Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 04

„Miami Open“ finalo analizė: apgaulingasis N.Džokovičius turi milžinišką puolimo arsenalą

Sekmadienį geriausias pasaulio tenisininkas Novakas Džokovičius į kišenę įsidėjo šeštąjį „Miami Open“ turnyro čempiono trofėjų. Pirmoji pasaulio raketė, pamušęs eilę rekordų, 6:3, 6:3 lengvai įveikė Kei Nishikorį, kuris (ne)turėjo progą tapti pirmuoju Azijos tenisninku, iškovojusiu „Masters“ serijos titulą. Klausiate, kodėl prieš žodelį „turėjo“ skliausteliuose įterpėme „ne“? Pažvelkime į „Miami Open“ turnyro finalo analizę.
„Miami Open“ finalas: Novakas Džokovičius – Kei Nishikoris
„Miami Open“ finalas: Novakas Džokovičius – Kei Nishikoris / „Scanpix“ nuotr.

Pasaulis žavisi N.Džokovičiaus kantrumu, nepralaužiama gynyba ir sugebėjimu paprasčiausiai išlaukti varžovų klaidos. Visos šios ypatybės yra pagirtinos ir jas teturi vos keli tenisininkai ATP ture, tačiau jos neatspindi tikrosios pirmosios pasaulio raketės dominavimo priežasties. Gudrusis serbas už šių gynybinių detalių yra paslėpęs milžinišką puolimo arsenalą.

K.Nishikoris sekmadienį „Miami Open“ finalą pradėjo užtikrintai. Japonijos tenisininkas jau pačioje pradžioje perkando N.Džokovičiaus padavimus ir per pirmuosius penkis geimus laimėjo visus taškus, kuriuose prireikė devynių ar daugiau smūgių.

Tačiau tai įtakos akistatos pasekmėms neturėjo.

Du iš trijų dvikovos taškų (72/109) finale virsdavo mūšiu nuo galinės linijos, kurį net 63 proc. atvejų laimėjo N.Džokovičius. Pagrindinis finalo dvikovos aspektas yra tai, jog šie mūšiai baigdavosi vos prasidėję.

VIDEO: „Miami Open“ finalas: Novakas Džokovičius – Kei Nishikoris

Pirmi keturi smūgiai

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad ilgi apsikeitimai smūgiais turėtų būti pagrindinis dviejų gynybos gladiatorių ginklas, tačiau dvikovoje devynių ar daugiau smūgių prireikė tik 15 proc. visų dvikovos taškų.

Akivaizdu, kad tokie taškai įtakos rungtynėse visai neturėjo.

Pirmajame Majamio „Masters“ finalo sete N.Džokovičius laimėjo net 70 proc. (16/23) taškų, kuriuose tenisininkai atliko daugiausiai keturis smūgius.

Antrame sete K.Nishikoriui šiuos skaičius pavyko pagerinti, tačiau vis tiek nepakankamai, kad pasipriešintų Serbijos tenisninkui.

„Miami Open“ finalo taškų statistika:

Taško trukmė N.Džokovičiaus laimėti taškai Kei Nishikorio laimėti taškai Iš viso
0-4 smūgiai 34 (64%) 19 (36%) 53 (49%)
5-8 smūgiai 24 (62%) 15 (38%) 39 (36%)
9 ar daugiau 7 (41%) 10 (59%) 17 (15%)

Smūgių jėga prieš poziciją korte

Po pirmų penkių geimų K.Nishikoris paduodamas „backhand’us“ šaudė 122 kilometrų per valadą greičiu, t.y. net 16 km/h smarkiau nei N.Džokovičius.

Prieš pirmąją pasaulio raketę, atrodytų, tai visai protinga taktika, tačiau galiausiai finale iš kairės pusės 26-erių japonas atliko vos du smūgius be atsako, tuo tarpu N.Džokovičius – 6-is. Išvada: svarbu ne kaip stipriai muši, o kurioje korto vietoje būdamas atlieki smūgį.

Kaip burtų lazdelę raketę naudojančio 28-erių serbo smūgiai leidžiasi prie pat galinės linijos, priversdami varžovą pridaryti eiles klaidų. Galingų K.Nishikorio smūgių efektą beprasmiu padarė tai, iš kur japonas juos atlikdavo.

Iki „Miami Open“ finalo šeštoji pasaulio raketė savosios korto pusės viduje atliko net 26 proc. visų savo smūgių, tačiau žaidžiant prieš N.Džokovičių šis rodiklis staiga krito per pusę. Štai čia prasideda pirmosios pasaulio raketės mįslė, kurią perprasti yra beveik neįmanoma.

„Scanpix“ nuotr./„Miami Open“ finalas: Novakas Džokovičius – Kei Nishikoris
„Scanpix“ nuotr./„Miami Open“ finalas: Novakas Džokovičius – Kei Nishikoris

Po nesėkmės K.Nishikoris prakalbo, kad tai nebuvo geriausias jo pasirodymas, tačiau iš savęs išsunkti geriausią formą žaidžiant prieš N.Džokovičių yra be galo sunku. Panašu, kad pirmoji pasaulio raketė įvaldė meną varžovus priversti žaisti lygiu dviem žemiau nei leidžia jų galimybės.

Išlaukti N.Džokovičiaus klaidos nėra atsakymas, nes dvikovose paprasčiausiai nėra žaidžiama pakankamai taškų, kuriems prireikia devynių ar daugiau smūgių. Tačiau, kaip rodo „Miami Open“ finalo statistika, nugalėti Serbijos tenisininką pirmaisiais dviem smūgiais po padavimo taip pat nėra lengva. Jei tenisininkai greičiausiu metu neišspręs pirmosios pasaulio raketės mįslės, netrukus prie kiekvieno įmanomo rekordo puikuosis serbo pavardė.

VIDEO: Trumpas Novako Džokovičiaus interviu po pergalės Majamyje

Ką Majamyje nuveikė N.Džokovičius?

Iškovojo rekordinį – 28-ą – „Masters“ serijos titulą
Pagal Majamyje iškovotus titulus (6) pasivijo Andre Agassi
Pagal laimėtas dvikovas daugiausiai pergalių iškovojusių tenisininkų sąraše aplenkė savo trenerį Borisą Beckerį ir dabar užima 11-ą vietą
Pasiekė daugiausiai turnyruose uždirbtų pinigų (98,199,548 doleriai) istorijoje rekordą
Trečią titulą iš eilės laimėjo jau septintame ATP serijos turnyre
„Saulėtąjį dublį“ iškovojo ketvirtą kartą
Pasiekė vienuoliktą „Masters“ serijos turnyrų finalą iš eilės
Prisijungė prie 40 pergalių „Miami Open“ turnyre iškovojusių tenisninkų klubo
Majamyje nuo 2014-ųjų iškovojo 16-ą pergalę iš eilės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius