Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek pinigų per metus išleidžiate mobiliojo telefono įkrovimui?

Mobiliojo telefono kroviklis – vienas tų elektros energiją naudojančių įrenginių, be kurių dažnai neišsiverčiame nė dienos. Todėl nenuostabu, kad svarstant, kaip čia mažiau sumokėti už elektrą, gali kilti mintis – o gal tas nuolatinis telefono krovimas man kainuoja krūvą pinigų? Gal verta kroviklį kasdien nešiotis su savimi ir telefoną krauti ne namuose?
„Huawei P30“ premjera „Topo centre“
„Huawei P30“ premjera „Topo centre“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Galime jus nuraminti – nerimas dėl to, kiek kainuoja mobiliojo telefono įkrovimas, yra nepagrįstas. Nes už telefono krovimą per metus jūs tiesiogine šio žodžio prasme išleidžiate centus. Ir štai kodėl.

„Standartinį“, vienos laiko zonos planą pasirinkusiems elektros energijos vartotojams Lietuvoje elektros energijos tarifas yra 13 centų už kilovatvalandę (kWh).

Tad norint sužinoti, kiek pinigų per metus išleidžiate mobiliojo telefono įkrovimui, reikia apskaičiuoti, kiek kilovatvalandžių elektros energijos per metus suvartos jūsų mobiliojo telefono kroviklis, ir šį skaičių padauginti iš 13.

Naujausio „Huawei“ flagmano – telefono „P30 Pro“ – baterijos talpa yra 4200 miliampervalandžių (mAh).

„Supercharge“ kroviklio, kurį naudoja šis telefonas ir kuris leidžia telefono bateriją pilnai pakrauti per valandą, o iki 70 proc. – per pusvalandį, palaikoma išėjimo įtampa, telefoną kraunant maksimaliai greitai, yra 10 voltų (V).

Žinodami šiuos skaičius, galime apskaičiuoti, kiek vatvalandžių (Wh) elektros energijos bus suvartota, kol „Huawei P30“ telefono baterija vienąkart pilnai pasikraus. Tam reikia miliampervalandes konvertuoti į ampervalandes, o tada baterijos talpą padauginti iš įtampos.

4200 miliampervalandžių (mAh) – tai 4,2 ampervalandžių (Ah).i Padauginę 4,2 iš 10 gausime 42. Tai reiškia, kad vienam pilnam greitajam „Huawei P30“ telefono pakrovimui prireiks 42 Wh elektros energijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei P30“ premjera
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Huawei P30“ premjera

Namų ūkyje elektros energija įprastai matuojama kilovatvalandėmis. Tai reiškia, kad šį skaičių dar reikia padalinti iš tūkstančio. Taip gauname, kad vienam telefono pakrovimui bus sunaudota 0,042 kWh elektros energijos.

Tai, kiek tokių telefono pakrovimų bus per metus, žinoma, priklauso nuo to, kiek aktyviai vartotojas naudoja savo mobilųjį telefoną.

Tarkime, kad jis savo „Huawei P30 Pro“ naudoja labai aktyviai ir jį iškrauna per parą, tad kas vakarą turi krauti vėl. Tad telefono laukia 365 pakrovimai per metus.

Tokiu atveju per metus vartotojas kraudamas telefoną išnaudos 0,042x365 – 15,33 kWh elektros energijos.

Kaip jau minėjome straipsnio pradžioje, standartiniam elektros energijos vartotojui Lietuvoje 1 kWh kainuoja 13 centų.

Tad kasdien pilnai pakraunant telefoną, tai per metus kainuos 15,33x13 – 199,2 ct. Arba 1 eurą 99 centus.

O per mėnesį telefono krovimas kainuoja maždaug 16 centų.

Taigi „Huawei P30“ įkrovimo kaina per metus nesiekia net poros eurų. Ir čia verta priminti, kad darėme prielaidą, jog telefono vartotojas visus metus kas parą pilnai iškraus telefono bateriją ir visada telefoną kraus tik namie.

Realybėje taip nebūna – telefoną pilnai iškrauname ne kasdien ir ne visada jį krauname namie. Tad reali suma, kurią telefono krovimui išleisime per metus, bus dar mažesnė. Greičiausiai netgi mažesnė negu vienas euras.

Tad galite ramiai telefoną krauti namuose. O jei norite sumažinti išlaidas už elektrą – verčiau įsigykite taupesnių lempučių ar buitinės technikos prietaisų. Tai sutaupyti padės labiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius