Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į pasaulio istoriją įsirašęs litvakų kilmės mokslininkas: jo sukurta vakcina išgelbėjo pasaulį nuo luošinančios ligos

Ar žinote, kas tai per liga yra poliomielitas? Tikėtina, kad nežinote arba geriausiu atveju esate tik ką nors girdėję – šios ligos atvejų Lietuvoje nefiksuojama jau beveik 50 metų. Tačiau dar XX a. viduryje ši liga kamavo visą pasaulį. Ypač pavojinga ji buvo vaikams, o dalis ja užsikrėtusių žmonių mirdavo ar likdavo luoši visam gyvenimui.
Poliomielito vakcina ir Jonas Salkas
Poliomielito vakcina ir Jonas Salkas / Vidapress ir Public Domain nuotr., 15min montažas

Tačiau šią ligą sustabdė vakcina. 1953 m. amerikiečių gydytojas dr. Jonas Salkas pranešė apie sėkmingą skiepų sukūrimą. Netrukus prasidėjo masinė vakcinacijos kampanija, o po kurio laiko poliomielitas tapo istorija.

Mums, lietuviams, įdomu gali būti ir tai, kad J.Salkas yra litvakų kilmės. Jo seneliai iš tėvo pusės buvo iš Ukmergės, jie į JAV emigravo siekdami išvengti antisemitinių persekiojimų, paplitusių to meto Rusijos imperijoje. Jo mama irgi buvo žydė, gimusi Minske ir vaikystėje imigravusi į JAV.

Šiame straipsnyje skaitykite apie tai, kas per liga buvo poliomielitas, kaip šią ligą sustabdė pirmoji sėkminga masinė vakcinacijos kampanija ir kaip klostėsi J.Salko gyvenimas.

J.Salką iki šiol daug amerikiečių laiko kone nacionaliniu herojumi. Daugelį ypač žavėjo tai, kad jis griežtai atsisakė siekti jo su komanda sukurtos vakcinos patentavimo ar kitaip iš jos pelnytis, nes tikėjo, kad vakcina turi būti kuo prieinamesnė viso pasaulio žmonėms.

Liga, kuri ypač pavojinga vaikams

Poliomielitas yra ūmi virusinė liga, kuria susirgus dėl nugaros smegenų pažeidimo išsivysto paralyžius, dažniausiai kojų raumenų paralyžius. Dažniausiai liga užsikrečia vaikai iki 5 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius