Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 19

Esminis „Žalgirio“ pakeitimas, pavyzdinis žalgirietis ir trys raktai į pergalę

Kauno „Žalgirio“ komanda grįžo į pergalių kelią. Po keturių nesėkmių serijos Eurolygoje žalgiriečiai 82:69 nukovė Atėnų „Panathinaikos“. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek išanalizavo rungtynes ir įvardijo pagrindines pergales priežastis.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Agresyvumas, koncentracija, taiklumas. Tai buvo trys antrosios „Žalgirio“ pergalės prieš „Panathinaikos“ raktai.

Kauniečiai prastai pradėjo rungtynes: dalino skersus perdavimus, virtusius klaidomis, ir prametė patogius metimus, kurie leido PAO išnaudoti jų geriausią ginklą – greitą puolimą. Tačiau po pertraukos „Žalgiris“ pradėjo keistis ginamaisiais, surakino graikų puolimą bei iškovojo solidžią pergalę.

VIDEO: Pamatykite: nuostabūs Aarono White'o dėjimai ir energijos banga „Žalgirio“ arenoje tiesiog nubloškė Atėnų klubą

Rickas Pitino, legendinis NCAA treneris, atvyko į „Panathinaikos“ ir, natūralu, įvedė nemažai naujovių savo komandos žaidime.

Vienas dalykas liko nepasikeitęs – kiekvienai progai pasitaikius, graikai bando bėgti į greitą puolimą ir pelnyti lengvus taškus. Tačiau pozicinis žaidimas, kuris prie Xavi Pascualio buvo labai sustyguotas, turintis daug derinių, tapo itin laisvu, gal net kažkiek primenančiu gatvės krepšinį – nesunkios kombinacijos, daug žaidimo 1 prieš 1, laisvė žaidėjams improvizuoti.

Tačiau norint žaisti tokį krepšinį ir laimėti, reikia turėti atitinkamus žaidėjus – individualiai stiprius, kurie yra pavojingi visose aikštelės vietose. Tuo metu „Panathinaikos“ komandoje situacija priešinga: komandoje mažai metikų, todėl „Žalgiris“ galėjo leisti sau daug kur eiti į pagalbą ir tokiu būdu stabdyti graikų prasiveržimus.

Pirmosios pusės bėdos

Pirmame kėlinyje „Žalgiris“ puolime kelis kartus bandė išnaudoti B.Daviesą, tačiau jį stabdyti „Panathinaikos“ pasirinko dvigubinimo taktiką, o tai leido kauniečiams išmesti keletą laisvų tritaškių, kurie skriejo pro šalį.

Žaidžiant 2 prieš 2, kauniečiai du kartus nusprendė išmėginti laimę loterijoje su skersais perdavimais per visą aikštę, kurie baigėsi dviem Th.Antetokounmpo perimtais kamuoliais bei 4 taškais greitajame puolime.

„Panathinaikos“ gyvybę pirmoje rungtynių pusėje palaikė greitos ir pusiau greitos atakos, kuriomis jie vien pirmame kėlinyje surinko 13 taškų – kosminis skaičius.

Verta paminėti, kad Rickas Pitino bandė išmušti „Žalgirį“ iš ritmo puolime taikydamas aikštės gynybą po minutės pertraukėlių bei kartais kauniečiams išsimetant kamuolį iš už šoninės linijos. Pirmoje pusėje keletą kartų tos atakos baigėsi netaikliais metimais, tačiau antroje žalgiriečiai puikiai išsprendė šią problemą.

VIDEO: Atėnų „Panathinaikos“ treneris po rungtynių gyrė lietuvių žurnalistą

Antrame kėlinyje „Žalgiris“ rungtyniavo kur kas geriau – „Panathinaikos“ itin prastai dengėsi prieš ankstyvą pikenrolą kampe, o Marius Grigonis siautėjo aikštelėje bei atsidurdavo visur, kur tik panorėdavo.

Ankstyvą pikenrolą kampe kauniečiams jau seniai nesisekė išnaudoti taip sėkmingai, kaip vakar. D.Waltonas smeigė tritaškį N.Calathesui rizikuojant ir kertant užtvarą per apačią. Vėliau D.Waltonas laiku atliko perdavimą P.Jankūnui, o šis meistriškai įveikė pagalbą iš silpnosios pusės ir pelnė dar du taškus iš po krepšio.

VIDEO: Paulius Jankūnas: „Sveikata jau gera, dabar reikia būti naudingu komandai“

M.Grigonis šiame kėlinyje pelnė 5 taškus ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus. Jis naudojosi silpna PAO 2 prieš 2 gynyba, prastais Seano Kilpatricko „closeoutais“ bei nardė po varžovų baudos aikštelę kaip tik norėjo.

Aš tikiu, kad kiekvienas treneris norėtų tokio žaidėjo, kuris eina į aikštelę kiekvienose rungtynėse su tokiu energijos užtaisu bei iš kiekvienos situacijos bando išspausti maksimumą.

VIDEO: Marius Grigonis: „Gerai, kad viskas gerai baigėsi“

Svarbus „Žalgirio“ pakeitimas

Po pertraukos „Žalgiris“ padarė vieną svarbų pakeitimą – gynyboje ėmė keistis ginamaisiais.

Galima drąsiai sakyti, kad tai buvo esminis momentas rungtynėse. „Panathinaikos“ puolimas smarkiai strigo antroje rungtynių pusėje – graikai pelnė vos 32 taškus.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius po rungtynių paaiškino ką reiškia blokada

Keičiantis gynėjais, svarbiausi du dalykai: išlaikyti savo žmogų priešais save dengiantis ties perimetru bei kuo labiau apsunkinti kamuolio priėmimą oponentų aukštaūgiams baudos aikštelėje.

„Žalgiris“ ganėtinai gerai tą darė, o jiems labai padėjo ir jau anksčiau minėta graikų problemą – metikų trūkumas. Kauniečiai galėjo spaustis baudos aikštelėje ir uždaryti erdves prasiveržimams, kuriuos itin mėgsta N.Calathesas.

Per „Žalgirio“ spurtą trečiojo kėlinio pradžioje, žalgiriečiams keičiantis ginamaisiais, PAO pavyko susikurti štai tokius metimus: itin sunkus D.Thomaso netaiklus tritaškis per rankas (jo pataikymas šį sezoną – 33 proc.); N.Calatheso sunkus metimas baudos aikštelėje prieš aukštesnį B.Daviesą; N.Calatheso tritaškis rizikuojant su pagalba baudos aikštelėje (jo pataikymas – 23 proc.); Th.Antetokounmpo metimas iš vidutinio po driblingo.

Visi šie metimai turi itin nedaug šansų įkristi į krepšį ir tokius varžovų veiksmus lėmė puiki „Žalgirio“ gynyba.

Ketvirtame kėlinyje vaizdas nedaug pasikeitė – „Žalgiris“ puikiai gynėsi, o puolime dar padidino pavaras.

B.Daviesas laiku perdavė kamuolį trims gynėjams pribėgus prie jo ir N.Woltersas smeigė tritaškį (59:51). Th.Walkupas pasinaudojo prastu PAO „stepoutu“ bei pelnė du taškus su pražanga. M.Grigonis smeigė tritaškį paslydus S.Kilpatrickui, o rungtynes uždarė greitajame puolime visus apibėgęs A.White‘as, sugrūdęs kamuolį į krepšį.

Išvada

Pergalė, kurios itin reikėjo visai „Žalgirio“ komandai.

Labai džiugino kauniečių energija, agresyvumas bei koncentracija gynyboje. Puikiai pasinaudota pagrindiniu „Panathinaikos“ trūkumu – metikų stoka.

Rickas Pitino turės itin daug darbo bandydamas išvesti šią komandą į atkrintamąsias varžybas ir nemanau, kad jam tą pavyks padaryti.

Tuo tarpu kauniečiams tai yra gyvybiškai reikalingas taškas ir, tikėkimės, geros atkarpos pradžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius