Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 14

Reto grožio „US Open“ finale – istorinis austro sugrįžimas ir nagais išplėštas titulas

Dviejų pirmojo „Didžiojo kirčio“ trofėjaus karjeroje siekusių tenisininkų akistata atvirojo Jungtinių Valstijų teniso čempionato („US Open“) finale sirgaliams padovanojo įsimintiną dramą. Po įspūdingo sugrįžimo svarbiausią karjeros pergalę iškovojo austras Dominicas Thiemas (ATP-3) – jis 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6(6) nugalėjo vokietį Alexanderį Zverevą (ATP-7).
Dominicas Thiemas
Dominicas Thiemas / „Scanpix“ nuotr.

Įspūdingas ir permainingas finalas Niujorke užtruko 4 valandas ir 5 minutes. Nors mačo pradžioje neatrodė, kad tenisininkų akistata tęsis ilgai – korte vyravo visiškas A.Zverevo dominavimas.

Pirmą kartą „Didžiojo kirčio“ turnyro finale žaidęs 23-ejų vokietis naudojosi D.Thiemo nervingumu ir pirmąją valandą artėjo link pergalės devynmyliais žingsniais – jo persvara siekė net 6:2, 5:1.

Austras gyvybės ženklus ėmė rodyti dar antrajame sete, kai apsigynė nuo keturių varžovo set pointų ir pralaimėjo tik penktąjį, sete nusileisdamas varžovui 4:6.

Trečiojo seto pradžioje A.Zverevas dar laimėjo varžovo padavimus ir, atrodė, vėl perima iniciatyvą, bet D.Thiemas greitai atsiteisė su varžovu ir sugrįžęs į žaidimą griebė jautį už ragų dešimtajame seto geime, kai triumfavo paduodant varžovui ir išplėšė ketvirtą setą.

Trečiajame sete D.Thiemas pagaliau sugebėjo paduoti pirmuoju bandymu – jo pirmųjų padavimas tikslumas šoktelėjo dvigubai, nuo 37 iki 74 proc.

Su atsiradusiu lengvumu žaidęs austras laimėjo ir ketvirtą setą, per kurį nesuteikė varžovui nė vienos break-pointo galimybės.

Penktas setas tapo tikromis šunų peštynėmis, kuriose daugiau lėmė ne įgūdžiai, o psichologinis ir fizinis tenisininkų pasiruošimas.

Austras ir vokietis apsikeitė laimėtomis priešininko padavimų serijomis jau pirmuosiuose geimuose, o mačo lūžis galėjo įvykti aštuntajame geime, kai A.Zverevas vėl laimėjo paduodant oponentui ir išsiveržė į priekį 5:3. Vis dėlto uždaryti mačo jam nepavyko.

Vokietis padarė dvi nedovanotinas klaidas ir leido D.Thiemui sugrįžti į mačą, o netrukus jau pats atsidūrė per savo padavimų seriją nuo pralaimėjimo, kai austras laimėjo trečią geimą iš eilės ir pirmavo 6:5. Tačiau tuomet įtampa jau užvirė D.Thiemo kailyje.

Į prastai padavusio austro smūgį A.Zverevas atsakė galingu winneriu ir sugrąžino lygybę, o mačas nusikėlė į tie-breaką – pirmąjį „US Open“ finalų penktųjų setų istorijoje.

Pratęsime akivaizdžiai išsekęs D.Thiemas nesugebėjo paduoti kamuoliuko stipriai, bet jį gelbėjo nedovanotinai klydęs A.Zverevas – vokietis dusyk padarė dvigubas klaidas.

Nors vokietis dar sugebėjo panaikinti pirmąsias dvi varžovo progas iškovoti titulą taškų rezultatui esant 4:6, galiausiai D.Thiemas iš džiaugsmo susmuko ant žemės ir triumfavo – jam pavyko laimėti papildomą seriją 8:6 ir iškovoti pirmąjį „Didžiojo kirčio“ trofėjų karjeroje.

27-erių austras tapo pirmuoju tenisininku nuo 1949 metų, „US Open“ finalą laimėjusiu nepaisant dviejų pirmųjų pralaimėtų setų. Iki tol jis buvo pralaimėjęs visus tris „Didžiojo kirčio“ turnyrų finalus, įskaitant ir penkių setų trilerį prieš Novaką Džokovičių šių metų pradžioje vykusiame „Australian Open“.

„Pažįstame vienas kitą nuo 2014 metų ir iš karto susidraugavome bei tapo įnirtingais priešininkais. Nuveikėme puikių dalykų tiek korte, tiek už jo ribų. Įspūdinga, kaip toli ši kelionė mus nuvedė. Norėčiau, kad galėtume turėti du šio turnyro laimėtojus. Abu to nusipelnėme“, – po pergalės sakė D.Thiemas, tapęs pirmuoju „Didžiojo kirčio“ turnyrą laimėjusiu austru su 1995-ųjų, kai tą padarė jo tautietis Thomasas Musteris.

Laimėjęs „US Open“ karūną austras susižėrė 2000 ATP reitingo taškų ir 3 mln. JAV dolerių prizą. Jo varžovas gavo 1200 ATP taškų ir perpus kuklesnį piniginį laimikį.

„Noriu pasveikinti Dominicą su pirmuoju „Didžiojo kirčio“ titulu. Norėčiau, kad būtum susimovęs labiau ir aš galėčiau laikyti tą trofėjų, bet štai aš stoviu ir sakau kalbą kaip finalo pralaimėtojas, – ūpo po finalo neprarado ir A.Zverevas. – Noriu padėkoti savo komandai, kad eina išvien su manimi. Pastarieji dveji metai nebuvo lengvi, bet neabejotinai žengiame į priekį ir tikiuosi, kad ateityje galėsiu iškelti šį trofėjų į viršų.“

Kitos galimybės vokiečiui ilgai laukti neteks, mat atvirasis Prancūzijos teniso čempionatas „Roland Garros“ prasidės jau po savaitės, rugsėjo 21 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius