-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 11 02

106 sekundžių stebuklas, nuplovęs visas „Žalgirio“ nuodėmes

Ali Muhammedas penktadienį Stambule vilkėjo „Fenerbahče“ aprangą, bet tai Kauno „Žalgiris“ parodė savo Muhammadą Ali. Jis leidosi talžomas prispaustas prie ringo virvių, žaidė nebūtinai laikydamasis plano ir leisdamas varžovui įsismarkuoti. Tačiau smogė varžovui į šonkaulius dvikovos pabaigoje taip, kad šis nebesusirinko į šipulius pabirusio taško. Tai nebuvo didinga, kaip Ali smūgiai 1974-aisiais, bet žalgiriečiai irgi herojiškai kilo „Ulker“ arenos ringe 79:76.
Thomasas Walkupas
Thomasas Walkupas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Iki rungtynių pabaigos likus žaisti 106 sekundes Derrickas Williamsas taip suvirpino „Žalgirio“ krepšį, kad Šarūnas Jasikevičius kaip pakratytas elektrošoko suvibravo prie šoninės linijos.

Brutalus amerikiečio dėjimas turėjo uždegti žvakutę prie „Žalgirio“ atsarginių suolo – „Fenerbahče“ įgijo solidžią 7 taškų persvarą ir jau įsikibo į antrąją Eurolygos pergalę šį sezoną 76:69.

Kitoje aikštės pusėje Zachas LeDay taip sužingsniavo, kad Šarūnas Jasikevičius ironiškai išsišiepė šalia aikštės. Ko gero, būtent tai buvo akimirka, kai treneris nebegalvojo, kad šitas rungtynes dar galima išgelbėti. Minus 7, 88 sekundės ir „Fenerbahče“ kamuolys – turbūt ne vienas lietuvis penktadienio vakarą tada tiesiog perjungė kanalą.

Atkakli „Žalgirio“ gynyba vertė Janą Vesely mesti nowitzkišką metimą per rankas, kuris net nelietė lanko. Kamuolys atiteko „Žalgiriui“, bet iki mačo pabaigos liko vos 63 sekundės. Jau ir „Fenerbahče“ gerbėjai ėmė sagstytis striukes, stotis ir palengva skirstytis išėjimo link.

Ir tada prasidėjo TAI.

Marius Grigonis jau nebelaukė geriausio metimo progos. Žalgirietis švystelėjo per Jano Vesely rankas ir taikliu tritaškiu parodė, kaip mesti iš distancijos per žmogų. Kiek pyktelėjęs, kad tokie metimai neįkrito anksčiau, jis gavo Zacho LeDay padrąsinimą ir nuėjo į Željko paprašytą minutės pertraukėlę. 50,9 sekundės ir jau tik -4 (72:76).

VIDEO: Pamatykite: fantastiška „Žalgirio“ pergalė Stambule prieš „Fenerbahče“

Željko, ko gero, tikrai nubraižė „Fenerbahče“ strategiją prieš žalgiriečių spaudimą, bet Luigi Datome supanikavo kaip peliukas ir įspraustas į kampą atidavė kamuolį „Žalgiriui“ į rankas. Nigelas Hayesas įrideno dvitaškį su penktąja Nando De Colo pražanga. Ž.Obradovičius kaip išprotėjęs pradėjo daužyti LED stendą. Dar 47,2 sekundės ir jau tik -1 (75:76) – Š.Jasikevičius apsilaižė, užuodęs grobio kraują.

Kostas Sloukas įveikė „Žalgirio“ spaudimą, bet kitoje aikštės pusėje priėmė patį primityviausią sprendimą. Graikas paleido sudėtingą dvitaškį per aukštai iškeltą Z.LeDay ranką ir, be abejo, buvo baisiai netaiklus.

Šaras nebeturėjo minutės pertraukėlės, bet likusiai 23,8 sek. atkarpai perdavė nurodymą šalia šoninės linijos susirinkusiems žaidėjams.

Derinys buvo išpildytas kone idealiai – M.Grigonis liko prieš K.Slouką, kuris praleido žalgirietį į jo mėgiamą dešinę pusę. Bet tai buvo holivudinis reidas.

Iš pradžių kamuolio vos neišmušė ilgarankis Janas Vesely, kyštelėjęs savo irklą prie M.Grigonio. Lietuvis paskutinę akimirką suvaldė kamuolį savo delne ir pasileido į metimo stadiją.

O, Grigoni, koks tai buvo metimas!

Gynėjas sulaukė dvigubo pasipriešinimo – veidu prie jo prilipo K.Sloukas, o visai šalia pavojingai stryktelėjo atletiškiausias žmogus Azijos Stambulo pusėje – D.Williamsas.

Sunku paaiškinti kaip – čia jau akivaizdžiai veikė Vėlinių burtai, bet M.Grigonis kažkaip sklandė ore ilgiau nei spiečius „Fenerbahče“ žaidėjų. Prieš savaitę juokęsis iš Pauliaus Jankūno judesio rankomis „aukštyn – žemyn“, išvengęs D.Williamso rankų malūno M.Grigonis pats krėtė fokusus su kamuoliu iškeldamas jį tai aukštyn, tai žemyn, ore sustabdęs laiką išlaukė tinkamiausio momento ir išstūmė kamuolį krepšio link.

Įžūlus kaip hiena gynėjas užstaugė per visą nuščiuvusią „Ulker“ areną, skelbdamas „Žalgirio“ triumfą 76:75.

„Fenerbahče“ dar turėjo 7 sekundes išsigelbėjimui, bet drausmingai prieš Janą Vesely išsitiesęs Z.LeDay įrodė, kad veltui yra nuvertinamas dėl savo gynybinių sugebėjimų baudos aikštelėje. Čeko mestas kamuolys beviltiškai pakibo ore. Jockas Landale'as paslapčia šypsojosi, matydamas prie baudų metimo linijos drąsų vaikį iš Lietuvos – M.Grigonį, kuris dviem baudų metimais įtvirtino žalgiriečių pergalę.

„Kai kovoji, kažkada sėkmė vis tiek ateina“, – vėliau „Žalgirio“ rūbinėje šypsosis M.Grigonis, dar sunkiai suvirškindamas emocijas po savo pergalingų šuolių. Per tą stebuklingą 106 sekundžių atkarpą žalgirietis pelnė 7 iš 10 komandos taškų.

M.Grigonis antroje rungtynių dalyje pelnė 14 iš 19 savo taškų.

VIDEO: Karštas M.Grigonio komentaras apie pergalingą metimą

„Viskas buvo pagal planą. Marius yra puikus metikas. Nemanau, kad toje situacijoje kas nors galėjo jį uždengti“, – neabejojo lemiamam išpuoliui kamuolį lietuviui įteikęs Thomasas Walkupas.

„Mes kovojome. Labai norėjome šįvakar tą padaryti. To prašė ir treneris. Mes kovėmės, kovėmės ir dar kartą kovėmės, – užsivedęs kalbėjo Zachas LeDay, kuris kovingumo skiepą gavo pirmiau, nei kalendorinį. – Ne viskas vyko pagal mūsų planą, bet pabaigoje nenustojome kovoti, likome vieningi, o tai atneša gerų dalykų.“

VIDEO: Z.LeDay išskyrė svarbiausià Žalgirio stebuklo akcentą

Z.LeDay energija po pertraukos palaikė „Žalgirio“ gyvybės aparatą sunkiausiais momentais.

Su M.Grigoniu jiedu kaip Betmenas su Robinu tempė „Žalgirį“ į priekį. Amerikietis per trečią ir ketvirtą kėlinius surinko 12 taškų.

Antrąją rungtynių dalį „Žalgiris“ prieš „Fenerbahče“ laimėjo 46:36.

„Valia. Turime vyrukų, kurie niekada nepasiduoda, – stebuklo paslaptį atskleidė Alexas Perezas. – Daugiau sunku kažką pasakyti. Mes tiesiog niekada nepasidavėme. Net gale žinojome, kad dar turime daug laiko. Tiesiog reikėjo žengti tą kitą žingsnį. Ir mums pavyko. Tai buvo didžiulis žingsnis.“

„Visada turi tikėti. Tikėti savimi, šiuo klubu. Mes tą darėme visas 40 minučių, – samprotavo Th.Walkupas, po pertraukos atlikęs 5 rezultatyvius perdavimus ir iš Alexo perėmęs pagrindinio atakų organizatoriaus vaidmenį. – Bent kelis kartus atsilikdavome 7-8 taškų, bet visada priartėdavome. Kai svečiuose laikai artimą atstumą, tik ir lauki tokios progos. Aš labai džiaugiuosi, kad mums pavyko parodyti valią.“

VIDEO: Thomasas Walkupas su šypsena žvelgė į stebuklingą žalgiriečių pergalę

Valia, kova ir tikėjimas, o ne kokie nors genialūs taktiniai manevrai, išgelbėjo „Žalgirį“ tą kritinę 106 sekundžių atkarpą.

„Nebuvo jokių pagrindinių taktikų. Mes tiesiog kovėmės, – prisiminęs stebuklingą spurtą 10:0, aiškino Z.LeDay. – Pataikėme metimus, rodėme kovotojų charakterį. Tai buvo sunki savaitė. Turime mokytis ir augti kaip komanda.“

VIDEO: „Karštom pėdom“: „Žalgirio“ dantimis ir nagais išplėšta fantastinė pergalė

Tai toli gražu nebuvo geriausios „Žalgirio“ rungtynės.

Žalgiriečiai 5 kartą per 6 mačus daugiau klydo, nei atliko rezultatyvių perdavimų – prarado kamuolį net 19 kartų.

Tos klaidos paleido „Fenerbahče“ į ne vieną išpuolį, kuris baigėsi lengvais taškais – po žalgiriečių klaidų turkai susirinko 19 taškų.

Iki pertraukos „Žalgiris“ žaidė vieną prasčiausių rungtynių pusių po lenta – „Fenerbahče“ komandai leido pelnyti net 9 taškus antraisiais šansais (po pertraukos – 0).

Nando De Colo suvertė ant „Žalgirio“ krepšio 29 taškų laviną ir nemaža dalis tų taškų krito po gynybinių klaidų.

Bet vienas lauke buvo ne karys. Prancūzas sulaukė geresnes rungtynes sužaidusių Kosto Slouko (13 tšk., 9 perd.) ir Derricko Williamso (12 tšk.) pagalbos, bet to buvo ne gana prieš vieningą „Žalgirį“, kuriame kiekvienas herojus turėjo reikšmingą vaidmenį.

Be to, kai iki pertraukos „Žalgirio“ gynyba leido „Fenerbahče“ atakuoti krepšį 51,7 proc. tikslumu, tai po pertraukos tikslą pasiekė jau tik 36,6 proc. turkų metimų.

VIDEO: Š.Jasikevičius: fantastiška pergalė

„Žalgiris“ smarkiai pasistengė, kad pralaimėtų rungtynes Stambule. Bet per tą 106 sekundžių stebuklą žaliai balti išpirko visas nuodėmes.

„Žaidimo kokybė buvo nebloga. Tik pradžioje strigome puolime, bet po pertraukos geriau vykdėme planą. Kai laikaisi plano ir stengiesi – nutinka geri dalykai“, – įsitikinęs Th.Walkupas.

„Dar reikėtų peržiūrėti video, – paklaustas apie Stambule gautas naudingas pamokas, susimąstė Z.LeDay. – Bet šiandienos pamoka buvo kova ir vienybė. Jei lieki vieningas, visko gali būti. Visi išlikome prie tos pačios linijos ir nė karto nesuabejojome vieni kitais.“

Šis „Žalgiris“ dar nuodėmingas, kaip Nigelo Hayeso keiksmažodis, nuaidėjęs žalgiriečių rūbinėje „Ulker“ arenoje.

Tai toli gražu nebuvo labai geros „Žalgirio“ rungtynės.

Bet žaliai baltų būstinėje vėl skamba tas juokas. Jų akyse aikštėje vėl degas tas tikėjimas vieni kitais. Tai jau pradeda priminti dalykus, kokie anksčiau virto dar didesnių stebuklų pradžia.

VIDEO: Pirmoje pusėje blizgėjęs A.Perezas dėkingas už duotą galimybę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius