-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 22

„Ryto“ vedlys iš Meksikos: apie Eurolygos svajonę ir „Žalgiryje“ nepritapusį tėvynainį

„Galbūt Alexas nepatiko treneriui, galbūt netiko komandai, galbūt koją kišo problemos šeimoje. Priežasčių gali būti daug, bet aš manau, kad jis – Eurolygos kalibro žaidėjas“, – Eurolyga.lt apie „Žalgiryje“ nepritapusį tėvynainį kalbėjo Vilniaus „Ryto“ meksikietis Francisco Cruzas. Sezoną Lietuvoje pradėjo du krepšininkai iš Meksikos, tačiau jau lapkritį jų liko tik vienas. Kaune nepritapęs Alexas Perezas paliko „Žalgirį“, o Pako įsitvirtino sostinėje ir tapo vienu pagrindinių „Ryto“ komandos puolimo lyderių.
Francisco Cruz
Francisco Cruz / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.
Trečiadienis | Europos taurė | „Rytas“ – „Monaco“ | 19:00 | Vilnius

Kalbėdamas su Eurolyga.lt Pako dalijosi mintimis apie gyvenimą Vilniuje, „Ryto“ siekį patekti į Europos taurės atkrintamąsias, darbą su Dainiumi Adomaičiu, asmeninę svajonę ateityje praverti Eurolygos duris ir vietos „Žalgiryje“ neradusį gerą bičiulį.

Praėjusią vasarą iš Ispanijos klubo Fuenlabrados „Montakit“ į „Rytą“ persikėlęs P.Cruzas mėgaujasi gyvenimu sostinėje, tačiau yra dalykų, prie kurių jam reikia prisitaikyti.

„Vienintelis trikdantis dalykas Lietuvoje, tai oras, kuris yra visiškai kitoks, nei iš kur kilęs esu aš. Tikriausiai niekam nepatinka šaltis, reikia prie to priprasti. Bet man patinka pažinti naujas kultūras, pamatyti naujas vietas, o klimatas yra viso to dalis, tad viskas yra gerai“, – sakė P.Cruzas, kilęs iš ties JAV ir Meksikos pasieniu įsikūrusio Nogaleso miestelio.

Vis dėlto 30-metis gynėjas jau turi gyvenimo Šiaurės Europoje patirties, kuri jam leidžia lengviau adaptuotis per karjeros etapą „Ryte“. Pako prieš ketverius metus gynė Rygos VEF garbę, o gyvenimą Vilniuje lygina su gyvenimu Latvijos sostinėje.

„Man patinka gyventi Lietuvoje. Vilnius yra labai gražus, o veiklos tikrai daug. Gyventi Vilniuje, žaisti „Ryto“ komandoje, bendrauti su klubo sirgaliais... Viskas kol kas čia išties yra gerai“, – teigė „Ryto“ puolimo lyderis.

Lietuvoje 191 cm ūgio atakuojantis gynėjas įsikūrė su šeima – žmona bei dviem vaikais, kurių amžius siekia dvejus metus ir vos pusmetį. Būtent atžaloms „Ryto“ legionierius stengiasi skirti didžiąją laisvo nuo treniruočių laiko dalį.

„Laisvo laiko nėra tiek daug, nes treniruojamės nemažai, tačiau kai jo atsiranda, stengiuosi būti su šeima. Bandau vaikams atrasti pramogų mieste. Man patinka žvalgytis Vilniuje, valgyti naujose vietose, vaikščioti prekybos centre ar lankytis zoologijos sode“, – įspūdžiais iš gyvenimo Vilniuje dalijosi Pako.

Treniruotės suryja daug laiko, o rezultatai matyti ne tik asmeninėje statistikos eilutėje, bet ir aikštelėje.

Europos taurėje P.Cruzas kartu su Eimantu Bendžiumi yra rezultatyviausi „Ryto“ žaidėjai, vidutiniškai pelnantys po 13,1 taško taško per susitikimą.

Meksikietis prideda po 2,6 atkovoto kamuolio, 3,1 rezultatyvaus perdavimo bei demonstruoja puikų taiklumą iš įvairių distancijų – tikslą pasiekia 50,7 proc. dvitaškių, 40,4 proc. tritaškių bei 80,4 proc. baudų.

Nors P.Cruzui jau 30 metų, tačiau solidų sezoną Europos taurėje žaidžiantis gynėjas svajoja ateityje praverti stipriausio Senojo žemyno turnyro duris.

„Labai norėčiau žaisti Eurolygoje, – Eurolyga.lt sakė Pako. – Tai daugelio krepšininkų svajonė. Juk visi norime žaisti kuo aukštesniame lygyje. Tikiuosi, kad vieną dieną ši svajonė išsipildys. Dabar stengiuosi nesižvalgyti tolyn. Visą karjerą stengiausi vadovautis mentalitetu „čia ir dabar“. Bandyti laimėti būsimą mačą. Jei bus pergalės, tuomet bus gerai ir man, ir komandai.“

O komandai sekasi neblogai. „Rytas“ paneigė išankstines prognozes bei įšoko į Europos taurės „Top 16“, kuriame po dviejų turų savo sąskaitoje turi vieną pergalę bei tęsia kovą dėl vietos ketvirtfinalyje.

„Mūsų pirmasis tikslas buvo „Top 16“, tikslą įvykdėme, o darome viską, jog pakliūtume į atkrintamąsias. Tikiu, kad mes galime tai pasiekti. Jei tai įvyks, bus labai malonu varžytis tokio lygio ir svarbos dvikovose“, – sakė Pako.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Francisco Cruz
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Francisco Cruz

P.Cruzą galima įvardinti, kaip „Ryto“ lyderį. Gynėjas per 12 Europos taurės mačų vos triskart neužfiksavo dviženklio pelnytų taškų ir naudingumo balų skaičiaus.

Užstrigęs P.Cruzas dažniausiai reiškia ir užstrigusį vilniečių puolimą. Veržlus gynėjas geba susikurti progas sau, tačiau „du prieš du“ situacijose jis sėkmingai ieško ir komandos draugų.

„Nesu išskirtas lyderis, bet, manau, galima mane įvardinti, kaip vieną iš lyderių. Galiu juo būti, jei situacija to reikalauja. Mes turime patyrusių vyrukų, kurie gali vesti komandą į priekį. Aš esu tam, kad jiems padėčiau. Noriu ir bandau daryti viską, jog žaistume ir išliktume, kaip komanda“, – svarbiausią dalyką išskyrė „Ryto“ gynėjas.

Už galimybę atsiskleisti meksikietis dėkoja komandos draugams ir treneriui Dainiui Adomaičiui, kurio schemose nedidukas atakuojantis gynėjas jaučiasi ypač gerai.

Vajomingo universitetą JAV baigęs, tačiau dėmesio NBA naujokų biržoje nesulaukęs P.Cruzas 2012-aisiais sugrįžo į gimtinę, kur rankomis sukirto su Verakruso „Halcones Rojos“ klubu.

„Rytas“ yra septintoji profesionali krepšininko karjeros stotelė. Atletas nenori lyginti D.Adomaičio su buvusiais strategais, nes kiekvienas treneris yra savitas ir įdomus, tačiau 46-erių specialisto darbą Vilniuje jis vertina labai gerai.

„Jis tikrai geras treneris. Dainius supranta, ką daro, – neabejodamas sakė P.Cruzas. – Jis daug išmano apie krepšinį. Kas man labiausiai patinka, tai kad jis labai stengiasi pasinaudoti varžovų silpnybėmis bei užmaskuoti mūsų trūkumus. Jis analizuoja varžovus ir ieško plyšių žaidime. Krepšinis yra lyg šachmatai, o treneris komandą kovai paruošia tikrai gerai.“

P.Cruzas džiaugiasi gyvenimu Lietuvoje, tačiau tuo pasigirti negali jo geras bičiulis Alexas Perezas, „Žalgirį“ palikęs vos po kelių mėnesių.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Alexas Perezas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Alexas Perezas

Šie krepšininkai gerais draugais tapo dar atstovaudami šalies rinktinei bei susikirsdami akis į akį Meksikos pirmenybių aikštelėse.

„Jam viskas gerai. Aš stengiuosi su juo palaikyti ryšį. Mes nekalbame labai dažnai, bet kai susiskambiname, tai šnekamės apie jį, jo šeimą. Jam viskas yra gerai“, – sakė „Ryto“ legionierius.

Dar lapkričio viduryje „Žalgirio“ paleistas įžaidėjas šiuo metu yra be klubo, tačiau P.Cruzas tiki, kad Alexas – Eurolygos kalibro žaidėjas.

„Manau, kad jis išties labai geras ir talentingas žaidėjas, bet žaisti Eurolygos komandose yra labai sunku, – mintimis dalijosi Vilniaus komandos legionierius. – Daug rungtynių, dideli lūkesčiai. Nėra lengva tai įvykdyti. Kai kurie žaidėjai atsiskleidžia pirmame sezone, kai kurie sulaukia antrojo šanso... Nežinau, kas nutiko Alexui. Galbūt jis nepatiko treneriui, galbūt netiko komandai, galbūt koją kišo problemos šeimoje. Kartais sunku koncentruotis krepšiniui, kai galvoje kirba mintys apie artimuosius. Priežasčių gali būti daug. Galbūt jis nerado ritmo, bet, mano nuomone, jis atitinka Eurolygos lygį.“

„Ryto“ sirgalių meilę dėl savo kovingumo užsitarnavęs legionierius iš Meksikos galanda ginklus prieš trečiadienio rungtynes „Siemens“ arenoje. Vilniečių varžovas – Prancūzijos pirmenybėse pirmoje vietoje žengiantis „Monaco“.

„Tai labai gera komanda, sudėtyje turinti labai talentingų ir atletiškų žaidėjų. „Monaco“ ginasi puikiai, jie perima apie 11 kamuolių, tad laukia sunkios ir varginančios rungtynės. Siekdami pergalės turėsime saugoti kamuolį, mažinti klaidų skaičių. Reikės sekti ir laikytis trenerio paruošto rungtynių plano ir viskas bus gerai“, – sakė 191 cm ūgio atakuojantis gynėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius