Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 11

„US Open“ finalininkė apie 7 valandų susitikimą su A.Lukašenka: „Mama galvojo, kad buvau pagrobta“

Viktorija Azarenka – viena žymiausių visų laikų Baltarusijos sportininkių. 31-ąjį gimtadienį paskutinę liepos dieną minėjusi tenisininkė prieš aštuonerius metus buvo pirmoji pasaulio raketė, yra laimėjusi du „Didžiojo kirčio“ turnyrus, o dar vieną šansą turės šeštadienį, kai žais „US Open“ finale – Sereną Williams išmetusi baltarusė bandys nugalėti japonę Naomi Osaką. Tačiau priešingai nei ankstesni jos pasiekimai, šįkart V.Azarenkos žygis Niujorke gimtinėje sulaukia labai nedaug dėmesio, rašo „The New York Times“.
Viktorija Azarenka ir Aliaksandras Lukašenka
Viktorija Azarenka ir Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“ nuotr.

Kartu su V.Azarenka, „US Open“ turnyre dalyvavo ir daugiau baltarusių – net penkios moterys ir vienas vyras peržengė bent vieną turnyro etapą.

Nors A.Lukašenkos režimas ir jo per padidinamąjį stiklą stebima Baltarusijos žiniasklaida sportininkams, ypač ledo ritulininkams ir tenisininkėms, įprastai skiria daug dėmesio, šįsyk apie tai kalbama nedaug – dėmesys sukoncentruotas į šalyje vykstančius protestus, prasidėjusius po suklastotų prezidento rinkimų.

Anot Olgos Govorcovos, „US Open“ varžybose iškritusios antrajame etape, sportas Baltarusijoje šiuo metu nėra svarbus. Ji pripažino palaikanti artimą ryšį su gimtinėje esančiais artimaisiais, kurie aktyviai nedalyvauja vykstančiuose protestuose.

„Bet jie mato daug žmonių einančių į protestus. Kartais jiems baugu net išeiti į lauką“, – pasakojo Floridoje besitreniruojanti sportininkė.

Kita Baltarusijos tenisininkė, Arina Sabalenka, „US Open“ turnyre buvo penktoji raketė, bet antrajame etape nusileido tautietei V.Azarenkai.

„Scanpix“ nuotr./Aryna Sabalenka
„Scanpix“ nuotr./Aryna Sabalenka

11-ąją vietą WTA reitinge užimanti baltarusė pripažino, kad atvykusi į Jungtines Valstijas nerimavo dėl gimtinėje likusių artimųjų saugumo.

A.Sabalenka pasakojo, jog per pirmąjį turnyrą negalėjo užmigti ir laukė mamos žinučių.

„Labai dėl jos nerimavau, o ji neatrašė į mano žinutes. Pamiršau, kad internetas Baltarusijoje neveikė ir prisiminusi paskambinau. Išgirdusi jos balsą pasijaučiau geriau ir galėjau miegoti“, – pasakojo sportininkė, pridūrusi, kad nerimas ją kankino bent kelias savaites.

Tiek O.Govorcova, tiek A.Sabalenka prasidėjus protestams socialiniuose tinkluose bandė atkreipti pasaulio dėmesį. Pastaroji rašė: „Negaliu žiūrėti į žiaurumą prieš beginklius žmones. Prašau, sustabdykite smurtą.“

Vis dėlto daugiausiai apie įvykius gimtojoje šalyje šneka jauniausia Baltarusijos tenisininkė, 21-erių Vera Lepko.

Ji prieš išvykdama į JAV pati dalyvavo protestuose Minske.

„Buvo labai daug žmonių. Visi elgėsi taikiai. Visi buvo laimingi galėdami išreikšti savo nuomonę, savo emocijas apie tai, kas vyksta. Buvo labai smagu būti kartu su jais“, – kalbėjo V.Lepko.

Žaisdama „US Open“ turnyre ji vilkėjo raudonos ir baltos – tradicinės Baltarusijos vėliavos, kurią savo simboliu naudoja protestuotojai, spalvų drabužius.

„Noriu parodyti, kad esu kartu su žmonėmis“, – tokį pasirinkimą motyvavo jauna tenisininkė.

Savo ruožtu „US Open“ finalui šiuo metu besiruošianti V.Azarenka dar 2010-aisiais pakvietė A.Lukašenką susitikti po to, kai Minske draugiškame mače varžėsi prieš danę Caroline Wozniacki. Šalies prezidentas nedvejodamas sutiko.

2017 m. duodama interviu „The New York Times“, baltarusė prisiminė, jog susitikimas su A.Lukašenka, kuriame jie kalbėjosi apie tenisą, užtruko septynias valandas.

„Mano mama galvojo, kad buvau pagrobta“, – sakė V.Azarenka.

Tuomet pripažinusi, kad juokavo, dabar V.Azarenka apie savo šalies politiką ir jos prezidentą jau šneka gerokai rimčiau.

„Tai, kas vyksta, plėšo mano širdį. Negaliu ten būti ir suprasti visos situacijos, dėl to man liūdna, – sakė V.Azarenka. – Labai liūdna ir sunku apie tai kalbėti. Tikiuosi, kad smurtas Baltarusijoje baigsis, nes skaudu tai matyti. Net negaliu šnekėti be ašarų akyse.“

„Scanpix“ nuotr./Viktorija Azarenka
„Scanpix“ nuotr./Viktorija Azarenka

Po to, kai nugalėjo A.Sabalenką praėjusią savaitę, baltarusė vylėsi, kad jos tautiečiai matė šią dvikovą.

„Tai, kas vyksta Baltarusijoje, yra artima man. Dabar nežinau, kas gali nutikti. Visada maniau, kad sportas mūsų šalyje yra didžiausia šventė, – kalbėjo V.Azarenka. – O dabar sporto nebuvo jau ilgą laiką. Tai, kad dvi baltarusės kovoja aukščiausiame lygyje, yra svarbu. Tikiuosi, kad žmonės sugebėjo tuo mėgautis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius