Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmogus, kuris žymėjosi viską: amerikiečio dienoraštį sudarė 37,5 mln. žodžių

Daug žmonių pataria gyvenime daugiau rašyti. Užrašykite savo planus. Kiekvieną rytą pasižymėkite, ką norite pasiekti per tą dieną. Vėliau užsirašykite, ką pavyko nuveikti. Tai tikrai padeda, tačiau, kaip ir kitose gyvenimo srityse, ir čia svarbu išlaikyti saiką.
Dienoraštis
Dienoraštis / 123RF.com nuotr.

Samuelis Pepysas (1633-1703) – anglų politikas ir laivyno pareigūnas. Būdamas jaunas jis kruopščiai pildė dienoraštį. Taip jame atsidūrė svarbūs jo asmeninio gyvenimo ir šalies įvykiai.

Pepyso dienoraštis iš tikrųjų yra svarbus istorinis dokumentas, dėl kurio šio žmogaus vardą atsimename ir praėjus daugiau nei trims šimtams metų po jo mirties. Dešimtmetį pildytas dienoraštis turi 1,25 milijonus žodžių. Įspūdinga?

Na, taip, tai yra svarbus istorinis šaltinis, tačiau tai toli gražu nėra didžiausias dienoraštis pasaulyje. Jis net nepatenka į jų trejetuką.

Didžiausią dienoraštį sukūrė Robertas Shieldsas – amerikiečių dvasininkas ir mokytojas, gyvenęs 1918-2007 metais. Tiesą sakant, Shieldso elgesys buvo labai keistas.

Shieldsas didžiąją savo gyvenimo dalį dienoraščio nepildė. Jis mėgo užsirašyti savo mintis, bet tai darė padrikai ir jų dažniausiai neišsaugojo.

Viskas pasikeitė 1972 metais, kai Shieldsas ėmė vesti išsamų dienoraštį. Kokį išsamų? Šis žmogus kas penkias minutes sustabdydavo tai, ką daro, kad parašytų porą eilučių savo dienoraštyje.

Elono Musko darbotvarkė yra suskirstyta į 5 minučių intervalus, bet net jis neturėtų, ką papasakoti rašydamas kas 5 minutes. Tai kas yra Shieldso dienoraštyje?

Kol kas nežinome. Jis buvo paaukotas Vašingtono universitetui su sąlyga, kad jis taps prieinamu visiems tik praėjus 50 metų po autoriaus mirties. Tačiau kelios ištraukos buvo publikuotos.

Pavyzdžiui, 1995-ųjų rugpjūčio 13 dieną, 8:45 Shieldsas pasižymėjo – „Dukart nusiskutau su „Gillette Sensor“ barzdaskute, nusiskutau kaklą ir už abiejų ausų, ir įstrižai savo skruostų.“ Nebloga dienos pradžia?

1993 metų liepos 25 dieną, 7:00 jis užrašė tokią eilutę – „Išvaliau vonią ir nugrandžiau negyvą odą nuo savo nagų“.

Shieldsas liguistai užsirašinėjo kiekvieną savo gyvenimo įvykį. Tikrai kiekvieną ir tikrai liguistai.

Spėkite, ką jis tądien nuveikė nugrandęs savo nagus? „Pasituštinau kietomis, didelėmis išmatomis, išleidau apie pintą šlapimo. Panaudojau penkis lapelius popieriaus.“

Shieldsas per dieną bent keturias valandas praleisdavo rašydamas. Dažnai jis sėdėdavo apsivilkęs tik apatinius ir žymėdavosi savo kūno parametrus.

Ateičiai jis net išsaugojo savo nosies plaukų pavyzdį. Paklaustas, kodėl viską taip kruopščiai žymisi, Shieldsas atsakė, kad dienoraščio nutraukimas reikštų ir jo gyvenimo pabaigą.

Tačiau 1997 metais senstantis Shieldsas patyrė insultą ir rašyti nebegalėjo. Žmona iš pradžių stengėsi pildyti jo dienoraštį, tačiau ji nejautė tokio malonumo ir tai greitai nutrūko.

Shieldsas išgyveno dar 10 metų. Jo dienoraštis lengvai pripildė 91 dėžę – iš viso net 37,5 milijonai žodžių. Ir patikėkite, kada nors tai iš tikrųjų bus tyrimų objektas. Tik gal ne šiame amžiuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius