Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 02

Daviso taurės istorija: nuo 1900-ųjų metų iki šių laikų

Kovo 6-8 dienomis teniso gerbėjus prikaustys Daviso taurės, neoficalaus teniso pasaulio čempionato, varžybos. Tarp dalyvaujančių rinktinių išvysime ir Lietuvos tenisininkus su Ričardu Berankiu priešakyje. Lietuviai debiuotuos Europos – Afrikos zonos pirmojoje grupėje varžybomis su lenkais. Prieš prasidedant Daviso taurės kovoms, deuce.lt kviečia prisiminti šių varžybų istoriją.
2014 metų Daviso taurės nugalėtoja Šveicarijos rinktinė
2014 metų Daviso taurės nugalėtoja Šveicarijos rinktinė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daviso taurė prasidėjo dar pačioje XX amžiaus pradžioje, 1900-aisiais metais, kai Bostone susitiko JAV ir Didžiosios Britanijos tenisininkai. Tuomet savo pranašumą įrodė amerikiečiai. Pati turnyro idėja gimė metais anksčiau, keturių Harvardo universiteto studentų galvose. Jie norėjo surengti varžybas, kuriose amerikiečiai kovotų su britais. Iš pradžių šios varžybos vadinosi tarptautiniu lauko teniso iššūkiu, tačiau greitai pavadinimas buvo pakeistas į Daviso taurę – vieno iš šio turnyro įkūrėjo amerikiečių tenisininko Dwighto Daviso garbei. 

Daviso taurė netruko ilgai, kol išsiplėtė. Jau 1905-aisiais prie turnyro prisijungė Prancūzija, Austrija, Belgija ir Australazija – komanda sudaryta iš Australijos ir Naujosios Zelandijos tenisininkų. 1920-aisiais Daviso taurėje varžėsi jau 20 rinktinių.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lietuvos teniso rinktinė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lietuvos teniso rinktinė

1969-aisiais, kai prasidėjo vadinamoji atviroji teniso era ir „Didžiojo kirčio“ turnyruose buvo leista dalyvauti profesionalams, Daviso taurėje jau varžėsi 50 rinktinių. Šiais metais Daviso taurėje dalyvaus net 127 komandos, tarp kurių ir Lietuva. 16 stipriausiųjų kaunasi elito grupėje, kitos yra išskirtos į atskiras zonas: Amerikos zona (3 grupės), Azijos-Okeanijos zona (4 grupės), Europos-Afrikos zona (4 grupės).

Tituliuočiausia taurės komanda gali pasigirti esanti JAV rinktinė. Amerikiečiai čempionų titulą iškovojo net 32 kartus. JAV tenisininkai 7 kartus Daviso taurėje triumfavo iš eilės, tai įvyko 1920-1926-aisiais metais. Artimiausi jų varžovai australai Daviso taurėje triumfavo 28 kartus. Visos kitos rinktinės nėra laimėjusios šio čempionato daugiau nei 9 kartus. Pernai metais stipriausia rinktine tapo šveicarai vedini Rogerio Federerio ir Stano Wawrinkos.

Daviso taurė tapo puikia proga varžybose dalyvauti tiek jauniems, tiek vyresniems tenisininkams. 2011-aisiais metais varžybose debiutavo San Marino tenisininkas Marco De Rossi. Sportininkui tuo metu tebuvo vos 13 metų ir 319 dienų. Jis iki šiol yra jauniausias Daviso taurėje žaidęs tenisininkas. Tam pačiam San Marinui atstovavo ir vyriausias kada nors dėl taurės kovojęs tenisininkas. 2007-aisiais metais Vittorio Pelandra žaidė Daviso taurėje būdamas 66-erių metų ir 104 dienų.

Daviso taurėje varžėsi tikras teniso žvaigždynas. Varžybose dalyvavo tokie legendiniai tenisininkai kaip Fredas Perry, Donas Budge, Jimmy Conorsas, Matsas Wilanderis, Borisas Beckeris, Andre Aggasis, Pete Samprasas.

Dabartinis teniso elitas taip pat neaplenkia šių varžybų. Savo šalims atstovavo geriausi pasaulio tenisininkai Novakas Džokovičius, Rogeris Federeris, Rafaelis Nadalis, Stanas Wawrinka. Anksčiau neoficialiame pasaulio čempionate kovojo ir karjeras jau baigę Maratas Safinas ir Andy Roddickas. 

„Scanpix“/AP nuotr./Novakas Djokovičius atstovavo Serbijai Daviso taurėje
„Scanpix“/AP nuotr./Novakas Džokovičius atstovavo Serbijai Daviso taurėje

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius