Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 11

Kamuoliuko smūgio tragedija – ir po 37 metų teniso žvaigždė tyli apie mirtiną incidentą

Pirmoji pasaulio teniso raketė Novakas Džokovičius buvo diskvalifikuotas iš „U.S.Open“ turnyro, kai ketvirtojo rato mače su Pablo Carreno-Busta nusivylęs pamušė kamuoliuką ir netyčia pataikė linijos teisėjai į kaklą. Kvapą gaudžiusi teisėja greitai atsigavo. Bet teniso istorijoje yra ir liūdniau pasibaigusių atvejų.
N.Džokovičiaus (dešinėje viršuje) incidentas pažadino prisiminimus apie tragediją, kurios dalyviu jaunystėje buvo Stefanas Edbergas.
N.Džokovičiaus (dešinėje viršuje) incidentas pažadino prisiminimus apie tragediją, kurios dalyviu jaunystėje buvo Stefanas Edbergas. / „Scanpix“ nuotr.

Niujorko teniso aikštyne įvykęs N.Džokovičiaus incidentas prikėlė senus prisiminimus apie bene skaudžiausią atvejį „U.S.Open“ turnyre.

Tuo metu švedas Stefanas Edbergas dar tik kilo į šlovę.

Vaikinų varžybose jis pateko į finalą ir ten laimėjo, bet pergalė buvo aptemdyta.

1983 metų rugsėjo 10 dieną 17-mečio S.Edbergo muštas kamuoliukas pataikė į 60-metį Dicką Wertheimerį, kuris tuo metu dirbo linijos teisėju.

Teisėjui skilo kaukolė

D.Wertheimeris tuo metu sėdėjo ant kėdės, o po S.Edbergo raketės smūgio krito iš skausmo ir galva trenkėsi į žemę. Jam buvo pažeista kaukolė, be to, jis kentėjo nuo širdies problemų.

Susmukęs D.Wertheimeris buvo nugabentas į ligoninę, bet taip niekada ir neatgavo sąmonės.

„Jo būklė ekstremaliai kritinė. Daktarai negalėjo prognozuoti, ar jis išgyvens“, – tuo metu sakė ligoninės atstovas Donas Rodda.

Po kelių dienų D.Wertheimeris mirė ligoninėje.

S.Edbergui 1983-ieji buvo sėkmingi žaidžiant, nes švedas laimėjo visus tų metų jaunimo „Grand Slam“ turnyrus. Vis dėlto D.Wertheimerio mirtis taip sukrėtė S.Edbergą, kad jaunasis teniso talentas net svarstė, ar tęsti karjerą.

Bandė prisiteisti didelę sumą

Žinoma, niekas nekaltino dėl teisėjo mirties S.Edbergo.

Bet D.Wertheimerio šeima padavė į teismą JAV teniso asociaciją. Anot šeimos atstovų, teisėjas buvo priverstas rizikuoti darbe, nes jie turi likti įsitempę, kol kamuoliukas pralekia.

D.Wertheimerio šeima reikalavo 2,2 mln. dolerių kompensacijos, bet teismas sumažino sumą ir nurodė turnyro rengėjams sumokėti 156 tūkst. dolerių. Galiausiai kompensacija iš viso buvo panaikinta po kelių apeliacijų.

Tuo metu S.Edbergas 1990 metais pakilo į pirmąją vietą pasaulio teniso reitinge. Iš viso per karjerą jis laimėjo šešis „Grand Slam“ turnyrus vyrų asmeninėse varžybose.

„Scanpix“ nuotr./Stefanas Edbergas jaunystėje
„Scanpix“ nuotr./Stefanas Edbergas jaunystėje

Žaisdamas tenisą S.Edbergas tapo žinomas kaip tylus džentelmenas, nedaug kalbantis viešai.

Nyderlandų NOS kreipėsi į jį 2018 metais su prašymu pasidalinti 1983 metų incidento aplinkybėmis, bet švedas niekada neatsakė į interviu prašymą.

„Scanpix“ nuotr./Stefanas Edbergas Vimbldono čempionu tapo 1988 ir 1990 metais
„Scanpix“ nuotr./Stefanas Edbergas Vimbldono čempionu tapo 1988 ir 1990 metais

Marcella Mesker iš Nyderlandų buvo 1983 metų turnyre Niujorke ir pasiūlė NOS pasidomėti sena tragedija, nes tuo metu naujienų portalų ir socialinių tinklų nebuvo, daug kas nesužinojo apie įvykį Niujorko aikštyne.

M.Mesker pažinojo S.Edbergą, nes jos vyras Martinas Bohmas treniravo Švedijos tenisininką. Moteriai nebuvo itin netikėta, kad S.Edbergas nusprendė nekalbėti.

„Tai daugiausiai dėl Tony Pickardo, kuris buvo vienas iš S.Edbergo trenerių. Abu jie rūpinosi privatumu. Pickardas visada sakydavo nieko nekalbėti žiniasklaidai“, – pasakojo M.Mesker.

Atsakomybė ne N.Džokovičiaus, bet „Ralp Lauren“?

Dauguma teniso žiūrovų dėl prieš savaitę įvykusio incidento kaltino N.Džokovičių, nes serbas švystelėjo kamuoliuku be reikalo, iš momentinio pykčio.

VIDEO: N.Džokovičiaus muštas kamuoliukas pataikė į teisėją: tenisininkas diskvalifikuotas dėl nesportiško elgesio

Tačiau dabar aiškėja, kad incidento galėjo nebūti, jei ne rūbų gamintojos „Ralp Lauren“ sąlygos.

„U.S.Open“ turnyras vyksta pandemijos įkarštyje, tad varžybų rengėjai buvo nusprendę kaip galima labiau sumažinti darbuotojų skaičių ir tradicinius linijos teisėjus pakeisti „hawk-eye live“ sistema. Ji naudojama visose aikštynuose, išskyrus du: Louiso Armstrongo ir Arthuro Ashe'o.

Kamuoliuku teisėjai į kaklą pataikęs N.Džokovičius žaidė būtent Arthuro Ashe'o arenoje, o ne kuriame kitame iš 20 aikštynų, kur linijos teisėjų nebuvo.

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius pataikė linijos teisėjai į kaklą, o ši trumpai patyrė kvėpavimo sutrikimą.
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius pataikė linijos teisėjai į kaklą, o ši trumpai patyrė kvėpavimo sutrikimą.

Linijos teisėjų galėjo nebūti ir likusiose dvejose arenose, bet „New York Times“ rašo, kad turnyro rėmėja „Ralph Lauren“ tarė lemiamą žodį, kad išimtis linijos teisėjams liktų. Būtent šios rūbų ir kvepalų gamintojos marškinėliais buvo apsirengę aikštyno teisėjai, ant kurių nugaros buvo užrašyti Niujorke su pandemija pavyzdingai kovojusių medikų vardai.

Kalbama, kad mados milžinė būtų atšaukusi savo rėmimą, jei linijos teisėjai nebūtų matomi per televizijos kanalus.

„Žaidėjai buvo nusivylę, kad ne visose aikštynuose yra „hawk-eye“ sistema, bet yra priežastis – „Ralph Lauren“, – sakė tenisininkas Thomas Johanssonas.

Tiesa, varžybų direktorė Stacey Allaster tvirtino, kad sprendimą palikti linijos teisėjus lėmė kita priežastis: „Mes nežinojome, ar sistema veiks, tad norėjome būti įsitikinę, kad Arthuro Ashe'o ir Louiso Armstrongo aikščių nereikės uždaryti. Jei sistema neveiktų kitose aikštynuose, mes žinojome, kad tenisą būtų galima žaisti bent jau šiuose dvejose aikštynuose.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius