Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 01

20 prognozių 2020-iesiems: Šaro sprendimas, pamaina A.Saboniui ir Lietuvos viltys

2020-ieji Lietuvos krepšiniui bus svarbūs metai. Jie žada įdomų permainų, siurprizų ir, tikėkimės, skambių pergalių. 15min Naujųjų proga pateikia 20 prognozių krepšinio 2020-iesiems.

1. Ar Šarūnas Jasikevičius liks treniruoti „Žalgirį“ dar vienam sezonui?

Kažkodėl jausmas dėl Šaro ateities Kaune ramesnis nei bet kada anksčiau.

Neišspirtas iš „Žalgirio“ po 9 pralaimėjimų iš eilės, Šarūnas Jasikevičius dar kartą galėjo įsivertinti, kad kažin kuri dar kita Eurolygos organizacija rodytų vyr. treneriui tokį pasitikėjimą. Juolab, pats Šaras iškeistų „Žalgirį“ tik į nebent pačius geriausius variantus – elitinius Eurolygos klubus. O ten pasirinkimas nedidelis.

Atrodo, kad Šaro meilės istorijai su „Barcelona“ lemta išsipildyti nebent 2021-aisiais, kai katalonų pasididžiavimas turės naują visos organizacijos prezidentą. Pablo Laso Madride atrodo nepajudinamas, Eurolygos čempionų titulas Dimitriui Itoudžiui galėjo suteikti dar bent vienerius garantuotus metus Maskvoje, o Stambulo „Fenerbahče“ artimoje ateityje bus finansiškai silpnesnis ir nebe toks solidus, kokį valdė Željko Obradovičius.

Atrodo, kad Šarą iš „Žalgirio“ ištrauks nebent NBA, bet NBA klubai gali atsargiau žiūrėti į lietuvio kandidatūrą, jeigu šis nenuves žalgiriečių bent į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

2. Ar Domantas Sabonis žais NBA Visų žvaigždžių rungtynėse?

Ruoškitės popkornus vasario 15-osios nakčiai. Pirmą kartą nuo 2005-ųjų Lietuva gali turėti savo žaidėją NBA Visų žvaigždžių rungtynėse.

D.Sabonis yra vienas iš dviejų „Indiana Pacers“ žaidėjų, kuris pretenduoja patekti į šį renginį Čikagoje. Kitas – rezultatyviausias „Pacers“ krepšininkas Malcolmas Brogdonas, bet prieš įžaidėją lietuvis turi pranašumą.

D.Sabonis greičiausiai pralaimės populiarumo lenktynes NBA Visų žvaigždžių starto penkete „Philadelphia 76ers“ žvaigždei Joeliui Embiidui, bet 23-ejų krepšininkas yra vienas pagrindinių pretendentų patekti ant Rytų komandos atsarginių suolo.

To leidžia tikėtis vid. 17,4 taško, 13,4 atkovoto kamuolio ir 3,9 rezultatyvaus perdavimo statistika NBA.

Kitaip nei M.Brogdonas, priekinėje linijoje D.Sabonis turės mažiau garsių oponentų. Greičiausiai, didžiausią konkurenciją centrui sudarys „Miami Heat“ bokštas Bamas Adebayo (vid. 15,6 tšk., 10,6 kam., 4,6 perd.) ir „Detroit Pistons“ senbuvis Andre Drummondas (17,9 tšk., 15,9 kam.).

Tačiau Rytų konferencijos treneriai turėtų įvertinti nesavanaudišką, universalų, gražų ir efektyvų D.Sabonio žaidimą.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

3. Ką apie Darių Maskoliūną kalbėsime po olimpinių žaidynių?

Kaip apie trenerį, kuriam dar reikia laiko įrodyti savo galimybes.

Darius Maskoliūnas išves Lietuvos rinktinę iš „Žalgirio“ arenos į olimpines žaidynes, bet ten sutiks pajėgesnes JAV, Prancūzijos, Ispanijos, Australijos, Serbijos ir Graikijos rinktines.

Jeigu nesukris sėkmingos Palmiros kortos, lietuviai savo pasirodymą baigs ketvirtfinalyje.

D.Maskoliūnui per kelis mėnesius bus nelengva sukonstruoti sėkmingiausią pastarųjų kelerių metų nacionalinę komandą. Jam dar reikės išmokti subalansuoti žaidimo laiką dviem centrams Domantui Saboniui ir Jonui Valančiūnui, rasti jiems tinkamiausius partnerius ketvirtoje pozicijoje, atrasti žmones, kuriais gali pasitikėti prie perimetro, ir įdiegti „Žalgirio“ sistemą trumpos distancijos krepšinio turnyre.

Jeigu D.Maskoliūnas per savo debiutą rinktinėje sugebės nuveikti daugiau, rinksime jį 2020-ųjų metų žmogumi.

4. Ar Dainius Adomaitis pradės 2020-2021 metų sezoną kaip „Ryto“ treneris?

Patekimas į kitą Europos taurės etapą sudėtingoje grupėje uždėjo dar vieną žalią varnelę D.Adomaičio užsibrėžtų darbų sąraše Vilniuje.

Pernai treneris nudirigavo „Rytą“ į aukščiausias pozicijas per keletą pastarųjų metų – KMT čempionų sostą, LKL finalą ir Europos taurės ketvirtfinalį.

Jeigu „Rytas“ neišsuks iš numatyto maršruto – o ir neturėtų nepatekti į LKL ar KMT finalus, nėra jokios priežasties, kodėl D.Adomaitis neturėtų tęsti darbo sostinėje.

Šią sąjungą galėtų išskirti nebent finansinės priežastys.

5. Ar Jonas Valančiūnas bus iškeistas?

Galbūt dar ne iki vasario 7-osios NBA mainų termino pabaigos, galbūt dar ne artėjančią vasarą, bet sunku įsivaizduoti Jono Valančiūno ateitį Memfyje.

Tik ne prie tokios bėgančios komandos, kuri lekia pirmyn-atgal su 20-mečiais Ja Morantu bei Jarrenu Jacksonu ir 23-ejų Brandonu Clarke'u.

„Grizzlies“ trinasi Vakarų konferencijos apačioje, nepasotina lietuvio pergalėmis, žaidžia Jonui Valančiūnui ne patį mėgstamiausią krepšinį ir ilgai tai tęstis negalės.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

6. Kas LKF pakeis Sabą?

Šią akimirką yra tik du ryškūs būsimų rinkimų favoritai – Robertas Javtokas ir Remigijus Milašius (arba jo aplinkos žmogus).

Dar R.Javtokui rungtyniaujant „Žalgiryje“, sklido gandai, kad ilgametis rinktinės kapitonas vėliau dirbs Kauno organizacijoje ir bus ruošiamas LKF prezidento postui. Tie gandai nenutyla iki šiol, o metai čempioniškai dirbančioje „Žalgirio“ stovykloje turėjo suteikti bent minimalios reikalingos patirties. Labai tikėtina, kad ir pats A.Sabonis pasistengtų nukreipti savo rėmėjus į R.Javtoko stovyklą, kad LKF būstinė išliktų Kaune.

Galbūt krepšininkui konkurenciją sudarys verslininkas. R.Milašius pats dar spyriojasi ir nesiveržia į LKF prezidento postą, bet jeigu sulauks savo aplinkos palaikymo, gal ir ryšis šiam naujam iššūkiui, kokių galbūt jam jau stinga iki lubų pakėlus LKL čempionato įvaizdį.

Vilnius visada nori suteikti atsvarą Kaunui, bet sunku pasakyti, ar iki rudens sostinėje pribręs naujas ryžtingas projektas.

7. Kiek pergalių pasieks „Žalgiris“ Eurolygos reguliariajame sezone?

Skaičius 15 daug ko labai nesužavės, bet tai reikštų 11 žalgiriečių pergalių per 18 likusių Eurolygos reguliariojo sezono rungtynių.

Tokioje stiprioje Eurolygoje susilpnėjusiam „Žalgiriui“ (be Mariaus Grigonio ir įžaidėjo) tai aukštai iškelta kartelė.

15 yra netgi šiek tiek optimistiška linija žalgiriečiams. Akivaizdu, kad pergalių skaičius aplink šią ribą netempia Eurolygos ketvirtfinalio.

8. Kuris kitas lietuvis kitą sezoną papildys NBA?

Nebent Deividas Sirvydis. Ir tai – avansu.

„Detroit Pistons“ klubas ne veltui paklojo kelis milijonus JAV dolerių, kad palypėtų aukščiau 2019-ųjų NBA naujokų biržoje ir gautų teises į Vilniaus „Ryto“ talentą.

Detroito komanda netgi regėjo 19-metį G lygoje dar šį sezoną, tačiau planus teko atidėti. D.Sirvydžio sezono pradžia netenkino nieko, bet pastaruoju metu snaiperis rungtyniauja vis efektyviau. Tiesa, labiau į nei bet ką kitą „Pistons“ kreipia dėmesį į lietuvio raumenų augimą.

Turbūt nuo jo kūno pokyčių labiausiai priklausys, ar D.Sirvydis jau kitąmet bus pasiruošęs sparinguotis su NBA krepšininkais.

15min žiniomis, šalia NBA teritorijos trypčioja ir Rokas Giedraitis, kuris jau anksčiau turėjo pasiūlymų rašytis dvišalį kontraktą arba atvykti prasitestuoti Las Vegaso vasaros lygoje. Bet per drąsu būtų teigti, kad 27-erių krepšininkas kitąmet atsidurs NBA.

VIDEO: „Atsarginiai“: LeBrono klausimas, Dončičiaus sugrįžimas ir „All-Star“ penketai

9. Ar Edgaras Ulanovas liks „Žalgiryje“ dar vienam sezonui?

Edgaras Ulanovas jau buvo labai arti to, kad susikrautų lagaminus ir išvažiuotų iš Kauno 2019-ųjų vasarą. Bet paskutinę akimirką sudvejojęs 27-erių lietuvis vis dėlto nepersivilko „Žalgirio“ marškinėlių.

Tačiau „Žalgirio“ ir E.Ulanovo keliai gali pasukti priešingomis kryptimis 2020-ųjų viduryje.

E.Ulanovas pastaraisiais metais vis nepadeda dar tvirtesnio žingsnio į priekį, o tai gali kelti dvejonių „Žalgirio“ vadovams, kurie išrašo lietuviui didžiausią čekį visoje komandoje.

Apie 550 tūkst. eurų per sezoną uždirbantis puolėjas visada buvo vertinamas už kitas savybes nei rezultatyvumą ar taškų darymą. Bet „Žalgiris“ gali bandyti medžioti pigesnius cementuojančius žaidėjus, pavyzdžiui, brangesnio ir kokybiškesnio įžaidėjo sąskaita.

Kas gali tvirtai pasakyti, kad „Žalgiris“ nesugalvos susigrąžinti Arno Butkevičiaus ir investuos daugiau į solidų atakų organizatorių, kurio niekaip neranda po fantastiškų Kevino Pangoso ir Vasilije Micičiaus metų?

Jeigu ženkliai nepagerins žaidimo antroje sezono pusėje ir netaps tuo lyderiu, kokio iškritus Mariui Grigoniui dabar ieško Šarūnas Jasikevičius, E.Ulanovas kitą sezoną gali pradėti legionieriaus karjerą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas

10. Kas patirs fiasko olimpinę vasarą?

Australija pergalių tarptautinėje arenoje bandys siekti pergrupuodama artileriją.

Kengūros nusprendė atsisveikinti su šešerius metus Australijos rinktinei vadovavusiu Andrejumi Lemaniu, kuris dar keletą metų prieš paaukštinimą dirbo nacionalinės komandos trenerių štabe.

Pagaliau ant nugalėtojų podiumo australai bandys užšokti treniruojami „Philadelphia 76ers“ stratego Bretto Browno, su kuriuo rinktinėje debiutuos ir ryškiausia šalies žvaigždė NBA Benas Simmonsas.

Tačiau 14,4 taško, po 7 atkovotus kamuolius ir 8,7 rezultatyvaus perdavimo NBA renkantis krepšininkas pasmerktas kaip inkaras smigti žemyn, visai kaip Giannis Antetokounmpo, per mažoje FIBA aikštelėje neradęs kelių pergalių link Kinijoje su Graikijos nacionaline komanda.

Australų branduolys sensta, o didžiulės permainos kainuos brangų laiką – vienos vasaros keičiant Australijos rinktinės kultūrą neužteks.

„Scanpix“ nuotr./Benas Simmonsas
„Scanpix“ nuotr./Benas Simmonsas

11. Ar „Žalgiris“ pralaimės LKL reguliariojo sezono rungtynes?

Taip.

Dvigubos Eurolygos savaitės ar nieko nebelemsiančių reguliariojo sezono rungtynių maratonas po Eurolygos pagirių vienaip ar kitaip turės privesti „Žalgirį“ prie bent vieno kluptelėjimo Vilniuje, Klaipėdoje ar Panevėžyje.

Ironiška, bet „Žalgirio“ pralaimėjimas būtų naudingas ir LKL. Ką apie čempionato lygį sakytų faktas, kad per 36 rungtynes nė karto nepralaimėjo Eurolygos turnyro lentelės apačios komanda?

12. Kiek Lietuvos trenerių kitą sezoną dirbs Eurolygoje?

Du.

Nors tai slidus klausimas. Teoriškai, įmanomas ir pats juodžiausias nulinis scenarijus, jeigu:

1) Šarūnas Jasikevičius gaus darbą NBA;

2) R.Kurtinaičio „Chimki“ nepateks į Eurolygos atkrintamąsias, VTB lygos finalą ir antras lietuvio dublis Chimkuose baigsis atleidimo rašteliu;

3) Jeigu Pirėjo „Olympiakos“ patikės savo ateitį ne K.Kemzūrai.

Bet realiausiai atrodo galimybė ir kitą sezoną Eurolygoje matyti du Lietuvos specialistus: Š.Jasikevičių ir R.Kurtinaitį. Pirmasis nekeičiamas net ir po 9 pralaimėjimų iš eilės, o antrasis, jeigu nenuveiks nieko doro Eurolygoje, galės atsigriebti VTB. Ten iš Maskvos CSKA rankų išplėštas VTB titulas būtų dar saldesnis nei pasiekimai Eurolygoje.

Horoskopas K.Kemzūrai, deja, nežada nieko gero. Jau dabar sklando kalbos, kad Pirėjo „Olympiakos“ nusižiūrėjo Milaną Tomičių ir ruošia jam vairą kitam sezonui.

Euroleague.net nuotr./Rickas Pitino ir Kęstutis Kemzūra
Euroleague.net nuotr./Rickas Pitino ir Kęstutis Kemzūra

13. Kuris lietuvis 2020-aisiais turės proveržio metus?

Marius Grigonis.

Jau 2019-2020 m. sezonas turėjo priklausyti Mariui. Jis turėjo būti Kauno „Žalgirio“ alfa ir vesti komandą į naujus pergalingus mūšius. Deja, trauma sujaukė M.Grigonio ir „Žalgirio“ planus. Bet grįžęs pavasarį, pilnai pasveikęs ir iš naujo atsispyręs nuo sužeistos pėdos, M.Grigonis gali turėti ryškų sezoną tiek Eurolygoje, tiek vasarą su Lietuvos rinktine.

14. Ar Luka Dončičius taps MVP?

Ne.

Koją pakiš Giannis Antetokounmpo ir geri „Milwaukee Bucks“ rezultatai arba herojiškas 35-erių LeBrono Jameso sezonas su „Los Angeles Lakers“.

Puikų sezoną žaidžiančio slovėno šansams smogs arba visapusiška Giannio sėkmė, arba siekis įvertinti LeBroną po 7 metų pertraukos.

L.Dončičiaus šansus pakeltų dar geresni „Dallas Mavericks“ rezultatai, bet MVP statulėlės šio 20-mečio dar tikrai laukia ateityje.

VIDEO: Naujametinis „Ginčas“: žalias stebuklas, nemaloni Kinija, mergina ir stipriausi išgyvenimai 2019

15. Ar Mindaugas Kuzminskas grįš į Eurolygą?

Ne. Nors pagal savo žaidimą jau galėtų tikėtis.

Vidutiniškai 17,1 taško, 5,3 kamuolio, 1,9 rezultatyvaus perdavimo ir 18,3 naudingumo balo VTB lygoje renkantis puolėjas atgavo pasitikėjimą savo talentais.

30-metis gavo tai, ko jam šiuo karjeros metu reikėjo labiausiai – minutes lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, didžiulį trenerio pasitikėjimą ir laisvę savo geriausioms savybėms atskleisti.

M.Kuzminskas su „Lokomotiv“ sudarė pelningą kontraktą dar ir iki kito sezono pabaigos. Lietuvis galėjo sugrįžti į Eurolygą per Europos taurę, bet Krasnodaro klubo fiasko „EuroCup“ varžybose šį projektą atidėjo kitiems metams. Sunku įsivaizduoti, kad „Lokomotiv“ sugebėtų taip perrikiuoti komandą, kad jau šiemet šturmuotų VTB lygos finalą ir patektų į kito sezono Eurolygą būtent per vietinį čempionatą.

Bet kitais metais, su M.Kuzminsku lyderio vaidmenyje, „Lokomotiv“ galėtų kilti į naują Europos taurės šturmą.

Jeigu neatsiras aiškaus pasiūlymo su aiškiai apibrėžtu vaidmeniu trečioje pozicijoje, M.Kuzminskui nėra tikslo aklai vaikytis Eurolygos komandų pavadinimų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mindaugas Kuzminskas

16. Kurie Eurolygos grandai 2020-aisiais išgyvens kapitalinio remonto metus?

Stambulo „Fenerbahče“.

Turkijos sunkiasvoris turėtų susitraukti maždaug nuo 30 iki 20 mln. eurų biudžeto komandos.

Iš „Fenerbahče“ turėtų trauktis klubo architektai Maurizio Gherardini bei Željko Obradovičius.

Iš Eurolygos favoritų „Fenerbahče“ virs tik atkrintamųjų varžybų pretendentais.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius

17. Ar Vilniaus „Ryto“ vadovybėje 2020-aisiais bus pokyčių?

Vilnius tvarkosi, bet gali paslysti ant finansinio ledynmečio.

Pagrindinis klubo dalininkas Darius Gudelis pardavinėja savo dalis. Į viešumą jau netgi nutekėjo galimos klubo dalių kainos. Žmonės kalba, kad viena klubo dalis vertinama apie 30-40 tūkst. eurų.

Finansų karpymas nepalieka abejingų, o tą juodą darbą kiekvieną dieną sukąstais dantimis darantis Rolandas Jarutis kažkada gali ištarti „viskas – užteks“.

Tuo tarpu Lino Kleizos keliai neprognozuojami.

Jeigu tai būtų horoskopas „Ryto“ komandai, greičiausiai jame rastumėte eilutę apie galimus permainų vėjus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rolandas Jarutis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rolandas Jarutis

18. Kuris kitas LKL žaidėjas prasimuš į „Žalgirį“ ar „Rytą“?

Jauniems lietuviams nėra lengva įsitvirtinti „Žalgirio“ komandoje, todėl praėjimas pro Kauno Nemuno salos vartus gerokai siauresnis nei Vilniuje.

„Žalgiris“ ir taip dabar turi keletą projektų – Roką Jokubaitį bei Martiną Gebeną, kuriais išskirtinai tiki Šarūnas Jasikevičius. Į eilę užrašyti ir tokie žaidėjai kaip Gytis Masiulis, Laurynas Birutis, Lukas Uleckas ar Arnas Velička, bet jiems sugrįžti į Šaro rikiuotę bus sudėtinga.

Tuo tarpu „Rytas“ gali ir turi susirinkti tuos perspektyviausius žaidėjus, kurie netinka „Žalgiriui“.

Nenustebčiau, jeigu tie patys Laurynas Birutis, Gytis Masiulis ar kiti „Žalgirio“ sistemos auklėtiniai vieną dieną užsivilktų principinio varžovo aprangą. Juolab, sostinės klubas jau turi ir gerų pavyzdžių – kauniečiams nebereikalingas Martynas Echodas atrado save būtent Vilniuje.

Iš kitų įdomesnių LKL žaidėjų, į akis krenta turbūt didžiausias vyrukas visoje Lietuvoje. „Šiaulių“ uola Rokas Gustys šiuo metu yra antras naudingiausių LKL žaidėjų sąraše (15,7 naud.) ir tuo pačiu pirmas iš Lietuvos krepšininkų.

25-erių NCAA absolventas užsirekomendavo šansui aukštesniame lygyje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Gustys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rokas Gustys

19. Kuris kitas žymus lietuvis 2020-aisiais baigs karjerą?

Lietuva šią akimirką neturi tokių ryškių pretendentų į krepšininko pensiją.

40-mečiai broliai Lavrinovičiai, atrodo, žais tol, kol užsidarys visos Didžiosios Britanijos komandos. Nors traumos 34-erių Renaldui Seibučiui neleidžia pradėti sezono Ispanijoje, pozityvusis gynėjas krepšiniui jaučia per didelę meilę, kad nutrauktų ją taip anksti. „Žalgirio“ sirgaliai reiklūs 35-erių Pauliui Jankūnui, bet kapitonas dar turi metus galiojantį pelningą kontraktą su Lietuvos čempionų organizacija.

O gal Antano Kavaliausko siurprizą iškrės Jonas Mačiulis? 34-erių puolėjas vis dar rodo klasę su 10 taškų vidurkiu Atėnų AEK ir FIBA Čempionų lygoje. Bet jeigu ir kitais metais neprisibels iki Kauno „Žalgirio“, gal Jonas sieks naujų aukštumų krepšinio kabinetuose?

nuotr. FIBA /Jonas Mačiulis
nuotr. FIBA /Jonas Mačiulis

20. Kas 2020-aisiais nutiks tokio, apie ką kalbės visa Lietuva?

Tikėkimės, kad ne apie krepšinį sukrėtusius lažybų skandalus ar Lietuvos rinktinės fiasko.

Potencialą didžiausiam šurmuliui turi LKF prezidento rinkimai. Ar tai būtų R.Javtokas, ar, ypač, R.Milašius, šie žmonės gali atnešti naujų idėjų į apsamanojusią LKF būstinę.

Juk naujas LKF prezidentas atsineš naują Lietuvos krepšinio strategiją, galbūt net naujus nacionalinės komandos brėžinius, kitus projektus, kurių reikia Lietuvos krepšiniui remontuoti.

Svarbiausia, kad Lietuvos krepšinis apie 2020-uosius kalbėtų teigiamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius