kokiai grupei.

Tačiau VLKK Žodyno ir Gramatikos pakomisė atkreipė dėmesį, kad šie žodžiai yra paplitę visuotinėje vartosenoje, laisvųjų stilių tekstuose juos ne visada išeina pakeisti į oficialesnius junginius. Todėl nutarta juos vertinti kaip galimus šnekamosios kalbos žodžius.

Gūglas

Žodis „gūglas“ į žodyną įtrauktas kaip šnekamosios kalbos žodis reikšme „JAV korporacijos „Google“, teikiančios interneto paslaugas ir gaminančios bei kuriančios su tuo susijusius produktus, paieškos sistema“.

123RF.com nuotr./„Google“
123RF.com nuotr./„Google“

Šio žodžio vartosenos pavyzdžiai: „Visažinis gūglas. Naudotis gūglu. Gūglas tapo didesniu autoritetu už visą mano giminę, nes išmaniajame telefone dabar telpȧ viso pasaulio mamų išmintis ir – tenka pripažinti – kvailumas.“

Taip pat į žodyną įtrauktas ir žodis „gūglinti“. Taip siekiama atkreipti dėmesį į žodžių darybinius ryšius, nes paprastai kalboje pradedama vartoti įvairių tos šaknies žodžių.

Analogiškai žodžiui „gūglas“ galima vartoti ir kitas adaptuotas formas – „instagramas“, „feisbukas“, „tviteris“, „skaipas“.

Žvėrelidė

Žodis „žvėrelidė“ į žodyną įtrauktas reikšme „pastatas kailiniams žvėreliams laikyti, paprastai neapšiltintomis sienomis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius