-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 29

R.Berankis ir kiti tenisininkai reikalauja daugiau pinigų – atskleidė ATP godumą

Garsiausi pasaulio tenisininkai prabilo, kad ATP organizuojami „Didžiojo kirčio“ ir kiti prestižiniai turnyrai per mažą pelno dalį atriekia žaidėjams.
Tenisininkas Ričardas Berankis
Tenisininkas Ričardas Berankis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Prieš Vimbldono teniso turnyrą susirinkusi ATP žaidėjų taryba nori, kad šis ir kiti aukšto rango turnyrai didintų prizinius fondus tenisininkams ir juos sąžiningiau paskirstytų.

Iš pirmo žvilgsnio premijos Vimbldone yra įspūdingos – vyrų ir moterų turnyrų nugalėtojai gaus po 2,35 mln. svarų sterlingų, o pirmojo etapo pralaimėtojai uždirbs po 45 tūkst.

Tačiau ATP turnyrai skiria palyginti nedidelę pelno dalį žaidėjams. Rogeris Federeris teigia, kad daugiausia pagalbos reikia žemiau reitinguotiems tenisininkams.

Iš viso Vimbldone bus išdalyti 38 mln. žaidėjams, tačiau skaičiai rodo, kad „Didžiojo kirčio“ turnyrų priziniai fondai sudaro tik 12-15 proc. visų pajamų.

Pavyzdžiui, praėjusių metų „US Open“ prizinis fondas buvo 53 mln. JAV dolerių, o tai yra tik 13,9 proc. visų turnyro pajamų, kurios siekė 380 mln.

„Tenisas yra didžiulis verslas, todėl, kai atneši tam tikrą naudą su tavim turi atitinkamai atsiskaityti. Kalbame net ne apie skaičius, o procentus. Turnyrai turi viso ATP turo monopolį, todėl jų rankose visa galia – jie niekam neatskaitingi, todėl gali duoti, tai ką patys nusprendžia“, – kalbėjo kanadietis Vasekas Pospišilas, laimėjęs Vimbldono dvejetų turnyrą 2014 metais.

Vasekas Pospišilas
Vasekas Pospišilas

„Didžiojo kirčio“ turnyrai tik neseniai pradėjo teikti finansinę informaciją, tačiau ATP „Masters“ serijos turnyrai vis dar nesidalija savo piniginės turiniu.

„Mes tiesiog norime galimybės turėti teisininkų pagalbos ir oficialiai susitikti su turnyro organizatoriais, kurie paaiškintų, kodėl yra taip ir ne kitaip. Galbūt jie pasakys „Štai kodėl mes negalime jums duoti tiek, kiek duoda žaidėjams NBA ir NFL (apie 50 proc.), nes tenisas yra sudėtingas“. Galbūt jie gali skirti bent 30 proc. Galbūt tiek, kiek dabar ir yra. Aš nežinau. Esmė, kad mes net neturime galimybės sužinoti“, – piktinosi ATP žaidėjų tarybai priklausantis kanadietis.

Šiuo metu po nugaros traumos atsigaunantis V.Pospišilas užima 188 vietą ATP reitinge ir pabrėžė, kad tenisininkai turi didžiulių išlaidų: „Net jeigu tu esi reitinguotas tarp 80 ir 100 vietos ATP reitinge ir patenki į „Didžiojo kirčio“ turnyrus tu uždirbi bent 200 tūkst. JAV dolerių per metus ir žmonėms atrodo, kad tai yra daug. Bet yra mokesčiai, išlaidos, komandos atlyginimai, kelionių išlaidos 35 savaitėms per metus. Būnant tarp šimto geriausių sporte, kuris uždirba tiek daug, to tikrai nepakanka.“

Rogeris Federeris praėjusią savaitę Halėje užstojo žemiau reitinguotus žaidėjus, kurie varžosi „Challenger“ serijos turnyruose.

V.Pospišilas sutinka su šveicaru: „Jie uždirba riešutukus. Jeigu visi „Didžiojo kirčio“ turnyrai duotų bent po kelis milijonus – kurie, jiems nieko nereiškia – „Challenger“ turnyrams, tai padėtų žaidėjams, reitinguotiems nuo 100 iki 300 vietos. Jie praranda pinigus.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris

Vimbldono atstovas teigė, kad prizinis fondas yra atitinkamas ir organizatoriai pastaraisiais metais daug pinigų išleido infrastruktūrai gerinti.

Šiuo „The Guardian“ publikuotu tekstu už žaidėjų kovą dėl didesnių atlygių pasidalijo ir Ričardas Berankis.

„Tikra teisybė!“, – pridėjo pirmoji Lietuvos raketė.

29-erių lietuvis per 12 metų profesionalaus tenisininko karjerą uždirbo 2,8 mln. JAV dolerių. Šiais metais R.Berankis jau uždirbo 222 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius