-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būna ir taip: JAV kariuomenė svarstė kurti bombą, priešų karius paverčiančią gėjais

Tai skamba kaip labai blogos komedijos siužeto dalis, bet taip buvo iš tikrųjų. JAV kariuomenė rimtai svarstė galimybę kurti ginklą, kuris, panaudotas prieš nedraugiškos kariuomenės kareivius, juos paverstų... gėjais. Visgi galiausiai tokio ginklo kūrimui finansavimas nebuvo skirtas.
Nesprogusi bomba Sirijoje
Nesprogusi bomba Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai atskleidė paviešinti JAV kariuomenės dokumentai. Tarp kitų siūlytų, bet nepradėtų įgyvendinti planų buvo idėja sukurti cheminį ginklą, kuriuo paveiktų priešo kareivių burnos pradėtų labai stipriai smirdėti.

Šie planai – iš 1994 m. Tais metais Wrightų laboratorija – JAV karinėms oro pajėgoms pavaldus mokslinis centras, užsiimantis ginkluotės vystymu – kreipėsi į Pentagoną su oficialiu pasiūlymu skirti finansavimą tam tikros krypties tyrimams.

JAV karinės oro pajėgos/JAV karinių oro pajėgų orlaivis AC-130
JAV karinės oro pajėgos/JAV karinių oro pajėgų orlaivis AC-130

Kokia ta kryptis? Laboratorija, kaip pati nurodė pasiūlyme, norėjo užsiimti „stipriai veikiančių, erzinančių ir blogiukus identifikuoti padedančių cheminių medžiagų“ kūrimu.

Laboratorija Pentagonui pateiktuose planuose prašė 7,5 milijonų dolerių finansavimo ir nurodė, kad projekto įgyvendinimas užtruks šešerius metus.

„Meilės bomba“

Vienas siūlyme minėtų cheminio ginklo projektų vadinosi „meilės bomba“.

Planai siūlė bandyti sukurti ginklą-afrodiziaką, kuris panaudotas paveiktų priešo kareivius taip, jog šie patirtų „biologinę reakciją“, o idealiu atveju ir „nebegalėtų atsispirti tarpusavio seksualiniam potraukiui“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Afganistane
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Afganistane

Planuose buvo minimi ir kiti neįprasti ginklai, kurių vystymo galimybes siūlyta tirti. Pavyzdžiui, cheminis ginklas, kuris, užleistas ant priešo kareivių, prie jų pradėtų traukti širšes. Arba žiurkes.

Taip pat buvo svarstoma apie ginklą, kurį panaudojus aukos oda taptų nepakeliamai jautri saulės šviesai.

Dar viena iškelta idėja buvo vystyti ginklą, kuris sukeltų „stiprią ir ilgai trunkančią halitozę“.

Paprasčiau pasakius – kareiviams, prieš kuriuos būtų panaudotas toks ginklas, pradėtų ypač smarkiai smirdėti iš burnos. Anot pasiūlymo, tai neleistų priešiškos kariuomenės kariams lengvai įsimaišyti tarp civilių.

Dar vienas siūlytas ginklas turėjo sukelti priešo kariams nekontroliuojamą vidurių pūtimą. Tiesa, atkreiptas dėmesys į tai, kad net pavykus sukurti tokį ginklą jo naudingumas būtų abejotinas, nes „pasaulyje daug vietų, kurių gyventojai fekalijų kvapą jaučia kasdien ir prie jo yra pripratę“.

Pentagonas rimtai nepažiūrėjo

Vis dėlto nė vienas iš aukščiau išvardintų planų niekada nebuvo pradėtas įgyvendinti – prašyto finansavimo Pentagonas nesuteikė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pentagonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pentagonas

2005 m. planus, vadovaujantis JAV įstatymais, pavyko gauti „Sunshine Project“ – nevyriausybinei organizacijai, kuri užsiima biologinių ir cheminių ginklų vystymo stebėsena. Ji juos ir paviešino.

Apie planus sužinojus visuomenei, šnekamojoje kalboje taip niekada ir nepradėtas kurti ginklas gavo „gėjų bombos“ pavadinimą.

Po planų paviešinimo Pentagono atstovas BBC teigė, kad JAV Gynybos departamentas iš pavaldžių įstaigų nuolat gauna „šimtus“ projektų idėjų, ir pabrėžė, kad „nė viena sistema iš paminėtų tame 1994 m. pasiūlyme niekada nebuvo vystoma“.

Jis taip pat akcentavo, kad Pentagonas svarsto ir finansavimą skiria tik tokiems pasiūlymams, kuriuos įvertina kaip pagrįstus, atitinkančius teisės aktus ir tarptautinę teisę.

Parengta pagal BBC, „Mental Floss“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius