-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

10 įdomių faktų apie 145-ąjį gimtadienį mininčius telefonus: ar žinote, kiek taksofonų vis dar veikia Lietuvoje?

„Pone Watsonai, ateikite čia, man jūsų reikia“, – tokią frazę prieš lygiai 145 metus ištarė telefono išradėjas Alexanderis Bellas, pirmą kartą žmonijos istorijoje paskambinęs telefonu. Taip prasidėjo nauja, telefonų, era, kuri tęsiasi iki pat šiol. Tik šiandien dauguma žmonių numerį renka nebe sukdami diską, o liesdami ekraną, kalbasi be laidų ir, dažnu atveju, su vaizdu.
Senasis „Nokia 6310i“
Senasis „Nokia 6310i“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Savo laiku laidinis telefono ryšys buvo ne tik pažangos, bet ir prabangos simbolis. Visgi kiekviena technologija turi savo gyvavimo ciklą. Šiandien jau niekas nesinaudoja telegrafu, spėjome užmiršti peidžerius, paskutines dienas skaičiuoja ir taksofonai, o po kelerių metų atsisveikinsime ir su 3G ryšiu. Visa tai keičia naujos, geresnės, daugiau galimybių suteikiančios inovacijos – nuo visą Lietuvą apraizgiusio šviesolaidžio iki jau testuojamo 5G ryšio“, – pranešime spaudai cituojamas „Telia“ tinklo vadovas Arūnas Strolia.

„Telia“ pranešime spaudai buvo pateikta 10 netikėtų faktų apie mobiliuosius telefonus.

1. Įžangoje paminėtą frazę A. Bellas telefonu yra ištaręs du kartus. Pirmąjį kartą – 1876-ųjų kovo 10 dieną, išbandydamas savo sukonstruotą aparatą. Šis skambutis taip išgarsėjo, kad 1915 metais jį nuspręsta pakartoti, tik kiek kitaip.

Oficialiai įjungus pirmąją telefono liniją, kuri sujungė Amerikos Rytinę ir Vakarinę pakrantes, A. Bellas iš Niujorko paskambino savo padėjėjui T. Watsonui. Jis atsakė, kad šįkart jo kelionė savaitėlę užtruks, mat jis tuo metu buvo San Fransiske.

2. Ką jūs sakote atsiliepę telefonu? A. Bellas siūlė naudoti jūreiviškąjį „Ahoy“, tačiau nei šis, nei tokie pasiūlymai kaip „Ko norite?“, „Ar jūs čia?“ taip ir neprigijo.

Išeitį rado kitas išradėjas Thomas Edisonas: jis pasiūlė žodį „Hello“ (kildinamas iš germanų hallo, hollo), kuris dėl savo skambesio puikiai girdėjosi per čirškiančius telefonus. Be to, jis nebuvo naudojamas kitur, taigi aplinkiniai galėjo suprasti, kad žmogus kalba telefonu. Ilgainiui „Hello“ tapo oficialiu pasisveikinimu visame pasaulyje, o mūsuose virto „Alio“.

3. Pirmoji telefono linija Lietuvoje buvo nutiesta praėjus vos šešeriems metams nuo telefono išradimo – tai įvyko 1882-ųjų rudenį. 54 km ilgio linija driekėsi nuo Rietavo iki Palangos ir sujungė grafų Tiškevičių, Zubovo ir kunigaikščio Oginskio dvarus. Po metų Klaipėdoje pastatyta pirmoji, 23 abonentų telefono stotis.

4. Asmens duomenų sargams šiandien, ko gero, plaukai šiaušiasi prisiminus didžiules geltonas knygas plonais puslapiais, kuriuose smulkiu šriftu supilti daugumos telefonų naudotojų numeriai ir adresai. Tačiau telefonų knygos ne visada buvo gremėzdiškos.

Štai 1878 metų vasarį išleista pirma „telefonų knyga“ teturėjo vieną puslapį ir... nė vieno numerio. Tiksliau, tai tebuvo kartono lapas su pusšimčiu įmonių ir žmonių vardų, turinčių telefono liniją Niu Heiveno mieste, Konektikute (JAV).

5. Šiandien Lietuvoje vis dar veikia 213 „Telia“ taksofonų. Tačiau, jei norite spėti pasinaudoti šiuo XX amžiaus reliktu (ar bent papozuoti asmenukei), paskubėkite – planuojama, kad taksofonų neliks dar šįmet, vos į Lietuvos teisę bus perkeltos ES elektroninių ryšių reguliavimo pataisos.

Taigi, taksofonus, kaip ir telefonų knygas, galėsime išvysti nebent istorijos knygose ar muziejuose. Taip jau nutiko bent 12-oje ES šalių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Taksofonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Taksofonas

6. Holivudo filmuose, serialuose ir kai kuriuose kituose kūriniuose dažnai naudojamas telefono kodas „555“. Kodėl? Nes toks kodas paprasčiausiai neegzistuoja. Na, bent jau Amerikoje, nors pats kodas „555“ nėra nei užblokuotas, nei išjungtas. Iš esmės, šioje sekoje naudojami tik pavieniai numeriai, o šimto skaičių atkarpa (nuo 0100 iki 0199) yra oficialiai rezervuota meniniams kūriniams.

7. Pirmasis skambutis, naudojant skaitmeninę VoIP balso perdavimo technologiją, buvo atliktas dar 1974 metais. Tačiau tuo metu pačios duomenų perdavimo technologijos buvo netobulos, todėl šiai technologijai įsigalėti prireikė dar kelių dešimtmečių. Šiandien „Telia“ tinkle visi skambučiai vykdomi naudojant skaitmenines technologijas, o beveik pusė 4G mobiliojo ryšio srauto jau vyksta per VoLTE.

8. Brangiausias telefono numeris pasaulyje yra 666 6666. Jis buvo parduotas 2006 metais Katare už 10 milijonų kataro rialų (tuo metu – apie 2,75 mln. JAV dolerių).

Aukcioną organizavo vietinis operatorius „Qtel“, o gauti pinigai buvo paaukoti labdarai. Ankstesnis rekordas priklausė kiniškam numeriui 8888 8888, kuris buvo parduotas 2003 metais maždaug už 280 tūkst. dolerių.

9. Jei manėte, kad jūsų aukščiausios klasės išmanusis brangus, prisėskite. Už 2004 metais pristatytą „Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond Edition“ išmanųjį buvo prašoma net 48,5 mln. dolerių – jis laikomas iki šiol brangiausiu telefonu pasaulyje.

Tiesa, didžiąją dalį telefono vertės lėmė ne pats aparatas, o jo nugarėlėje priklijuotas didžiulis spalvotasis deimantas. Ar jį kas nors nusipirko, nepranešama.

10. Mygtukinių mobiliųjų era buvo itin sėkminga suomių „Nokia“, kurių rageliai garsėjo tvirtumu ir patvarumu. Tai įkvėpė naują sporto šaką: 2000-aisiais Suomijoje startavo tarptautinis mobiliųjų telefonų svaidymo čempionatas.

Jame dalyviai mėto mobiliuosius į tolį ir yra vertinami už pasiektą atstumą ir originalumą. Šiuo metu pasaulio rekordas priklauso Driesui Feremansui iš Belgijos, kuris 2014 metais telefoną švystelėjo 110,42 metro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius