-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 08 06

Olimpinis Ričardo Berankio krikštas: kaip Rio de Žaneire seksis lietuviui?

Jau šeštadienį Rio de Žaneire Ričardas Berankis oficialiai taps pirmuoju Lietuvos tenisininku istorijoje, dalyvausiančiu olimpinėse žaidynėse. Olimpinį krikštą 71-oji pasaulio raketė gaus su taip pat šiose varžybose debiutuosiančiu Australijos tenisininku Johnu Millmanu. Pažvelkime, kaip Rio seksis geriausiam Lietuvos tenisininkui.
Ričardas Berankis
Ričardas Berankis / Alfredo Pliadžio nuotr.

R.Berankis ir J.Millmanas vienas prieš kitą profesionalų varžybose dar nėra žaidę. Tiesa, 2007 metais tenisininkai susitiko jaunių turnyre ir tąkart pergalę 6:4, 6:2 iškovojo 27-erių metų australas.

„Pirmas varžovas gana gerai žinomas, teko žaisti prieš devynerius metus, jei neklystu, pralaimėjau tada. Daug laiko praėjo, taktiką reikės pasiderinti, išsiaiškinus, kaip varžovas jaučiasi. Daugmaž esame panašūs, ką rodo ir reitingas. Ne Džokovičius, ne Nadalis, tad tikrai gerai“, – sakė lietuvis.

Šios tenisininkų poros nugalėtojo olimpinio turnyro antrame etape greičiausiai lauks šeštoji pasaulio raketė Kei Nishikoris, kuris turėtų įveikti Albertą Ramosą-Vinolasą.

R.Berankis ir J.Millmanas dėl skirtingų priežasčių turėjo praleisti pastaruosius savo turnyrus, jų sezono rezultatai, palyginus, yra panašūs, strategijos – skirtingos, tad abu tenisininkai turi vienodas galimybes olimpinėse žaidynėse debiutuoti pergale.

Orakulas/„Orakulo“ spėjimas: Ričardas Berankis - Johnas Millmanas
Orakulas/„Orakulo“ spėjimas: Ričardas Berankis - Johnas Millmanas

Laikas be teniso prieš sveikatos problemas

Abu tenisininkai pirmojo etapo dvikovoje gali pasirodyti kiek aprūdiję, nes vienas į Rio atvyko po pakankamai ilgos pertraukos be teniso, na o kitą dar prieš savaitę užpuolė nemaloni trauma, kuri, rodos, nėra pilnai išgijusi iki šiol.

R.Berankiui tai bus pirmoji akistata po daugiau nei pusantro mėnesio pertraukos. Geriausias Lietuvos tenisininkas prieš išvykdamas į Rio sakė, jog tokią ilgą poilsio atkarpą lėmė ne kokie nors negalavimai, o tiesiog paprastas nuovargis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Ričardas Berankis
Alfredo Pliadžio nuotr./Ričardas Berankis

O tą nuovargį suprasti galima labai lengvai. Tam, kad pirmą kartą patektų į olimpines žaidynes, 71-oji pasaulio raketė turėjo išgyventi įspūdingą turnyrų maratoną. Nuo balandžio mėnesio pradžios R.Berankis dalyvavo net vienuolikoje turnyrų iš eilės, o tai ir buvo pagrindinis veiksnys, lėmęs užsitęsusias lietuvio atostogas.

Kol R.Berankis poilsiavo, J.Millmanas tvarkėsi su kitomis problemomis – iki Rio de Žaneiro olimpinio teniso turnyro likus kiek daugiau nei savaitei, visai Australijai baimės įvarė tenisininką užpuolusi gana komplikuota trauma.

Australijos žiniasklaidos duomenimis, J.Millmanas visai neseniai patyrė riešo traumą, kuri 75-ą vietą ATP reitinge užimantį australą privertė pasitraukti iš praeitą savaitę vykusio „Rogers Cup“ turnyro Toronte. Šiuos gandus Rio de Žaneire patvirtino ir Australijos teniso delegacijos vadovas ir J.Millmano treneris Markas Draperis

„Jį neseniai kamavo riešo trauma, Rio de Žaneire mes akylai stebėjome situaciją. Tikiu, kad viskas bus gerai,” – pozityvios nuotaikos nestokojo M.Draperis

Nors R.Berankio poilsis užsitęsė, atostogos visgi yra geriau nei prieš pat olimpiadą patirta trauma. Šioje situacijoje nugalėtojas yra Lietuvos tenisininkas.

VIDEO: Rio ritmu! R.Balžekas: R.Berankio buvimas olimpiadoje Lietuvai yra didžiulis įvykis

Žaidimo aspektai

Ne paslaptis, kad R.Berankis, skirtingai nei daugelis jo ūgio (175 cm) tenisininkų, propaguoja atakuojančią taktiką. Nors per dažnos atakos neretai geriausiam Lietuvos tenisininkui būna pražūtingos dėl didelio neišprovokuotų klaidų skaičiaus, šįkart tokia strategija gali pasiteisinti.

Taip yra todėl, jog J.Millmanas lietuviui padės susikurti nemažai progų atakuoti. Pačio Australijos tenisininko smūgiai toli gražu nėra patys stipriausi. Ypač prisidirbti 75-oji pasaulio raketė gali iš kairės pusės, iš kurios jo smūgis neretai gali būti nei stiprus, nei itin tikslus.

Visgi australas už R.Berankį yra techniškesnis. Nors jo kirčiais silpnesni, jie yra žymiai taiklesni. J.Millmanas yra toks tenisininkas, kuris tiksliais smūgiais varžovams pridaro daug bėdos, vaikydamas šiuos iš vieno kampo į kitą. Būtent tai ir yra pagrindinis J.Millmano ginklas, šiemet jam padėjęs pasiekti rekordinę 60-ą vietą ATP reitinge.

Geriausiam Lietuvos tenisininkui taip pat vertėtų pasisaugoti varžovo pirmųjų padavimų, nes po jų jie J.Millmanui leidžia laimėti tašką keliais smūgiais ir užtikrintai skinti geimus. Beje, J.Millmanas taip pat geriau už lietuvį žaidžia prie tinklo.

Jei šeštadienį R.Berankiui pavyks apriboti neišprovokuotų klaidų skaičių, jo šansai žengti į Rio de Žaneiro olimpinio teniso turnyro antrąjį etapą išaugs. Nėra abejonių, kad J.Millmanas lietuviui sukurs nemažai progų atakuoti. Vienintelis klausimas – ar pusantro mėnesio pertrauka 71-ajai pasaulio raketei nepakiš kojos neišprovokuotų klaidų atžvilgiu.

Atsižvelgiant į žaidimo aspektus, techniką ir strategiją, nežymiu favoritu galima laikyti J.Millmaną. Tačiau jei R.Berankiui šeštadienį šypsosis fortūna ir jo atakos glostys aikštelės linijas, į antrą etapą turėtų žengti Lietuvos tenisininkas.

Pastarieji turnyrai

Žvelgiant pro pastarųjų rezultatų prizmę, nežibėjo nei R.Berankis, nei J.Millmanas.

Geriausias Lietuvos tenisininkas po sėkmingo turo Azijoje grįžo įpusėjus gegužės mėnesiui. Deja, 71-osios pasaulio raketės sugrįžimas buvo pažymėtas skaudžiais pralaimėjimais. Pats R.Berankis teigė, kad prastiems rezultatams įtakos turėjo ir turnyrų maratonas kitame žemyne.

„Turėjau žaisti vienuolikoje turnyrų iš eilės. Tai tikrai pareikalavo daug ir psichologinių, ir fizinių jėgų. Tai ir lėmė ilgesnes mano atostogas,“ – patikino R.Berankis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Ričardas Berankis
Alfredo Pliadžio nuotr./Ričardas Berankis

Nors Rio de Žaneire Lietuvos tenisininkas tryško gera nuotaika ir pasitikėjimu savimi, pastarieji rezultatai daug vilčių nekelia. Apskritai per pastaruosius devynis turnyrus R.Berankis iškovojo vos dvi pergales, o ir tas pelnė prieš ATP reitinge daugiau nei šimtu pozicijų žemiau buvusius varžovus.

Ne ką geriau sekėsi ir J.Millmanui. Įdomu, kad prastų rezultatų atskaitos tašku, kaip ir R.Berankiui, 75-ajai pasaulio raketei tapo „Roland Garros“ čempionatas. Nuo jo Australijos tenisininkas nė viename turnyre nesugebėjo pasiekti bent ketvirtfinalio.

Tiesa, pats sezonas 75-ą vietą ATP reitinge užimančiam australui tikrai nebuvo blogas. Jis pirmą kartą karjeroje metus pradėjo būdamas pirmame ATP šimtuke, o „Australian Open“ čempionate pirmą sykį pateko į “Didžiojo kirčio” turnyro trečią etapą.

Negana to, J.Millmanas žolės sezono, kuris jam visada yra pats sėkmingiausias, metu nugalėjo du tarp trisdešimties geriausių pasaulio tenisininkų patenkančius prancūzus – Benoit Paire ir Lucasą Pouille. R.Berankis tokiomis skambiomis pergalėmis šiemet pasigirti negali.

Tačiau Australijos tenisininkas, kitaip nei R.Berankis, šiemet neiškovojo nė vieno trofėjaus. Apskritai geriausias jo viso sezono rezultatas – Bušane pasiektas „Challenger“ serijos pusfinalis.

Antrasis etapas – olimpinio kelio pabaiga

Apibendrinant, abiejų tenisininkų galimybės olimpinio teniso turnyro starte iškovoti pergalę yra labai panašios. Tačiau antrasis etapas bet kuriam iš jų greičiausiai bus olimpinio kelio pabaiga.

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius Toronte iškovojo 30-ą „Masters“ serijos titulą
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius Toronte iškovojo 30-ą „Masters“ serijos titulą

Jau pirmadienį R.Berankiui arba J.Millmanui teks stoti į kovą su šeštąja pasaulio rakete Kei Nishikoriu, kuris į Rio atkako iškart po „Rogers Cup“ turnyre pasiekto finalo. Geriausias Japonijos tenisininkas olimpiados pirmame etape pagal viską turėtų nugalėti ispaną Albertą Ramosą-Vinolasą (ATP-33).

Nieko gero lietuviui bei australui nežada ir akistatų su pirmo ATP dešimtuko tenisininkais istorija. R.Berankis prieš tokio pobūdžio varžovus žaidė septynis kartus ir iškovojo tik vieną pergalę. O ir ją 26-erių metų lietuvis pelnė 2014 metais Maskvoje prieš tuo metu negalavusį Milošą Raoničių. Šiemet 75-oji pasaulio raketė prieš geriausių pasaulio tenisininkų dešimtuko narius dar nežaidė.

Tuo tarpu J.Millmanui sekėsi dar prasčiau. Jis pirmo ATP dešimtuko tenisininką bandė nugalėti keturis kartus, tačiau visi jo mėginimai nuėjo šuniui ant uodegos. Šiemet toks varžovas skirtingoje korto pusėje prieš australą atsidūrė du kartus ir abu kartus J.Millmanui nepavyko išpešti net seto.

Taigi, beveik nekyla abejonių, kad ties antruoju etapu ir baigsis R.Berankio arba J.Millmano pirmosios olimpinės žaidynės, nebent K.Nishikoris patirtų traumą (beje, toks scenarijus yra visai galimas, nes prieš pat „Rogers Cup“ turnyrą japonas jautė nugaros skausmus. Apskritai šeštąją pasaulio raketę labai dažnai aplanko traumos, kai reikia žaisti kelias savaites iš eilės).

R.Berankio ir J.Millmano dvikova Rio de Žaneire prasidės apie 17.00 Lietuvos laiku. Deuce.lt kvies įvykius sekti drauge.

15MIN MULTIMEDIJOS PROJEKTAS: 15 OLIMPINIŲ AKIMIRKŲ, DĖL KURIŲ DIDŽIUOJAMĖS LIETUVA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius