Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šios formos durklai uždrausti ne vienoje valstybėje, bet kodėl?

Jei jums reikėtų ant popieriaus lapo greitai nupiešti durklą, tikriausiai nupieštumėte smailaus peilio formą. Tačiau durklų iš tikrųjų būna įvairių. Štai šis, kurį matote nuotraukoje, yra toks veiksmingas, kad ne viena šalis jį uždraudė.
T formos durklai uždrausti Kanadoje, Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje
T formos durklai uždrausti Kanadoje, Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje / wikimedia.org
Temos: 2 Peilis Durklas

Tai – T formos durklas, dar vadinamas stumiamuoju ar kumščio durklu. Jie naudojami jau labai seniai. Manoma, kad pirmieji tokios formos durklai pasirodė Indijos pusiasalyje maždaug XVI amžiuje. T formos durklus britai naudojo abiejų pasaulinių karų metu, o entuziastai visame pasaulyje šiuos ginklus kolekcionuoja ar net pasigamina patys.

Iš tikrųjų, T formos durklų populiarumą (nors jie niekada nebuvo tokie populiarūs kaip tradicinės formos durklai) bent jau iš dalies nulėmė gamybos paprastumas. Durklo geležtė buvo galima išpjauti įprastai, o štai rankena buvo tik dvi paprastos plokštelės iš medienos, aliuminio ar kokio nors kompozito.

Pirmojo pasaulinio karo metu, kuomet tranšėjose virė labai atkakli kova, T formos durklai buvo labai efektyvūs, nes buvo pakankamai trumpi, kad būtų veiksmingi net imtyniaujant su priešu. Tokie durklai taip pat buvo labai lengvi, paprastai prižiūrimi, kompaktiškai tilpo į kišenes ar net batus.

wikimedia.org/Durklas
wikimedia.org/Durklas

Aišku, nereikėtų pro akis praleisti ir akivaizdaus T formos durklų pranašumo – visa smūgio jėga buvo perduodama tiesiai per geležtę, nes ranka buvo tarsi tos geležtės tęsinys. Kartu sumažėjo tikimybė susižeisti pačiam.

Šiais laikais T formos durklai naudojami gerokai rečiau. Artimoje kovoje naudojami pistoletai arba tradicinės formos kovos peiliai-durklai. Nors T formos durklai yra labai efektyvūs, jie nėra labai universalūs.

Įprastas durtuvas yra efektyvesnis ginantis, gali būti panaudotas ir išgyvenimo reikmėms – maistui ruošti, medžioti, įsirengti stovyklavietę. Tuo tarpu T formos kumštiniai durklai yra pakankamai siauros paskirties. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl Kanadoje, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje ir dar keliose šalyse durklų, kurių ašmenys yra įrengti statmenai rankenai, pardavimas yra draudžiamas.

wikimedia.org/Medžiotojams skirtas T formos peilis su žarnų kabliu
wikimedia.org/Medžiotojams skirtas T formos peilis su žarnų kabliu

Kita priežastis – šie ginklai buvo labai pamėgti nusikaltėlių. Juos lengva paslėpti ir jie yra labai efektyvūs artimoje kovoje. XIX amžiaus Naujojo Orleano nusikaltėliai tokius durklus slėpė batuose, paltų rankovėse ir net pirštinėse. Tai leido greitai užpulti nieko neįtariančias aukas tiesiog gatvėje.

Tiesa, tokių draudimų priešininkai pastebi, kad T formos peiliai gali būti naudojami medžioklės grobio dorojimui. Tiesą sakant, egzistuoja ir tam specialiai skirtų peilių. Juolab, kad visų peilių tikrai neuždrausi – virtuvinis peilis patyrusio žmogaus rankose yra pavojingesnis ginklas nei durklas nepatyrusio žmogaus saujoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius