Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 10

D.Adomaitis – apie naktį pravėmusį lyderį, neįtikėtiną transformaciją ir pastabą LKL

Dainius Adomaitis spaudos konferencijoje plačiai nusišypsojo ir atsakė: „Jau įjungta“. Vilniaus „Ryto“ stovykla iškart sekė jiems aktualų susitikimą Limože, kuris antradienio vakarą sostinės klubui galėjo atverti vartus į kitą Europos taurės etapą. Kaip paaiškėjo vėliau, ir atvėrė. Bet svarbiausia, kad „Rytas“ pats susitvarkė reikalus. Vilniečiai nupūtė nuo kelio Bursos „Tofaš“ 99:83 ir žengė į „Top 16“ varžybas.

„Rytas“ nieko nelaukęs pradėjo savo misiją „Pergalė +11 arba +21“. Šeimininkai vos per 135 sekundes suvertė į turkų krepšį 8 taškus ir siuntė į greitą pirmo raundo nokdauną.

Geras ženklas – Arnas Butkevičius paleido du tritaškius iš eilės per penkias pirmąsias mačo minutes. Visi 17 pirmųjų vilniečių metimų sekė po rezultatyvių perdavimų (7). Jau 8-ą mačo minutę „Rytas“ krovėsi dvigubą persvarą 29:14. Trys „Tofaš“ ekipą palaikiusios ir spygavusios jaunos turkės, atrodė, tikėjo pergale labiau nei patys Bursos žaidėjai.

Bet aukščiausia pavara susitikimą pradėjęs „Rytas“ negalėjo leisti sau atsipalaiduoti.

Dainius Adomaitis prieš antrąjį ketvirtį atsistojęs aprėkė savo komandą taip, kad žaidėjai ant suolo turėjo net krūptelėti, kai strategas pašoko iš savo kėdės.

Nors „Ryto“ kišenėje dar po pirmo kėlinio buvo pirminis reikalingas skirtumas (32:20), toks netenkino sostinės klubo trenerio.

„Rytas“ neatleido kojos nuo akseleratoriaus pedalo.

Sužaidus vos 14 minučių švieslentėje mirgėjo 40:20, o 16-ąją minutę vilniečiai turėjo rezultatą, kuris būtų akimirksniu užtikrinęs patekimą į kitą Europos taurės etapą 41:20.

Į rūbinę per pertrauką komandos išėjo ilsėtis „Rytui“ pirmaujant net 57:31. Taip buvo galima skelbti ir mačo pabaigą. Vilniečiai žaidė kosminį krepšinį, pataikė beveik viską ir taip mesdami būtų nupūtę bet kurį varžovą.

Tačiau po pertraukos Dainius Adomaitis ne juokais kėlė balsą ant savo žaidėjų.

„Jie išėjo agresyvūs, o jūs neagresyvūs!“ – klykė lietuvis.

„Tofaš“ laimėjo 4 minučių atkarpą 17:0 ir vertė vilniečius griebtis už galvų.

Tris tritaškius iš eilės pataikęs DJ White'as užsuko pasiutusį „Tofaš“ ritmą, karpydamas turėtą pranašumą iki 7 taškelių 51:58.

„Vilniečiai! Vilniečiai!“ – sunkią akimirką palaikyti savų kilo „Siemens“ arenos tribūnos. Iš rankų slydo ir žalią bilietą į „Top 16“ varžybas įteikiantis pranašumas, ir tas reikalingas taškų skirtumas prieš „Tofaš“ komandą.

Bet netrukus jau Dainius Adomaitis patenkintas trepsėjo ir purtėsi prie šoninės linijos po Deivido Sirvydžio tritaškio, lyg namie per gerą vakarėlį klausytųsi mylimos „Metallica“ plokštelės per patefoną.

Eimantas Bendžius vėl grįžo patruliuoti trijų taškų teritorijoje ir greitai paleido porą tikslių kulkų į „Tofaš“ krepšį. Tokie dalykai įmanomi tik Europos taurėje – iki 7 taškų pavojingai prisileidęs turkus, „Rytas“ vėl šovė į priekį 20+.

Eimantas Bendžius ir Dovis Bičkauskis paskutinę mačo minutę dar paleido rekordinį – 18-ąjį vilniečių tritaškį. Tiek šį sezoną dar nebuvo įmetusi jokia Europos taurės komanda – tik trijų tolimų metimų pritrūko iki visų laikų Europos taurės rekordo.

„Rytas“ paskutinę minutę dar pabandė azartiškai pakovoti dėl to 21 taško skirtumo, bet galiausiai atsiduso su šypsena. Vilniečių sirgaliai iškart po mačo jungėsi Limožo CSP ir Venecijos „Reyer“ transliaciją ir laikė kumščius už italų pergalę. Ji būtų garantavusi „Rytui“ vietą kitame etape. Kaip paaiškėjo vėliau, ir garantavo.

Bet svarbiausia, kad „Rytas“ padarė tai, kas buvo jų rankose – užtikrintai nubloškė „Tofaš“ 99:83.

„Didžiausia pagarba žaidėjams, kad toje situacijoje, į kurią patekome, taip sureagavome. Išėjome su reikiama energija.

Jau seniai pradėjome ruoštis ir žinojome šitą datą, kokia ji mums svarbi. Ant to buvo pastatytas treniruočių procesas. Džiaugiamės, kad jie išėjo energingi. Svarbiausia, kad tą tempą, kurį pateikėme nuo pirmų minučių, galima sakyti, atėmus tris trečio ketvirčio minutes, kur šlubavo mūsų gynyba, išlaikėme visas rungtynes.

Žaidėme prieš veteranų komandą ir tas tempas padėjo juos nuvarginti. Iš kitos pusės, patys galime kontroliuoti rungtynes. Džiaugiamės, kad laimėjome reikiamu taškų skirtumu. Bet žiūrime toliau – nieko čia labai nenutiko. Pergalė reikiamu skirtumu ir liko dar vienas mačas“, – spaudos konferencijoje kuklinosi D.Adomaitis.

Tai labai gera komanda. Čia mes pirmiausia sužaidėme fantastišką mačą.

– Arnas sakė, kad seniai komanda taip smagiai atrodė aikštėje. Pastebėjote kažką išskirtinio?

– Kai sužinai dieną prieš, kad nežais vienas žaidėjas, o mačo dieną treniruotėje – ir kitas žaidėjas... Holloway pasigavo virusą, naktį pravėmė ir prasėdėjo tualete. Tada žinai, kad esi atsakingas už viską – nieko daugiau nėra. Atsiranda kaip tunelio vizija – viskas labai susiaurėja. Žinai, kad žaisi daug minučių ir atsakomybė yra ant tavo pečių.

Labiausiai ir džiaugiuosi, kad žaidėjai labai gerai suprato tą atsakomybę. Labai drausmingai laikėsi dalykų, kuriuos planavome padaryti. Super dalijosi kamuoliu. Labai džiaugiuosi – vyrai to nusipelnė.

– Koks 18 tritaškių rekordo receptas?

– Galiu būti labai protingas, sakyti, kad dirbome ant to... Bet faktas, kad turėjome su tuo problemų, tad pradėjome tiems dalykams skirti dėmesio treniruotėse.

Bet daugiau viską diktavo tai, kad priešininkų gynyba prisiėmė daug rizikos. Jie darė pagalbas iš kampų ir palikdavo daug erdvės metimams. Ir tą mes gerai išnaudojome. Surasdavome tuos laisvus žmones su ekstra perdavimais ir dalijimasis kamuoliu po atakavimo davė vaisių. Faktas, kad reikia pataikyti. Nėra lengva.

Vakar žaidėjai atrodė labai blogai.

– Po pertraukos praleidote spurtą 0-17. Kas nutiko?

– Gynyba. Paprasčiausiai gynyba. Jeigu vienas žaidėjas pataiko du tritaškius ir gauna kamuolį už tritaškio, jūs jau patys žinote, ką jis gali padaryti. Jis gali padaryti driblingą ir darai baudą. Viskas, ačiū – treneris ploja patenkintas. Bet kai jis meta trečią tritaškį, reiškia, koncentracija nėra gera, ką labai akcentavome per pertrauką, kad bus svarbiausios pirmos 2-3 minutės.

Turime protingai išnaudoti pražangas, neduoti nieko lengvo. O mes padarėme atvirkščiai.

Tas klaidų kiekis buvo visai geras. Bet tuo metu mes ir puolime pradėjome daryti klaidas.

Tai labai gera komanda. Čia mes pirmiausia sužaidėme fantastišką mačą. O jie labai gera komanda. Vieni lyderių Turkijoje, šeštadienį sužaidė superinį mačą su „Karšiyaka“... Žaidėjams už tai dar didesnė pagarba.

– Sakėte, kad anksti pradėjote ruoštis šiam mačui. Kaip išnaudojote tas dvi savaites pasiruošimui rungtynėms ir ar dėl to kažkiek teko aukoti žaidimo produktyvumą LKL?

– Faktas, kad keitėsi treniruočių planai. Norėjome daugiau padirbėti su treniruokliais ne praėjusią, o ir užpraėjusią savaitę. Praėjusią savaitę sumažinome krūvius, nes patys žinote, ką reiškia žaisti su „Žalgiriu“ ir kaip jautiesi po tokių rungtynių. Kiekviena užtvara ten 1-2 kontaktai.

Šioje vietoje išlaviravome labai gerai. Bet žiūrint į ateitį, manau, tai yra negerai. Mūsų prioritetas turi būti LKL. Reikėtų paderinti tvarkaraštį taip, kad turėtume dvi dienas pasiruošimui. Manau, tą galima surasti. Ir klubai gali susitarti. Suprantu, kad tai verslas, televizinės rungtynės, pinigai. Bet vis tiek, yra žaidėjai, žaidėjų sveikata ir klubų rezultatai. Turėtume į tai atsižvelgti.

Vakar žaidėjai atrodė labai blogai. Bet padarėme gerą atstatomąją treniruotę – nebuvo jokio žaidimo, tik prasiėjome derinius.

– „Rytas“ turėjo sunkią LKL rungtynių atkarpą, kur pralaimėjo „Neptūnui“, „Lietkabeliui“, „Nevėžiui“. Bet sužaidėte du gerus mačus iš eilės su „Žalgiriu“ ir „Tofaš“. Kas pasikeitė?

– Mūsų forma. Vienareikšmiai. Pamenate, kad su „Neptūnu“ išvykoje tris ketvirčius žaidėme lygiai. Turėjome gerą momentą, kai galėjome rungtynes nulaužti. Bet tai buvo ne ta energija. O dabar mes tikimės išlaikyti tą ritmą iki naujų metų.

– Kiek ilgam netekote Camerono Bairstow?

– Gyvename iš dienos į dieną. Išsisuko koją – antro laipsnio čiurnos raiščių patempimas. Darome procedūras ir žiūrime kasdien.

– Dvi skirtingos „Ryto“ versijos – su „Žalgiriu“ baudos aikštelėje, su „Tofaš“ iš toli. Kuri patiko labiau?

– Viskas priklauso nuo varžovų gynybos, nes „Tofaš“ gynėsi visai kitaip nei „Žalgiris“. Žalgiriečiai akcentavo tritaškius, kitaip nei turkai.

– Kaip vertinate šansus patekti į kitą etapą?

– Niekaip nevertinu. Kaip kalbėjome su treneriais, geriausia, kad turime viską savo rankose. Jeigu laimi dvejas rungtynes, išeini toliau. Nežiūrėkime į kitus, bet savo darbus padarykim.

Eima tik galvą jei susitvarkys, tai bus viskas gerai (šypsosi.).

– O kas blogai su Eimanto Bendžiaus galva?

– Jis žino (šypsosi.).

– Jeigu komanda patektų į kitą etapą, ar ją gali papildyti naujokai?

– Negaliu atsakyti į šį klausimą. Šis pokalbis bus po paskutinių rungtynių.

– Ar stebėsite mačą Limože?

– Įjungta jau. Žiūrim jau (juokiasi.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius