Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 16

Blankus „Žalgiris“: K.Kemzūros spąstai ir neatpažįstami Šaro vyrai

Tai buvo blankus Kauno „Žalgirio“ pasirodymas Pirėjo Taikos ir draugystės sporto rūmuose. „Olympiakos“ krepšininkai, vadovaujami Kęstučio Kemzūros, įvėlė svečius į klampų žaidimo stilių, kuriame patys jautėsi itin užtikrintai. Varžovų nubausti už jų rizikas nesugebėjęs ir itin prastai iš toli pataikęs „Žalgiris“ pralaimėjo 74:83 ir grįžta iš Graikijos pasisėmęs mažai pozityvo iš šių rungtynių.
Marius Grigonis
Marius Grigonis / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Vienintelis dalykas, dėl kurio sezono pabaigoje bus galima atsiminti šias rungtynes – prarastas svarbus taškas prieš įkandamą varžovą.

Pirmuose sezono mėnesiuose buksuojantis „Olympiakos“ klubas nedemonstruoja kažkokių stebuklų, tačiau penktadienio vakarą pademonstravo daugiau kokybės nei kauniečiai.

Abi komandos startavo lėtai: klydo priimdamos sprendimus, nepataikė po susikurtų gerų progų. Graikai visas 40 minučių taikė keitimosi gynybą, kuri turėjo priversti „Žalgirio“ žaidėjus pastoviai ieškoti pranašumų individualiose situacijose.

Tai buvo didelė problema antroje rungtynių pusėje, tačiau pirmąsias 20 minučių didesnę problemą „Žalgiris“ turėjo savoje aikštės pusėje. Bet apie viską plačiau iš eilės.

VIDEO: Pirėjo „Olympiakas“ namie nugalėjo be lyderių žaidusį „Žalgirį“

Gynybinės klaidos

K.Kemzūra interviu prieš pat rungtynes Eurolygos televizijai sakė, kad fiziškumas šiose rungtynėse bus vienas iš svarbiausių faktorių ir atrodo, jog šį prašymą jo žaidėjai išgirdo. „Olympiakos“ kauniečius šiuo aspektu pranoko jau nuo pirmųjų rungtynių epizodų.

Puikias rungtynes sužaidęs J.Landale'as gavo 2 greitas pražangas prieš N.Milutinovą ir vėliau visas rungtynes turėjo kovoti su pražangų problema.

Baudas iki bonuso turbūt greitai supras ir nelabai ką apie krepšinį išmanantys žmonės.

Australas abi pražangas gavo bandant atsiimti poziciją giliai po krepšiu, kurią serbų aukštaūgis jau buvo užsiėmęs. Būtent šiuose epizoduose žalgiriečiams pritrūko agresijos ir fiziškumo. „Olympiakos“ žaidėjai dažnai patekdavo į pavojingiausias zonas ir užsiimdavo jas kelioms sekundėms mažai trukdomi, kuomet kitoje aikštelės pusėje, graikams išsikeitus ginamaisiais, kauniečiai turėjo daug stumdytis norėdami vien priimti kamuolį ties baudos aikštelės ribomis.

Antrajame kėlinyje N.Milutinovas du kartus užsiėmė idealią poziciją po krepšiu, vieną – prieš LeDay, kitą – prieš Gebeną, ir įrideno 4 taškelius. Po dar kelių atakų po išsikeitimo Walkupas atsidūrė su didesniu W.Reedu baudos aikštelėje. Galbūt Walkupas galvojo, kad Reedas neturi pranašumo, kadangi kamuolys tuo metu buvo tolokai ties tritaškiu ir nebuvo kampo perdavimui. Walkupas neišstūmė Reedo iš šios pozicijos, o to užteko veteranui Spanouliui permesti kamuolį Walkupui per galvą ir Reedui pelnyti du lengvus taškus.

Baudas iki bonuso turbūt greitai supras ir nelabai ką apie krepšinį išmanantys žmonės. Š. Jasikevičius šį aspektą akcentuoja po kiekvienų rungtynių ir šį kartą teko vėl tą daryti. Ne iš gerosios pusės.

„Žalgiris“ pirmoje rungtynių pusėje leido „Olympiakos“ pelnyti pernelyg daug lengvų taškų.

Pirmojo kėlinio epizodas: M.Gebenas atsidūrė neparankioje closeouto situacijoje prieš V.Spanoulį. Graikas vienu judesiu apgauna lietuvį ir pelno du superlengvus taškus. Pražanga būtų panaikinusi šį pranašumą.

Po kelių atakų Milaknis, kurio silpnesnę gynybą vakar puikiai išryškino graikai, pameta savo tiesioginį oponentą sekundei ir po šio kirtimo jam už nugaros W.Reedas pelno dar du lengvus taškus.

Antrojo kėlinio pradžioje 1 prieš 1 su Milakniu atsidūręs B.Paulas vienu judesiu iš dešinės į kairę palieka žalgirietį už nugaros bei įmeta iš po krepšio. Vėlgi, pražanga būtų privertusi „Olympiakos“ pradėti ataką iš naujo.

VIDEO: Sunerimęs Šaras kreipėsi į Žalgirio lyderius

Po pertraukos tokių klaidų gynyboje buvo mažiau. Įstrigo tik epizodas, kuomet Milaknis nuleistomis rankomis pasitiko ties tritaškiu B.Paulą, kuris smeigė tritaškį. Tačiau „Žalgiris“ kentėjo nuo tritaškių po „Olympiakos“ improvizacijų. Juos pataikė ne tik geri metikai Rochestie ir Paulas, bet ir mažiau tikėtini kandidatai – G.Printezis ir A.Koniaris.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Olympiakos“ krepšininkai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Olympiakos“ krepšininkai

Sunkumai puolime

Graikai „Žalgirį“ pasitiko keitimosi dengiamaisiais gynyba, kurią taikė visas 40 minučių.

Pirmoje rungtynių pusėje kauniečiai neatrodė labai išmušti iš vėžių, ypač antrajame kėlinyje, kuomet po gražių kombinacijų ir greitų atakų buvo pataikyti 3 tritaškiai. Bet puolimas sustojo po didžiosios pertraukos.

VIDEO: K.Kemzūros palengvėjimas po pergalės prieš Žalgirį

Kauniečių aukštaūgiai po išsikeitimų likdavo su „Olympiakos“ gynėjais po krepšiu, tačiau kamuolys retai ateidavo iki jų. O gaila, nes kuomet taip atsitikdavo, „Žalgiris“ pelnydavo taškus iš po krepšio ar baudos metimais. Vietoj to, „Olympiakos“ išstumdavo kauniečius iš patogių pozicijų ir privertė žaisti kauniečių gynėjus.

Graikų rizika su Th.Walkupu pasiteisino turbūt labiau, nei jie galėjo tikėtis. Pikenrolo metu graikai eidavo giliai per apačią, kviesdami amerikietį atakuoti ir šis tą darė, tačiau netaikliai. Ketvirtajame kėlinyje amerikietis dvi atakas iš eilės prametė du tritaškius – tai nebuvo blogi metimai, tai buvo metimai iš įprastų „Žalgiriui“ situacijų puolime, kai puolantysis žaidėjas gali nubausti besiginantįjį. Tačiau ne vakar: amerikietis pataikė vos 2 metimus iš 12 iš žaidimo bei leido „Olympiakos“ gynybai atrodyti labai gerai.

VIDEO: „Karštom pėdom“: pergalę atidavę „Žalgirio“ lyderiai ir K.Kemzūros laimėta partija prieš Šarą

L.Lekavičiaus žaidimas paliko geresnį įspūdį. Lukas pataikė 5 metimus iš 9, surinko 14 taškų ir norėjosi, kad ketvirtajame kėlinyje kamuolys dažniau būtų jo rankose.

Itin trūko M.Grigonio indėlio – kaunietis kelis kartus bandė pacentruoti ankstyvose atakos fazėse, tačiau nesėkmingai. Mariaus traumos situacija akivaizdžiai nėra pati geriausia ir labai įdomu, kaip žaidėjas ir komanda toliau spręs šią problemą.

M.Grigonio agresijos stigo prieš „Olympiakos“ keitimosi gynybą ir tikėtina, kad sveikas Grigonis būtų pridaręs graikams daug daugiau nuostolių šiose rungtynėse. Pagarba jam už aukojimąsi dėl komandos.

Tęsiant apie agresijos trūkumą – dabar net neatrodo, kad E.Ulanovas vakar būtų žaidęs rungtynėse. Kaunietis gavo 2 ar 3 progas žaisti nugara į krepšį, tačiau visus kartus išmetė kamuolį atgal už tritaškio linijos. Itin trūko jo agresyvumo puolime ir noro pačiam atakuoti krepšį.

Jo sugebėjimai žaidžiant nugara susikurti sau patogų metimą kaire ranka yra puikūs, tačiau vakar trūko jo savanaudiškumo norint užbaigti atakas. Atrodo, lyg Ulei vienos tokios rungtynės per sezoną tampa įpročiu. Tai priminė praėjusių metų rungtynes su CSKA, kuomet Ulanovas buvo itin pasyvus ir atliko vos 1 metimą per daugiau nei 20 minučių žaidimo laiko ir sulaukė Šaro kritikos.

Graikai šioms rungtynėms pasirinko taktiką, kurią labai gerai sprendimu pavertė ne tik jų žaidėjų pastangos, bet ir „Žalgirio“ žaidėjų nesugebėjimas juos nubausti. Nė vieno pataikyto tritaškio antroje rungtynių pusėje (4 iš 19 iš viso), dažnesnio kamuolio įvedimo į baudos aikštelę stygius bei netaiklūs laisvi metimai iš tolimesnės distancijos privertė „Žalgirį“ iškelti baltą vėliavą.

Apibendrinimas

„Žalgiris“ grįžta tuščiomis – ir be pergalės, ir be pozityvių signalų dėl gerų epizodų rungtynėse.

Dažnai pasikartojančios klaidos, fiziškumo trūkumas bei nesugebėjimas nubausti besikeičiančių „Olympiakos“ krepšininkų privertė kauniečius prarasti svarbų tašką.

Belieka tik tikėtis, kad sezono pabaigoje neteks dėl jo gailėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius