Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 11

Dar vieno stebuklo paieškose: „Žalgirio“ tvarkaraštis sezono finiše – tarp lengviausių

Eurolygos krepšinyje – pertrauka, skirta nacionalinių čempionatų taurėms, o po jos – lemiama dešimties rungtynių atkarpa, sudėliosianti galutinį atkrintamųjų varžybų paveikslą. Dar neįpusėjus sezonui Kauno „Žalgiris“ buvo įklimpęs į istoriškai juodą atkarpą, bet neužduso, atsigavo, sustygavo žaidimą ir pakilo į galutinį ketvirtfinalio šturmą. Misija – labai sudėtinga, bet neprilygstanti pernykščiam sezono pabaigos stebuklui.
Šarūnas Jasikevičius ir Thomasas Walkupas
Šarūnas Jasikevičius ir Thomasas Walkupas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Sakoma, jog bilietą į atkrintamąsias garantuoja 50 proc. pergalių skaičius, kas reikštų, kad šįmet ketvirtfinalio kaina – 17 kartų ant menčių paguldyti varžovai.

Vis dėlto šį sezoną Eurolygoje nėra aiškaus autsaiderio, kaip pernai buvo Stambulo „Daruššafaka“ ir Podgoricos „Budučnost“ ekipos, ar užpernai – kardinaliai kitokį žaidimą demonstravusi Stambulo „Anadolu Efes“. Dabar aštuntoje vietoje žengianti Milano „Olimpia“ yra laimėjusi 11 susitikimų per 24 mačus, o tai leidžia tikėtis, jog kelią į atkrintamąsias gali atverti 16 pergalingų dvikovų.

Devynis laimėjimus šiuo metu fiksuojantys Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai turi vilties, jog išsvajotas ketvirtfinalio duris pravers 7 pergalės per likusias 10 rungtynių, bet gali prireikti ir 8.

Kokie varžovai laukia „Žalgirio“? Penki – iš šiuo metu pirmaujančių aštuoneto.

Mūšis Vitorijoje su „Baskonia“, aukso vertės susitikimai namuose prieš „Olimpia“ ir „Chimki“, trys mačai išvykose paeiliui su „Zenit“, „Barcelona“ bei „Valencia“. Pastarosios skalpas irgi bus būtinas.

Tuomet lauks dar viena kertinė akistata, kuomet „Žalgirio“ arenoje svečiuosis atkrintamosiose trokštanti būti „Fenerbahče“, po kurios – išvyka į retai šį sezoną užkariaujamą Tel Avivą, o sezono finiše – mačai savų sirgalių akivaizdoje prieš CSKA ir „Bayern“.

Žvelgiant į pagrindinių konkurentų tvarkaraščius – nuo 7-oje vietoje esančių „Valencia“ krepšininkų iki 15-oje pozicijoje nukritusios Vilerbano ASVEL, žaliai baltų laukiami varžovai yra vieni lengviausių.

Skaičiavimo formulė – paprasta, susumuojanti būsimų dešimties varžovų bendrą pergalių skaičių.

Vieta Balansas Komanda Tvarkaraščio sunkumas Mačai namuose
7. 12-12 „Valencia“ 122 6-4
8. 11-13 Milano „Olimpia“ 110 5-5
9. 11-13 Stambulo „Fenerbahče“ 127 5-5
10. 10-14 Belgrado „Crvena zvezda“ 117 4-6
11. 10-14 Maskvos srities „Chimki“ 118 5-5
12. 10-14 Pirėjo „Olympiakos“ 137 5-5
13. 9-15 Kauno „Žalgiris“ 117 5-5
14. 9-15 Vitorijos „Baskonia“ 126 6-4
15. 9-15 Vilerbano ASVEL 128 4-6

Lengvesniu tvarkaraščiu pasigirti gali tik Ettore Messinos vadovaujama Milano „Olimpia“, o teoriškai identiško lengvumo varžovus pasitiks ir Belgrado „Crvena zvezda“ vyručiai. Tiesa, pastarieji žais vienu maču daugiau išvykoje.

Serbijos vienu metu buvo blykstelėjusi, varžovus kirtusi 7 kartus per 9 mačus, bet tuomet sekė keturių pralaimėjimų atkarpa, po kurios – pergalė namuose tragiškame susitikime prieš „Panathinaikos“ ir vargo vakarienė Pamaskvėje.

Sezoną Dragano Šakotos kareivėliai pabaigs ketverių rungtynių serija prieš „Olympiakos“, „Zenit“, „Bayern“ ir „Valencia“, tačiau iki tol ji gali mirtinai susikomplikuoti padėtį, nes laukia tokie varžovai, kaip CSKA, „Fenerbahče“, „Maccabi“, „Real“ ar „Olimpia“.

Jei pirmuosiuose mūšiuose „Crvena zvezda“ neatras rakto į pergales, serbus bus galima braukti iš pretendentų patekti į kitą etapą.

Euroleague.net nuotr./Ettore Messina
Euroleague.net nuotr./Ettore Messina

Nors aštuntoje vietoje esančios madų sostinės ekipos laukia sąlyginai lengviausias tvarkaraštis – vos trejos rungtynės prieš pirmojo aštuoneto komandas, tačiau žaidimas – neįkvepiantis.

„Olimpia“ per pastaruosius šešis mačus laimėjo vos kartą, o svečių arenose pergalės nėra iškovojusi nuo pat spalio pabaigos, kuomet triumfavo Berlyne.

Kas kiša koją italams? Sunku rasti vieną priežastį. Nepritapę pirkiniai – buvęs žalgirietis Aaronas White'as ir Shelvinas Mackas, įvairios traumos ir negalavimai – visuose mačuose žaidė vos keturi žaidėjai, galiausiai – savęs dar ieškantys naujokai Keiferis Sykesas ir Drew Crawfordas.

„Olimpia“ ekipai prieš sezoną buvo piešiami geri rezultatai, bet jai reikės dar labai pasistengti norint užsikabinti į ketvirtfinalį.

Pasikartosiu, bet žaliai baltiems namuose bus būtina pranokti Milano komandą.

„Valencia“ yra ekipa, kurią daugelis Eurolygos klubų mato, kaip potencialų grobį. Kaip ekipą, kuri gali neatlaikyti ritmo ir kristi iš pirmojo aštuoneto.

Europos taurės čempionė į stipriausią Senojo žemyno turnyrą sugrįžo po vienerių metų pertraukos, o startas buvo liūdnas, pažymėtas penkiais pralaimėjimais iš eilės, tačiau ji įsibėgėjo ir tapo didžiausia šio sezono sensacija, šioje butaforinėje kategorijoje aplenkusi ir pelene vadintą Vilerbano ASVEL.

Prieš sezoną buvo prognozuojama, jog „Valencia“ bus tarp paskutinio ešelono komandų, tačiau dabar ji yra septintoje vietoje. Jaume Ponsernau auklėtiniai triukšmauja stipriai – 11 pergalių per pastaruosius 17 mačų pavertė Brocko Motumo atstovaujamą ekipą rimta pretendente į ketvirtfinalį.

Laukiančią rungtynių tvarkaraštis – dviprasmiškas. Bendra varžovų pergalių suma yra didelė, bet tai labiausiai sudaro „Anadolu Efes“ ir „Real“ klubai. „Valencia“ per dešimties rungtynių atkarpa turės keturis mačus su pirmojo aštuoneto komandomis.

„Valencia“ ekipos laukia šeši susitikimai namuose, laukia dvikovos Vilerbane, Berlyne ir Vitorijoje. Pergalės šiuose miestuose yra būtinos, jei Ispanijos klubas planuoja būti atkrintamosiose.

Euroleague.net nuotr./Vassilis Spanoulis
Euroleague.net nuotr./Vassilis Spanoulis

Kurio klubo laukia stipriausi varžovai? Nesibaigiančias permainas išgyvenančios ir reikalų su Shaquille'u McKissicu vis dar neišsprendžiančios Pirėjo „Olympiakos“, šiuo metu esančios laipteliu aukščiau už „Žalgirį“.

Georgios Bartzoko auklėtinių laukia šeši mūšiai prieš pirmojo aštuoneto komandas, o dar trys – prieš stipriai į atkrintamųjų traukinį besikabinančius „Fenerbahče“, „Chimki“ ir „Crvena zvezda“ klubus.

Graikai šį sezoną nebeturės ant operacinio stalo gulsiančio Vassilio Spanoulio, o iš rikiuotes iškrito ir Tayloras Rochestie.

Raudonųjų žaidimas ir taip nebuvo palikęs įspūdžio, tad „Olympiakos“ prasibrovimas į ketvirtfinalį būtų maksimali sensacija.

Vieną lengvesnių tvarkaraščių pasitiks Rimas Kurtinaitis su kompanija, kuris šiai atkarpai turės daugiau laiko pasiruošti nei pagrindiniai konkurentai, nes Rusijoje nėra taurės varžybų.

„Chimki“ artėjantį penktadienį žais VTB lygos rungtynėse Astanoje, tuomet – dešimties dienų pertrauka iki labai svarbaus mačo Milane.

O pertrauka Pamaskvės krepšininkams tikrai reikalinga. Nevaldomo lyderio Aleksejaus Švedo vedama „Chimki“ per 16 rungtynių atkarpą iškovojo vos 4 pergales.

„Žalgiriui“ reikia stebuklo, o štai „Baskonia“ ir ASVEL šansai įšokti į nutolstantį atkrintamųjų traukinį – vos teoriniai.

Baskai per pastaruosius 14 mačų patyrė 10 nesėkmių. Už 10 dienų Vitorijoje svečiuosis žalgiriečiai, o paskutinė Duško Ivanovičiaus šešerių reguliaraus sezono rungtynių atkarpa – prieš pirmojo aštuoneto ekipas.

ASVEL situacija panaši – laimėjo vos kartą per aštuonis mačus, Edwinas Jacksonas kelia kibirkštis ir nepasitenkinimą dėl žaidimo laiko, o jų dar laukia akistatos prieš visas, išskyrus „Panathinaikos“ ir „Anadolu Efes“, šiuo metu atkrintamųjų varžybų žengiančias komandas.

Tai brutalus tvarkaraštis, nepaliekantis šansų Eurolygos pelene vadintiems prancūzams.

Įdomioje situacijoje yra Željko Obradovičius su „Fenerbahče“. Stambulo klubas lyg ir yra karštoje atkarpoje – šešios pergalės per aštuonerias rungtynes, tačiau vos viena pasiekta prieš atkrintamųjų zonoje esančią ekipą – Milaną.

Pastarieji trys laimėjimai prieš „Olimpia“, ALBA ir „Zenit“ – vos vidutiniu šešių taškų pranašumu, o klaidų skaičius turėtų kelti nerimą legendiniam treneriui iš Serbijos, nes per šią sėkmingą aštuonių rungtynių seriją „Fenerbahče“ vidutiniškai klydo po 14,6 karto (4 pagal blogumą rezultatas turnyre).

Būsimas Stambulo ekipos tvarkaraštis? Vienas sunkiausių, nusileidžiantis tik ASVEL ir „Olympiakos“ vyrukams. Penkios pirmojo aštuoneto komandos bei dar keturios, turinčios tylių svajonių apie ketvirtfinalį, tarp kurių yra ir „Žalgiris“.

Reziumuojant, tai žaliai balti yra labai sudėtingoje situacijoje, tačiau galingas pastaruoju metu demonstruojamas žaidimas, dviejų pergalių skirtumas nuo atkrintamųjų, sudėtingi varžovų tvarkaraščiai ir nestabilus šių ekipų žaidimas leidžia tyliai pasvajoti apie išlaikomą intrigą iki pat sezono finišo.

Jau vien neįtikėtina tai, kad pražūtingoje devynių pralaimėjimų duobėje buvęs „Žalgiris“ gali tunelio gale matyti kelialapį į ketvirtfinalį, kuris jiems būtų trečias iš eilės. Net jei to ir nepavyks pasiekti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius