Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 07

Skeptikų kalbas į milžinišką motyvaciją pavertęs P.Valinskas: „Tegul už mane kalba žaidimas“

Kai praėjusią vasarą reikėjo išsirinkti naują karjeros stotelę, Pauliaus Valinsko prioritetų lentynoje pinigai nebuvo esminis dalykas. Pernykštę pamoką Prancūzijoje išmokęs lietuvis skeptikų kalbas nukreipė į didžiulę motyvaciją, kruopščiai svarstė klubų variantus, tačiau puikiai pažįstamą trenerį, Panevėžio „Lietkabelį“ bei Europos taurės turnyrą perspjauti šiuo metu kažkam būtų buvę labai sudėtinga.

Trečiadienis | Europos taurė | „Monaco“ – „Lietkabelis“ | 20:00 | Monakas

Vieni krepšininkai vasaros metu nemėgsta sportuoti krepšinio aikštelėje. Siekdami prasivalyti galvą nuo minčių apie sunkų neseniai užbaigtą sezoną, jie dėmesį telkia į fizinio aktyvumo palaikymą, bet yra ir tokių, kurie be krepšinio negali ištisus metus.

Vienas tokių yra „Lietkabelio“ žaidėjas Paulius Valinskas, po nenusisekusio 2019–2020 metų sezono Prancūzijoje ir Panevėžyje degęs motyvacija įrodyti sau ir kitiems, jog tai buvo tik atsitiktinumas.

24-erių kaunietis atsiraitojo rankoves ir rimtai kibo į darbus. Pavasarį, kai COVID-19 pandemija anksčiau laiko nutraukė LKL sezoną, jis plušėjo ties fiziniu pasirengimu, o vasarą, į rankas paėmęs ir krepšinio kamuolį, jis siekė gludinti metimus iš įvairių situacijų ir atstumų, nepamiršdamas ir įvairių pratimų reakcijai aikštelėje gerinti.

LKL sezono starte, nors Panevėžio komandos žaidimas dar banguoja, P.Valinskas atrodo vikresnis, labiau užtikrintas, tikslesnis – pasiruošęs naujam karjeros iššūkiui, kuris krepšininko laukia Europos taurėje.

„Man labai didelę motyvaciją davė praėjęs sezonas. Iki naujų metų negalėjau atrasti savęs, lyg ėmiau po truputį atsigauti Panevėžyje, bet tada nutrūko sezonas. Girdėjau visokias kalbas, kad nesu toks geras ir dar kažkoks. Tokios kalbos ir mintys duoda milžiniškos motyvacijos. Nuo kovo turėjau daug laiko dirbti ir tobulėti. Nesinori sakyti, ką ir kaip dariau, noriu, kad už mane kalbėtų mano žaidimas“, – tinklalapiui 15min sakė išvykai į Monaką su „Lietkabeliu“ susirengęs Paulius Valinskas.

Lietuvos krepšinio lygos pirmenybes „Žalgirio“ sistemoje subrendęs gynėjas per ketverias rungtynes vidutiniškai rinko po 14 taškų (53,3 proc. tritaškių), 2 atkovotus ir 1 perimtą kamuolį, 2,3 rezultatyvaus perdavimo.

Pirmasis blynas Europos taurėje prieš legendinę Italijos komandą Bolonijos „Virtus“ prisvilo ir komandai, ir žaidėjui, bet tai patirtis, apie kurią P.Valinskas svajojo birželį, kai svarstė ir rinkosi naują karjeros stotelę.

Europos taurė buvo viena svariausių priežasčių, kodėl P.Valinskas nusprendė likti Panevėžyje, net ir už mažesnius pinigus, nei galėtų jis susižvejoti užsienyje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Valinskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Valinskas

Prieš metus P.Valinskas po solidaus sezono Panevėžyje susiviliojo Prancūzijos aukščiausios lygos klubo Orleano „Loiret Basket“ siūlytais pinigais ir pažadais, tačiau, nesulaukęs trenerio pasitikėjimo, jis kudašių į gimtinę nešė dar lapkritį.

Šią vasarą krepšininkas komandą rinkosi atidžiau. „Lietkabelis“ jam pasiūlė žaidimą po Europos taurės šviesomis, darbą su vis didesniu statusu Panevėžyje ir Lietuvos krepšinyje įgyjančiu Nenadu Čanaku bei perspektyvą kilti, kaip pernai po „Lietkabelio“ vėliava iškilo P.Valinsko pirmtakai – Tomas Dimša ar Željko Šakičius.

„Manau, kad užsienio klubuose tikrai galėčiau gauti daugiau pinigų, – gandus apie susimažintą atlyginimą dėl galimybės likti aptarė P.Valinskas. – Aš pasirinkau situaciją, kurioje galėsiu labiau parodyti save. Nesu toks senas žaidėjas, man tik 24-eri, tad rinkausi klubą, kuriame galėčiau gauti daug minučių ir parodyti save, galbūt ir vertę pasikelti. Europos taurės aspektas buvo svarus. Norisi būti vietoje, kurioje turėsiu daugiau šansų parodyti save ir kilti į aukštesnį lygį, nei kad vaikytis dabar kažkur pinigus. Važiavau pernai į Prancūziją lyg į nežinią, nežinojau, kas ten ir kaip bus. Nepasiteisino.“

Atstovaudamas Kauno „Žalgiriui“ gynėjas 2016–2018 metų sezonuose ragavo aukščiausio lygio krepšinio, epizodiškai, bet į aikštelę išbėgo net 30 Eurolygos mačų. Europos taurė – nauja patirtis krepšininko gyvenime.

„Lietkabelis“ į Europos taurės šeimą sugrįžo birželio viduryje, o P.Valinskas sutartį pratęsė greitai, po dviejų savaičių. Dar birželio pabaigoje jis buvo ramus dėl artėjančio sezono.

„Kad ir kiek šiuo metu yra spekuliacijų, manau, kad šią dieną Europos taurė yra aukštesnio lygio turnyras nei Čempionų lyga. Šis aspektas sužaidė daug. Laukiau naujienų iš klubo, kaip viskas susiklostys. Susidarius palankiai situacijai, nusprendžiau likti“, – teigė 191 cm ūgio krepšininkas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nenad Čanak
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nenad Čanak

Paulius Valinskas tik teigiamais žodžiais atsiliepia apie trenerį N.Čanaką, kuris pasitikėjimą auklėtiniu parodė praėjusį lapkritį, kai panevėžiečiai ieškojo atsvaros išvykusiam Kendrickui Brownui.

Didelį dėmesį lietuviui serbas pademonstravo ir šį tarpsezonį, regėjęs P.Valinską kaip svarbią „Lietkabelio“ vizijos dalį.

„Neteko dirbti su Kaziu Maksvyčiu, kai jis buvo „Lietkabelyje“, bet Nenadas tikrai yra vienas geriausių trenerių klubo istorijoje. Man patinka jo filosofija, o jis norėjo mane matyti komandoje“, – apie trečiąjį sezoną Panevėžyje pasitikusį strategą atsiliepė auklėtinis.

N.Čanakas ne tik tapo korta, kuri traukia lietuvius žaidėjus į Panevėžį, jis tapo „Lietkabelio“ veidu, aplink kurį klubas ėmė statyti komandą.

„Jis labai žmogiškas treneris, – stratego darbo braižą nupasakojo P.Valinskas. – Jei Nenadas mato, kad tau nesiseka, visada pasikvies ir paklaus, kas yra negerai. Visada atsižvelgs į žaidėjų stipriąsias savybes ir jų norus. Jei yra už kažką duoti pylos, jis tikrai gali ir aprėkti. Manau, kad tai yra sveika. Už aikštelės ribų šnekame kaip su draugu, o aikštėje visi mato, koks jis yra. Krepšinyje jis turi labai aiškias idėjas, man jos patinka, manau, kad daug kam patinka. Stengiamės parodyti, kad esame solidi komanda. Norime su juo kažką kartu nuveikti.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marin Marič
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marin Marič

„Lietkabelis“ dar yra ieškojimų kelyje. Septynių komandos naujokų – Kyle'o Vinaleso, Marino Maričiaus, Troy'aus Barnieso, Gyčio Masiulio, Eriko Venskaus, Jokūbo Gintvainio ir Pauliaus Poškos – integracija į ekipą ir žaidimą lemia banguotumą, kuris vieną akimirką virsta į istorinę pergalę „Žalgirio“ arenoje, kitą – į netikėtus prieniškių ar kėdainiečių smūgius.

„Atvirai, dabartinis „Lietkabelis“ nėra tas „Lietkabelis“, kokį noriu matyti aš ir kiti komandos nariai, – sakė P.Valinskas. – Pirmiausia visi žmonės šioje komandoje yra geri, kaimietiškai sakant – maladiec. Malonu su visais būti. Bet žiūrėdami iš šono ir analizuodami savo žaidimą matome daugybę dalykų, ties kuriais reikėtų patobulėti. Esame labai toli nuo norimos formos ir rezultatų. Strigimas sezono pradžioje yra kaip ir normalus dalykas, bet apetitas kyla bevalgant, norisi kuo greičiau įsivažiuoti. Suprantame, kad visi esame ilgą laiką nežaidę krepšinio, visi sezono starte turi kažkokių problemų, bet prarastus taškus vėliau bus sunku atsigriebti. Šią dieną nesame komanda, kokia norėtume būti, bet stengiamės ir dirbame ties tuo.“

P.Valinskas pasidalijo mintimis apie visus tris „Lietkabelio“ užsieniečius – du ramius amerikiečius ir emocijomis liepsnojantį kroatą.

„Vinalesas su Troy'umi yra tylūs vyrukai, per daug nesireiškiantys, nereiškiantys daug emocijų. Marinas yra emocionalesnis žaidėjas, kuris tiesiai į akys pasakys, ką tuo metu galvoja. Miela ir malonu su jais būti komandoje, norėtųsi, kad taip ir būtų aikštelėje. Užsieniečių progresas juntamas, o meistriškumas abejonių nekelia. Jiems reikia atrasti savo vaidmenį komandoje, visi yra naujoje aplinkoje pas naują trenerį, kurio filosofiją reikia išdirbti aikštelėje“, – sakė antras pagal rezultatyvumą „Lietkabelio“ žaidėjas LKL čempionate.

VIDEO: „urBONUSas“: „Žalgirio“ starto kabliukai, R.Jokubaitis NBA ir kas dedasi „Ryte“

Debiutiniame 2016–2017 metų sezone panevėžiečiai prasmuko į Europos taurės „Top 16“ etapą, kuriame į priekį užleido tokias galingas ekipas kaip Miuncheno „Bayern“ ir Maskvos srities „Chimki“, o po to metų „Lietkabelio“ žygis baigėsi ties pasirodymu grupėje.

Liepos 10-ąją dieną paaiškėjo būsimieji panevėžiečių varžovai antrajame pagal pajėgumą Senojo žemyno turnyre.

Burtai į „Cido“ areną užkvietė daug Europoje puikiai žinomų vardų -Bolonijos „Virtus“, Krasnodaro „Lokomotiv“ ir „Monaco“, o šalia jų panevėžiečiams dar kovoti teks su Andoros „MoraBanc“ ir Antverpeno „Telenet Giants“ krepšininkais.

„Sužinojus varžovus Europos taurėje emocija buvo neutrali, – burtų dieną prisiminė P.Valinskas. – Liūdėti nebuvo ko, nes žaidi krepšinį, kad galėtum pademonstruoti savo ir savo komandos gerumą prieš pačius stipriausius varžovus. Man sukilo ambicijos, kad galime parodyti, jog irgi mokame gerai žaisti krepšinį. Man asmeniškai norisi visiems parodyti, kad irgi esu geras žaidėjas. Pirmas blynas prieš „Virtus“ prisvilo, bet žiūrime į priekį, nes nėra kada liūdėti.“

Panevėžyje praėjusią savaitę apsilankė garsusis serbas Aleksandras Džordževičius su „Virtus“. „Lietkabelis“ priešinosi du kėlinius, o trečiajame kėlinyje sukrapštyti vos trys taškai lėmė skaudų pralaimėjimą.

„Turime pasiimti pamoką, kad tokios komandos kaip „Virtus“ per penkias blogas tavo minutes gali nutolti nepavejamai. Taip mums nutiko trečiajame kėlinyje, kuriame mes visiškai sustojome. Sužaidėme tikrai prastą kėlinį ir viso gero. Pamoka ta, kad absoliučiai visas rungtynes reikia žaisti gerai, nes kiekviena atkarpa gali tapti lemtinga“, – sakė P.Valinskas, debiutiniame susitikime Europos taurėje per 23 minutes prametęs visus penkis metimus bei nepelnęs taškų.

Trečiadienio vakarą „Lietkabelis“ ietis surems su „Monaco“, kuriame rungtyniauja P.Valinsko bičiulis iš laikų Kauno „Žalgiryje“, o kitą savaitę „Cido“ arenos parketą išmėgins lietuviškoji Krasnodaro „Lokomotiv“.

Nenado Čanako auklėtiniai per pirmąsias tris savaites susitiks su trimis komandomis, kurios prieš sezono startą pateko į pirmąjį „Euro Hoops“ sudarytą Europos taurių komandų reitingą. Tai puiki galimybė europiniu mastu kukliam Panevėžio klubui bei jos žaidėjams parodyti save.

„Scanpix“ nuotr./Dee Bostas
„Scanpix“ nuotr./Dee Bostas

„Monaco“ praėjusį sezoną rungtyniavo vienoje „Top 16“ grupėje su Vilniaus „Rytu“ bei užėmė pirmąją vietą. Ketvirtfinalio serijos metu Monako kunigaikštystėje apsilankyti turėjo ne kas kitas, o pirmoji „Lietkabelio“ varžovė – „Virtus“.

Pirmosiose dvejose Prancūzijos lygos rungtynėse Zvezdano Mitrovičiaus treniruojama ekipa pasidalijo po pergalę, o Europos taurės sezoną atvėrė laimėjimu Andoroje.

„Tai tipinė Prancūzijos komanda, – sakė P.Valinskas. – „Monaco“ žaidžia uraganinį krepšinį, kaip ir pernai, komandoje yra daug gerų ir atletiškų žaidėjų. Pats pirmas eilėje yra man gerai pažįstamas Dee Bostas. Nesame su juo patys geriausi draugai, bet vis tenka pabendrauti socialiniuose tinkluose. Jis žaidžia labai gerai. Bus svarbus sustabdyti greitas atakas, matysime, kaip mums tai seksis.“

Prieš trejus metus Kaune šmėstelėjęs D.Bostas „MoraBanc“ komandai atskaičiavo 21 tašką, 4 atkovotus ir 3 perimtus kamuolius, 3 rezultatyvius perdavimus, 4 klaidas ir 23 efektyvumo balus.

Svarbus yra ir Khadeenas Carringtonas, vasarą sudaręs kontraktą su Vitorijos „Baskonia“, dėl paso išdavimo ir COVID-19 problemų komandą palikęs dar prieš ACB sezono pradžią. Šis iš Trinidado ir Tobago kilęs gynėjas į „MoraBanc“ krepšį įmetė 14 taškų.

„D.Bostas ir Kh.Carringtonas laiko visas žaidimo vadžias savo rankose. Prioritetas yra sustabdyti juos, bet komandoje yra ir gerų pagalbinių žaidėjų. Svarbiausia uždaryti lyderius, o kitus analizuosime kuo daugiau, kad galėtume apsunkinti jų gyvenimą aikštelėje, – pasakojo P.Valinskas. – Mes dar stringame, tad bandome labiau žiūrėti į save ir telktis į savojo žaidimo lygio kėlimą.“

Prieš sezoną Paulius Valinskas kalbėjo apie norą žaisti LKL finale ir patekti į Europos taurės kitą etapą. Šįkart žodžius jis rinkosi atsargiau.

„Prieš sezoną visi, įskaitant mane, sakėme, kad norime žaisti finale. Žmonės turbūt juokiasi iš to, nes kol kas žaidžiame ne taip, kaip norėtumėme. Skambiomis frazėmis mėtytis nesinori, norisi viską įrodyti žaidimu, tad pagrindinis tikslas – būti solidžia komanda“, – sakė Panevėžio „Lietkabelio“ žaidėjas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Valinskas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Paulius Valinskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius