Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 20

Karantino rėmai: Ričardas Berankis pagaliau pluša su žvaigžde, kiti burba už lango

Ričardas Berankis rengiasi Melburne „Australia Open“ turnyrui, bet šįsyk pasiruošimas labai neįprastas saugojantis nuo COVID-19 pandemijos. Įvairios kliūtys supa geriausius pasaulio žaidėjus Australijoje, kur net ir Lietuvos tenisininką lydintis gydytojas kineziterapeutas Marius Matulionis negali aplankyti tautiečio to paties viešbučio kitame kambaryje.
Prieš „Australia Open“ turnyrą žaidėjai pateko į karantiną Melburne.
Prieš „Australia Open“ turnyrą žaidėjai pateko į karantiną Melburne. / „Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • „Australia Open“ vyks vasario 8-21 dienomis Melburne
  • Pirmąsyk per turnyro istoriją atrankos vyko ne Australijoje, o Dohoje ir Dubajuje.
  • 72-ąją vietą pasaulio reitinge užimantis R.Berankis iškart pateko į pagrindinį turnyrą, kurio prizinis fondas šiemet bus 45 mln. eurų.
  • „Australia Open“ lietuvis dusuyk – 2011 ir 2013 m. yra pasiekęs trečią etapą.

Gera žinia dviem į Australiją praėjusią savaitę atvykusiems lietuviams – jie nepateko tarp tų 72-iejų, kurie uždaryti absoliučiam 14-os dienų karantinui.

Tarp 1,2 tūkst. į turnyrą Australijoje atskridusių asmenų penkiems užfiksuotas teigiamas testo rezultatas, o tų lėktuvų visi keleiviai atsidūrė šimtaprocentinėje izoliacijoje.

Du lietuviai skrido vienu iš 17-os lėktuvų, kurie praėjo patikrinimus sklandžiai, tad Melburne jie turi teisę į svarbią sąlygą.

Nors R.Berankis ir M.Matulionis irgi uždaryti karantinui 14 dienų, jiems jau galima penkias valandas palikti viešbutį ir išvykti pasitreniruoti.

„Tai šansas Ričardui“, – mano M.Matulionis, padedantis geriausiam Lietuvos tenisininkui ruoštis vasario 8 dieną prasidėsiančiam „Grand Slam“ turnyrui.

Vis dėlto lietuvių duetas irgi turi rūpesčių.

Milošas Raoničius paliko įspūdį

Griežtos taisyklės supa ir tuos, kuriems labiau pasisekė skrydžių į Melburną loterijoje.

Viešbutyje R.Berankis neturi teisės susitikti su M.Matulioniu, nors šis ir skrido tam, kad visur ir visada būtų pasiruošęs padėti per karjerą įvairių traumų paženklintam 30-mečiui tenisininkui.

„Tiesiog negali judėti iš kambario į kambarį. Negali net perduoti elektros stimuliatoriaus ar medicininių taurių, – viskas pagal griežtas taisykles“, – 15min pasakojo M.Matulionis.

Taip lietuviai didžiąją dienos dalį būna savo kambariuose, prie kurių durų organizatoriai pristato maisto paketus ir pasirūpina šiukšlių maišų pakeitimu.

Bet turnyro rengėjai blaškosi ir galimybės surengti pirmąją treniruotę R.Berankis sulaukė tik dabar – penktąją atvykimo į Australiją dieną.

Teniso aikštyne jis treniravosi su Milošu Raoničiumi – Juodkalnijoje gimusiu, Kanadoje užaugusiu bendraamžiu, kuris prieš kelerius metus buvo užkopęs į trečiąją vietą pasaulio reitinge.

„Scanpix“/AP nuotr./Milošas Raoničius
„Scanpix“/AP nuotr./Milošas Raoničius

„Labai šiltas žmogus. Milijonierius (M.Raoničius vien premijomis tenise yra uždirbęs apie 20 mln. dolerių), o paprastas lyg bičiulis bare, kuris pats mielai bendrauja, labai pozityvus, nekeliantis jokių problemų, – tiesiog fantastiškas, – pažintimi su teniso žvaigžde liko sužavėtas M.Matulionis. – Ričardas yra pasakojęs, kad tenise pasitaiko įvairių: būna tokių, kurie kažkada buvo lygūs, bet sulaukę sėkmės pakyla aukščiau žemės. Raoničius tikrai ne iš tokių.“

M.Raoničius juokėsi ir fotografavo kaip lietuviai sukosi iš padėties po treniruotės – pagal saugumo protokolą organizatoriai niekaip negalėjo išpildyti M.Matulionio prašymo dėl masažo stalo. Tad R.Berankiui raumenys buvo mankštinami tiesiog ant žemės patiesus rankšluostį.

Penkios valandos laisvėje prabėgo pagal griežtus rėmus – dviejų valandų trukmės treniruotė teniso aikštyne, tada tenisininkai su palyda keliavo į bendro fizinio pasirengimo salę, dar turėjo spėti pavalgyti.

„Scanpix“ nuotr./Prieš „Australia Open“ turnyrą žaidėjai pateko į karantiną Melburne.
„Scanpix“ nuotr./Prieš „Australia Open“ turnyrą žaidėjai pateko į karantiną Melburne.

Sugrįžus į kambarius M.Matulionis norėtų išmasažuoti R.Berankiui skausmingus kūno taškus, bet negali. Kitaip nei M.Raoničiui, kuris apsigyveno dviviečiame kambaryje su savo kineziterapeutu, lietuviams pilnavertiškų procedūrų teks palaukti.

„Esu buvęs olimpinės žaidynėse, bet tenisas yra atskira respublika. Tikėjausi, kad čia viskas bus be priekaištų, bet pagal pirmą įspūdį olimpinės žaidynės organizacija priekyje visa galva.

Asmeninio albumo nuotr./Marius Matulionis
Asmeninio albumo nuotr./Marius Matulionis

Australijoje vis kyla įvairiausių klausimų, problemų, kurios neišsisprendžia, nors pastangų daug, – atrodo, kad visur keliauji su policijos palyda.“

Tiesa, oro temperatūra palanki Australijoje, apie 20 laipsnių šilumos, o tai yra dukart mažiau nei per savo karjerą šiame žemyne yra iškentęs R.Berankis.

Kitiems tenisininkams dabar dar prasčiau – uždaryti absoliučiam karantinui skundžiasi, kad taip susidarė nelygios sąlygos pasiruošti, nors apie tokias taisykles buvo įspėti prieš kelionę į Australiją.

„Scanpix“ nuotr./Prieš „Australia Open“ turnyrą žaidėjai pateko į karantiną Melburne.
„Scanpix“ nuotr./Prieš „Australia Open“ turnyrą žaidėjai pateko į karantiną Melburne.

Jau ne pirmas mėnuo, kai 14 dienų karantinas (už savo pinigus viešbučiuose) yra taikomas visiems atkeliaujantiems į šalį Australijos piliečiams ir laikiniems gyventojams.

Svetimšaliai gali atvykti nebent išimtinais atvejais. Reguliarūs skrydžiai su kitomis šalimis, išskyrus Naująja Zelandija, yra nutraukti ir veikiausiais Australija planuoja likti taip užsidariusi iki vasaros, nes manoma, jog tokios saugumo taisyklės padėjo – iki šiol žemyne skaičiuojamos 909 mirtys ir 22 tūkst. užsikrėtimo atvejai – tai vieni žemiausių nuostolių pasaulyje.

Kita vertus, iš tų 909 mirčių 809 užfiksuotos Viktorijos valstijoje, kurios sostinė yra Melburnas, – tai viena priežasčių, kodėl žaidėjai yra surakinti griežtų taisyklių.

„Scanpix“ nuotr./Prieš „Australia Open“ turnyrą žaidėjai pateko į karantiną Melburne.
„Scanpix“ nuotr./Prieš „Australia Open“ turnyrą žaidėjai pateko į karantiną Melburne.

Tenisininkai ir jų pagalbininkai Melburne kasdien yra testuojami, o psichologinė įtampa tvyro ore – lietuviai nseseniai savo viešbutyje girdėjo riksmus ir sąmyšį, spėjama dėl kažkur užfiksuoto teigiamo testo.

Tenisininkai, kuriems teko užsidaryti pilnam karantinui 14 dienų, burba, o aštuonis kartus „Australia Open“ laimėjęs Novakas Džokovičius pateikė sąrašą idėjų, kaip pagerinti žaidėjų izioliacijos sąlygas.

Net ir garsusis serbas liko neišgirstas ir gali tik iš šalies stebėti, kaip kažkas žaidžia tenisą po jo kambario langais.

„Žmonės yra laisvi sudaryti reikalavimų sąrašą, bet atsakymas yra „ne“, – pareiškė Viktorijos valstijos premjeras Danielis Andrewsas. – Čia nėra išskirtinių sąlygų, nes.... virusas jų taip pat nedaro..“

Treniruojasi ir kambaryje

Kai sekmadienį virusas buvo nustatytas vienam, atskridusiam į Melburną iš Dohos, visi 58 keleiviai, tarp jų 25 žaidėjai papildė sąrašą asmenų, kurie negali palikti viešbučio kambarių dvi savaites.

Dalis sportininkų, tarp jų rumunė Sorona Cirstea, šveicarė Belinda Bencic ar kazachė Julia Puniceva, liejo nuoskaudas socialinėse erdvėse.

„Jei būčiau žinojusi, nebūčiau žaidusi Australijoje. Būčiau likusi namie“, – „Twitter“ rašė S.Cirstea, pasipiktinusi, kad jos lėktuve buvo tik 20 proc. užimtų vietų, o taisyklės nurodo, jog 24 valandų per parą karantinas tenka artimo kontakto žmogui.

Bet australai paaiškino, jog skrendant 16-24 valandas oro cirkuliacija lėktuve reiškia artimą kontaktą. Tai buvo įrašyta taisyklėse.

Žaidėjams tenka susitaikyti ir bandyti sportuoti.

Pernai Paryžiuje „Roland Garros“ turnyrą laimėjusi lenkė Iga Swiatek pasidalino vaizdo įrašu, kaip išradingai savo savo komandos nariais bando palaikyti sportinę formą nedideliame kambaryje Australijoje.

Pasak M.Matulionio, vienas žaidėjų bėgo daugybę kartų nuo durų iki lango, taip po dešimt metrų atkarpomis nubėgęs 5 km.

„Kambaryje įmanoma išspausti tik iki 50 proc. pasirengimo, – svarstė sporto sveikatos specialistas. – Tačiau, mano nuomone, taip ruošiantis išauga traumų rizika.

Šis „Grand Slam“ bus kitaip įdomus dėl traumų, pasirengimo, psichologijos.“

„Scanpix“ nuotr./Prieš „Australia Open“ turnyrą žaidėjai pateko į karantiną Melburne.
„Scanpix“ nuotr./Prieš „Australia Open“ turnyrą žaidėjai pateko į karantiną Melburne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius