-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kodėl gaidžiai gieda rytais? Ne tam, kad žadintų vištas

Nors gaidžiai gieda išties garsiai, kažin, ar jie galėtų pažadinti į patalus susisukusius žmones. Tačiau kodėl jie iš viso gieda? Ir kodėl būtent ryte?
Birutės Dapkienės ūkis
Gaidys / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kaime augę ar gyvenantys žmonės skubės pataisyti – gaidžiai gieda ne tik ryte. Ir iš tikrųjų, gaidžiai kartais užgieda tiesiog šiaip sau, kartais – pamatę žmogų, automobilį ar kitą gyvūną.

Kartais gaidžiai gieda, kai šeimininkas jiems atneša maisto ar kai patys pamato ne vietoje ir ne laiku pasirodžiusią varlę. Dienos metu jie gieda be iš anksto nustatyto laiko ar tvarkos, o štai ryte – visada prieš aušrą.

Ir būtent – prieš aušrą. Gaidžiai nelaukia, kol laukus užpils šviežia saulės šviesa. 2013 metais publikuotas tyrimas įrodė, kad gaidžiai gieda pagal savo vidinį laikrodį.

Mokslininkai 40 gaidžių laikė uždaroje patalpoje su reguliuojamu apšvietimu ir pastebėjo, kad gaidžiai gieda ne pagal šviesos sąlygas. Jie, kaip ir kiti gyvūnai, turi savo vidinį biologinį laikrodį, kuris padeda jiems patiems pabusti ir pramankštinti balsus.

Mokslininkai tuomet taip pat pastebėjo, kad gaidžiai dažniausiai negieda visi vienu metu. Kad ir kokie paprasti būtų šie paukščiai, jie taip pat turi savo socialinio sugyvenimo taisykles.

Kai kurie gaidžiai gyvena ant aukštesnio hierarchijos laiptelio. Dažniausiai tai – didžiausi ir stipriausi gaidžiai. Kai toks dominuojantis gaidys užgieda, ima giedoti ir kiti.

Ir būtent tai yra vienas iš paaiškinimų, kodėl gaidžiai gieda rytais – jie taip pasauliui praneša, kad vis dar valdo savo teritoriją.

Gaidžiai yra teritoriniai gyvūnai. Jie nežymi savo valdų ribų, tačiau būtent tam naudoja savo balsą. Jį išgirdę kiti gaidžiai turi suprasti, kad artinimasis tikrai sukels skausmingą kovą.

Būtent dėl to gaidžiai gieda ryte – kad pradėję judėti paukščiai ir kiti gyvūnai žinotų, kad karalius vis dar gyvas ir vis dar pasiruošęs ginti savo teritoriją.

Tai taip pat paaiškina, kodėl gaidžiai gieda pamatę žmones, automobilius ar kitus gyvūnus. Savo giesmėmis jie taip pat praneša ir apie savo maisto privilegijas. Kita vertus, kartais – tai yra perspėjimo signalas, jog artinasi pavojus.

Gieda ir vištos, tačiau dažniausiai jos taip praneša kitoms vištoms apie pavojų ar apie lizde padėtą kiaušinį. Mat vištos įprastai dalinasi kiaušinių dėjimo vietomis – taip jas lengviau apginti nuo plėšrūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius