-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Utopinė valstybė pagal V.Leniną: jokių pamokų ir laisvė lytiniams santykiams

Griežtos taisyklės, kurių visi turi laikytis tiek asmeniniame gyvenime, tiek mokykloje ar darbe, „tradicinės šeimos“ kaip geriausio šeimos modelio išaukštinimas – šiais dalykais SSRS pasižymėjo beveik visą savo egzistavimą. Bet ateidami į valdžią Vladimiro Lenino vedami bolševikai turėjo visai kitokį įsivaizdavimą, kaip turi atrodyti „šviesus komunizmo rytojus“. Tik jo realizuoti nepavyko.
Leninas
Leninas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Po 1917 m. spalio revoliucijos atėję į valdžią bolševikai siekė kardinaliai keisti esamą visuomenės tvarką. V.Leninas užsibrėžė sukurti tobulą visuomenę, kuri atitiktų jo socialistinį supratimą.

Žvelgiant iš dabartinės perspektyvos, visuomenė, kokią tikėjosi sukurti Sovietų Sąjungos „architektas“, atrodo visiškai nereali ir utopinė.

Utopinė V.Lenino mokykla: klasės pažymį lemia vienas mokinys

Pagrindinis V.Lenino tikslas buvo kuo labiau nutolti nuo buvusios imperialistinės sistemos bei kapitalizmo.

Dėl to imtasi pertvarkyti visas gyvenimo sritis, pradedant nuo vietos, kur prasideda kiekvieno piliečio kelias – mokyklos.

Formuota mintis, kad kiekvienas vaikas yra vienodai gabus ir protingas, nes jo protas priklauso nuo sistemos, kurioje auga.

Be to, visuomenėje buvo pradėta skleisti idėja, kad „socialistinė sistema pati geriausia“. Iš šio teiginio buvo vedama išvada, kad sovietiniai vaikai auga geriausiomis sąlygomis, todėl visi yra protingi.

Dabar suprantame, kad toks mąstymas buvo absurdiškas. Vargu, ar gyvenimą galima vadinti „geriausiomis sąlygomis“, kai valstybėje karaliauja nuolatinis deficitas ir maisto prekių nepriteklius.

V.Leninas tikėjo, jog tik išsilavinusi visuomenė gali siekti socializmo idealų. Bet, pagal jį, mokykla turėjo skirti itin didelį dėmesį socialistinei ir komunistinei ideologijai.

Isaako Brodskio paveikslas/Vladimiras Leninas 1920 m.
Isaako Brodskio paveikslas/Vladimiras Leninas 1920 m.

Todėl pereita prie mokyklos atmetimo teorijos – atsisakyti įprastų pamokų, o vietoj jų mokyti ideologijai naudingų idėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius